Zbogom Dragojlo: Preminuo glumac Mirko Babić

0
30

Napustio nas je dramski umetnik i zaslužni građanin grada Kragujevca.

Zbogom Dragojlo: Preminuo glumac Mirko Babić
Foto: Knjaževsko srpski teatar

Glumac Mirko Babić preminuo je 12. novembra, posle duge i teške bolesti. Povodom smrti istaknutog umetnika gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić doneo je odluku da subota 14. novembar bude proglašena za dan žalosti u tom gradu. Tada će sve zastave istaknute na institucijama biti spuštene na pola koplja, a lokalni mediji uskladiće svoju programsku šemu ovoj odluci i u znak poštovanja preminulom glumcu neće emitovati sadržaje zabavnog karaktera.
Komemoracija povodom smrti prvaka drame Knjaževsko srpskog teatra Mirka Babića, biće održana u subotu, 14. novembra, u 10h u Teatru, a sahrana je istog dana u 13h na Varoškom groblju u Kragujevcu.

Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević

Rođen je 14. marta 1948. godine u Kragujevcu. Diplomirao je glumu 1973. na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu u klasi profesora Milenka Maričića. Od 1972. stalno je angažovan u kragujevačkom teatru, kao prvi diplomirani glumac ovog pozorišta i jedan od retkih visokoobrazovanih glumaca koji je odlučio da karijeru gradi u svom gradu, ne obazirući se na izazove velikih centara, brojne ponude beogradskih pozorišta i medijsku popularnost. Naime, nakon završene akademije, odbio je ponude iz Ateljea 212 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, i vratio se u rodni Kragujevac i Knjaževsko srpski teatar.

mirko-babic-selo gori DRAGOJLO foto rts
Dragojlo u “Selo gori a baba se češlja”, Foto: RTS

Ostvario je u svojoj bogatoj karijeri više od 100 pozorišnih uloga, uglavnom na matičnoj sceni, kao i u Beogradskom dramskom pozorištu; Ateljeu 212; Narodnom pozorištu u Beogradu; Narodnom pozorištu u Nišu; Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici; Kazalištu Virovitica; Bitef teatru; Beton Hala Teatru; Pokrajinskom narodnom pozorištu u Prištini; Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu; Pozorištu za decu u Kragujevcu; i brojnim drugim nezavisnim produkcijama.

Preminuo novinar i filmski kritičar Milan D. Špiček

Na filmu i TV ostvario je više od 50 uloga, a najveću popularnost stekao je ulogom u dugovečnoj seriji Radoša Bajića “Selo gori a baba se češlja”. Igrao je i u drugim filmovima i serijama – “Stići pre svitanja”; “Vruć vetar”; “Kraj dinastije Obrenović”; “Moj rođak sa sela”; “Ravna gora”…
U kragujevačkom teatru debitovao je ulogom Vaske Pepela u drami “Na dnu” Maksima Gorkog. Na Susretima pozorišta Srbije “Joakim Vujić” nagrađivan je za uloge Nikite u Tolstojevoj drami “Od slamke kuća izgori”; Alekse u Sterijinoj “Laži i paralaži”; Tomasa Nidrigena u drami Miodraga Ilića “Valcer poručnika Nidrigena”; Đorđa Džandara u Kovačevićevom “Svetom Georgiju”; Zdravka Lukića u “1918-oj” Božidara Zečevića; Blijedog Damjana u “Golubnjači” Jovana Radulovića; Šekspirovog Kralja Lira…

Odlazak Princa teatra: Preminuo reditelj Igor Vuk Torbica
02 mirko babić radoš bajić 2017
Radoš Bajić i Mirko Babić, Foto: Knjaževsko-srpski teatar

Dobitnik je Zlatne kolajne publike i Zlatne kolajne Stručnog žirija Festivala monodrame i pantomime u Zemunu (1982) za tumačenje uloge Ljube Vrapčeta u adaptaciji romana “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića (poseban kuriozitet njegove karijere – 30 godina i preko 1.000 izvođenja). Dobitnik je i Statuete “Joakim Vujić” za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti Srbije koju dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar (2009); Ordena Svetog Save drugog reda koji dodeljuje Srpska pravoslavna crkva (2013); Srebrne medalje za zasluge koju dodeljuje Predsednik Republike Srbije (2017); Priznanja Zaslužni građanin Grada Kragujevca (2018) i mnogih drugih.

Preminuo kompozitor i pevač Miša Marković

Mirko Babić je ceo radni vek proveo u matičnom pozorištu u Kragujevcu. Bio je po svemu poseban i drugačiji. Prvenstveno je bio pozorišni glumac, mada će ga brojna publika pamtiti po liku Dragojla iz serije “Selo gori, a baba se češlja”.
Povodom 45 godina umetničkog stvaralaštva Mirka Babića u Kragujevcu je 2017. objavljena i monografija o njemu i njegovom radu. Na svečanosti prilikom promocije, javnost je čula i manje poznate detalje iz njegove biografije.
– Meni je bila čast da ti ceo vek koji je iza nas budem prijatelj i drug i da sa tobom radim. Radujem se i Boga molim da našu priču i nastavimo. Posebno sam srećan što sam bio večeras u prilici da ti sve kažem u brk, u lice, da ti kažem dragi moj koliko si dobar čovek, veliki, neponovljiv i koliko te bre volimo! – rekao je tada Radoš Bajić.

Preminula kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan
04 mirko babić feđa stojanović 2017
Feđa Stojanović i Mirko Babić, Foto: Knjaževsko-srpski teatar

Mirkov kolega sa klase, glumac Feđa Stojanović na promociji monografije ispričao je i ovo:
– Mirko je oduvek voleo Kragujevac. Bili smo u odličnoj klasi i svi smo dobili pozive da radimo za velika pozorišta. On je govorio: “Kada ja budem igrao Kralja Lira, vi ćete još uvek da nosite tacne!” I nosili smo jedno vreme tacne, ali niko osim Mirka sa naše klase nikada nije odigrao “Kralja Lira” – rekao je Stojanović.

– Osvanuo je težak, tužan i veoma sumoran dan. Srbija je ostala bez još jednog velikog čoveka. Napustio nas je moj brat, veličanstveni glumac i odani prijatelj, prvak drame Narodnog pozorišta “Joakim Vujić” u Kragujevcu, prvak dobrote, plemenitosti i lepote… Naš dragi Mirko… Ne zna se – da li je bio veći i bolji umetnik ili čovek? Rekao bih – bio je i jedno i drugo… Jedinstven, grandiozan i neponovljiv… Nemoj da se ljutiš… i počivaj u miru dragi moj Dragojlo… – navedeno je u saopštenju Radoša Bajića povodom smrti Mirka Babića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde