Zbogom Čaruga: Preminuo glumac Ivo Gregurović

0
205

Hrvatska je na početku 2019. ostala bez velikog glumca.

Zbogom Čaruga: Preminuo glumac Ivo Gregurović

U 67. godini preminuo je glumac Ivo Gregurević. Poznati umetnik bio je veoma cenjen na prostoru bivše Jugoslavije. Intervjue je davao retko i nije voleo da govori o ničem osim o glumi i rodnom kraju.
Rođen je u Donjoj Mahali (Orašje) 1952. godine. Otac Marko bio je zemljoradnik, a majka Jela domaćica. Još kao dečak zaljubio se u film, bioskop i filmsko platno. Ta ljubav trajala je sve do njegovog odlaska.

Odlazak Gige Moravca: Preminuo glumac Marko Nikolić
Ivo Gregurović i Špiro Guberina u seriji "Velo misto", Foto: Printskrin YouTube
Ivo Gregurović i Špiro Guberina u seriji “Velo misto”, Foto: Printskrin YouTube

Na filmu je debitovao 1977. u filmu “Ne naginji se van”. Iste godine snimio je i kultni film Antuna Vrdoljaka “Mećava”. Ostvarenja poput “Osuđeni”; “Kraljeva završnica”; “Život sa stricem” samo su neki od onih koji su mu obeležili život, a veliku popularnost stekao je ulogom Netjaka u igranoj seriji “Velo misto”. Ipak, film “Čaruga” stavio ga je na sam glumački vrh. Osim glavne ulogu, tu je zaigrao i ženski lik snaše.

Iz filma "Čaruga"
Iz filma “Čaruga”

Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu, a tokom osamdesetih i devedesetih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U teatru je igrao u mnogim dramama, snimao je s Rajkom Grlićem, Brankom Schmidtom, Antunom Vrdoljakom i Lukasom Nolom…

Kako je nastala pesma “Cesarica”
Iz filma "Imena višnje", Foto: Promo
Iz filma “Imena višnje”, Foto: Promo

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film “Šokica” i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji “Duga mračna noć”. Dobitnik je i najprestižnije nagrade “Vladimir Nazor”, kao i Zlatne arene za najbolju glavnu mušku ulogu 1999. za film “Bogorodica”; 2002. za film “Ne dao Bog većeg zla”; 2005. za “Što je Iva snimila 21. listopada 2003.”; i 2014. za film “Kosac”. Za glavnu ulogu u filmu Branka Schmidta “Imena višnje” Gregurević je primio nagradu “Filip Šovagović” 2015.

Iz filma "Agape", Foto: Promo
Iz filma “Agape”, Foto: Promo

Svom rodnom kraju se zahvalio pokrenuvši 1995. u Orašju festival Dani hrvatskog filma. Ivo Gregurević igrao je u više od 90 filmova, 19 televizijskih serija, tridesetak pozorišnih predstava.

Gregurović sa Goranom Bogdanom u filmu "Čuvar dvorca", Foto: Printskrin YouTube
Gregurović sa Goranom Bogdanom u filmu “Čuvar dvorca”, Foto: Printskrin YouTube
Odlazak velikog umetnika: Preminuo Predrag Ejdus

– Želim da me pamte isključivo po ulogama. Nemaju me po čemu drugome pamtiti – izjavio je pre dve godine za “Večernji list”. Tada je otkrio da kada bi i mogao, ne bi ništa napravio drugačije.
– Ne bih napravio ništa drukčije. Ovo je najbolji posao kojim se mogu baviti i ne bih ništa drugo znao raditi! – rekao je tada.

U seriji "Odmori se, zaslužio si" tumačio je lik Marka Kosmičkog, Foto: HRT
U seriji “Odmori se, zaslužio si” tumačio je lik Marka Kosmičkog, Foto: HRT

Šta je za njega bio život, možda je najbolje opisao u jednom od retkih intervjua dat 2016. za “Jutarnji list”. Na pitanje je li život za njega avantura, Gregurević je rekao:
– Ako vi tako kažete, neka bude tako. Jedan stariji čovjek, kad sam počinjao karijeru glumca, rekao mi je: “To će ti proći ovako…” i pucnuo prstima. To je zaista tako. I, to je skoro prošlo…

Preminuo doajen televizijskog novinarstva Zvonko Letica

Ivo Gregurević je svoj privatni život držao podalje od očiju javnosti. Za razliku od mnogih kolega, u politiku se nije gurao niti je hteo o njoj da govori.
– Nikad neću dati politički intervju. Zašto bih? Prvo, nisam siguran da intervjui uopće koriste, pa ih zato i ne dajem skoro nikako. Drugo, ja sam umjetnik i ne želim da se miješam u posao političara. Oni imaju svoju pozornicu, govornicu, javne nastupe… i tu glume, tu je njihovo mjesto i tu bi, u krajnjoj liniji, trebali odgovarati za svoj rad. Moj rad i moj život su stvar za koju mogu odgovarati – rekao je 2001. za “Dane”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde