Preminuo glumac Borivoje Bora Kandić

0
298

Glumac će ostati upamćen pre svega po ulozi mladog Vuka Karadžića u istoimenoj seriji reditelja Đorđa Kadijevića.

Borivoje Kandić u seriji “Istorija šaha”, Foto: Printskrin YouTube/Serija Ex

U Beogradu je 7. decembra preminuo glumac Borivoje Bora Kandić, saopšteno je iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
Rođen je 1961. u Mostaru. Njegov otac Miloš, takođe glumac, u to vreme imao je angažman u tamošnjem pozorištu. A, Miloš Kandić je najpoznatiji po ulozi Prsana u seriji “Kapelski kresovi“. On se tamo oženio Mostarkom Nedom, a sa dvojicom sinova su se preselili 1968. u Beograd. Borina majka, inače je bila savetnica tadašnjeg predsednika SIV-a Džemala Bijedića. Borivoje je u Zemunu završio srednju ekonomsku školu. Nakon toga je upisao glumu u Novom Sadu kod Branka Pleše a paralelno je primljen na FDU Beogradu u klasu Arse Jovanovića, gde je ostao do kraja studija.

Preminuo jugoslovenski glumac Špiro Guberina

Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta bio je u periodu od 1986. do 1997, ali je i pre toga ostvario nekoliko uloga u ovom teatru: “Kolubarska bitka” Dobrice Ćosića u režiji Arsenija Jovanovića; “Zli dusi” F. M. Dostojevskog u režiji Steve Žigona; “Mali princ” Antoana de Sent Egziperija u režiji Karlosa Medine; i “Lova” Džoa Ortona u režiji Nenada Ilića. Igrao je u predstavama: “Rodoljupci” Jovana Sterije Popovića u režiji Dejana Mijača; “Dom Bergmanovih” Nenada Prokića u režiji Nevenke Janać; “Seobe” Miloša Crnjanskog u režiji Vide Ognjenović; “Gospođa Kolontaj” Agnete Plejel u režiji Ivane Vujić; “Ruženje naroda u dva dela” Slobodana Selenića u režiji Dejana Mijača; “Ne očajavajte nikad” Branislava Nušića u režiji Miroslava Belovića; “Vesele žene vindzorske” Vilijama Šekspira u režiji Branka Pleše i drugim.

Zbogom Mujice: Preminuo Mustafa Nadarević
dome slatki dome serija bora kandić dragan petrović pele bane vidaković
Serija “Dome, slatki dome” – Borivoje Kandić, Dragan Petrović Pele i Bane Vidaković, Foto: Printskrin Youtube/RTS

Takođe, igrao je i na drugim pozorišnim scenama (“Banditska balada” SNP Novi Sad; “Srpska drama” Zvezdara teatar). Šira publika gledala ga je u TV ostvarenjima – serijama “Dome, slatki dome”; “Kraj dinastije Obrenović”; “Srećni ljudi”; “Mali kućni grafiti”; “Seljaci”; “Greh njene majke”. Ipak, gledaocima je najviše ostao u sećanju po odlično odigranoj roli mladog Vuka Karadžića u istoimenoj seriji (1987). Ostvario je uloge i u filmovima “Varljivo leto”; “Šećerna vodica”; “Kolubarska bitka”; “Bulevar revolucije”…

Borivoje Bora Kandić slovio je za veliku glumačku nadu, dečka koji obećava. Ipak, i pored brojnih hvala i pozitivnih kritika nisu se nastavili njegovi umetnički uspesi. Poslednjih godina živeo je od majčine penzije i čišćenja jednog restorana.

Preminuo proslavljeni glumac Ivan Bekjarev

Devedesetih godina prošlog veka, vodio je sve mitinge Srpskog pokreta obnove, a potom i koalicije Zajedno. On je 1998. godine otišao u Australiju, prvo je živeo u Pertu, potom u Melburnu i Sidneju. Dobio je ulogu u jednom filmu, trebalo je da tumači glavnu rolu, ali kako je izjavio u jednom intervjuu – nije mogao istovremeno da glumi i misli na engleskom. Tako mu je umesto glavne pripala mala rola. Bio je angažovan i u TV seriji, a pokušao je i u pozorištu. Kako je glumac sam priznao, od toga ipak nije moglo da se živi. Zato je jedno vreme raznosio hranu, pa radio kod jednog našeg čoveka iz Bosne kao pomoćnik geometra, potom je asistirao keramičaru i moleru…

borivoje-kandic-Vuk-privatni-1
Na snimanju serije “Vuk Karadžić” – Danilo Lazović, Bora Kandić i Snežana Savić

Razveo se i u otadžbinu vratio 2007, pošto mu se majka razbolela. Po povratku u Beograd bio je prilično dobro dočekan.
– Tada sam odbio nekoliko uloga i to je bila greška. Sam sebi sam zatvorio vrata. A još veća greška bila je što sam, kada sam odlazio u Australiju, podigao radnu knjižicu iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Pucao sam sebi u nogu. Voja Brajović je uvek govorio: “Kandiću, ti uvek voliš da budeš prvi i u pozitivnim i u negativnim stvarima!” – ispričao je intervjuu Bora Kandić.

Napustio nas Miroslav Miša Aleksić, basista “Riblje čorbe”

Svoje profesionalno posrnuće prihvatao je mirno. Često je pričao i o svojim velikim ljubavima. Kako je rekao – zaljubljive prirode je bio.
– Imao sam mnogo žena. Uvek sam važio za ljubavnika, ali me je poterala ta tipična švalerska sudbina da sam na kraju ostao sam. Moja poslednja supruga Ljubica Kandić isto je glumica, završila je u mojoj školi glume. Prethodna je bila Elizabeta Popović, koja sada živi u Španiji. Prva žena mi je bila Maša Bulić, kćerka glumca Karla Bulića – rekao je Borivoje Bora Kandić.

Zbogom Dragojlo: Preminuo glumac Mirko Babić

Njegov buran ljubavni život na početku je obeležila jedna teška nesreća. I to baš u vreme kada je snimao seriju “Vuk Karadžić”.
– Ana Prenk je bila moja najveća ljubav, još iz osnovne škole. Trebalo je da se venčamo, ali poginula je dok mi je ležala u krilu. Bila je trudna. Zato nikada više nisam poželeo da imam dete. Ispratili smo mog brata u vojsku i kada smo se kolima vraćali iz Sombora, sedeli smo na zadnjem sedištu. Vozio nas je prijatelj, koji je posle zbog te nesreće bio u zatvoru… To čak nije bio ni sudar, bila je samo velika krivina i auto se jako zaneo, Ana je spavala i samo joj je pukao vratni pršljen. Tada sam izgubio kosu, a njen otac, tadašnji direktor JAT-a, osedeo je u jednom danu. Nikada nisam pričao o ovome, čak ni najbližim prijateljima. Godinama sam bio u psihički devijantnom stanju. Posle je život doneo neke nove okolnosti, ali ostala je velika rana…

Nažalost, Borivoje Bora Kandić nikada nije dosanjao svoje snove…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde