Preminuo Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu

0
206
Dušan Đoković Akademija umetnosti u Bg
Dušan Đoković

Osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu i Fondacije “Milan Đoković” preminuo je u 73. godini.

Dušan Đoković je rođen 1945. godine u Beogradu, u porodici Milana Đokovića, pisca, prevodioca, direktora Drame Narodnog pozorišta i upravnika JDP, i Divne Đoković, prvakinje Drame Narodnog pozorišta. Diplomirao je Filmsku i televizijsku organizaciju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Afirmaciju je stekao kao urednik i menadžer u programima Radio Beograda. Bio je organizator filmske produkcije i producent mnogih igranih filmova. Kao producent potpisao je 18 igranih filmova, od čega četiri koprodukciona, tri sa producentima iz SAD, i jedan u koprodukciji sa MOSEKSPORT filmom.

Dekanu Akademije umetnosti Draganu Elčiću uručena Zlatna značka

Osnivač je prve privatne Akademije u Srbiji 1995, koja je stasala u reprezentativnu ustanovu. Tu je vršio funkciju predsednika, a bio je i predsednik njenog Saveta. Pored toga, bavio se neposredno produkcijom i promocijom mladih autora, koji su školovani u ovoj Akademiji.

Preminuo profesor Dragoslav Dević, etnomuzikolog

Đoković je bio nosilac velikog broja priznanja, između ostalih, Ordena Svetog Save; Vukove nagrade; Zlatnog viteza; Zlatnog beočuga; Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice… Bio je i član Evropske filmske akademije.
Osnivač je Fondacije “Milan Đoković” 2005. godine, koja radi na unapređenju kulture, prosvete i nauke i pomaganju stvaralaštva studenata i postdiplomaca.

Komemoracija Dušanu Đokoviću će biti održana u subotu, 2. juna, u 10h u Velikoj sali Akademije (Nemanjina 28). Posle toga je Đoković biti ispraćen, sahrana je na Novom groblju u Beogradu, okupljanje počinje u 12h u sali za kremacije a opelo je u 12.30 h.
Knjiga žalosti je otvorena u Profesorskoj sobi u Akademiji umetnosti, Nemanjina 28, od 9 do 16h.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde