Preminuo dramaturg i reditelj Dušan Jovanović

0
4

Važio je za jednog od najplodnijih jugoslovenskih i slovenačkih dramskih pisaca i pozorišnih reditelja.

Preminuo dramaturg i reditelj Dušan Jovanović
Dušan Jovanović, Foto: Wikimedia/Matjaž Rebolj

Veliki reditelj, dramaturg i esejista Dušan Jovanović preminuo je u Ljubljani u 82. godini.
Rođen 1. oktobra 1939. u Beogradu, a kao dečak, nakon razvoda roditelja, preselio se u Ljubljanu. U ovom gradu je na Fakultetu umetnosti studirao engleski i francuski jezik, a završio i pozorišnu režiju na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju, gde je i predavao.

– Moj otac je bio zaposlen u jugoslovenskoj novinskoj agenciji Tanjug. Godine 1951. je poslat u Ljubljanu da ovde otvori filijalu. I tako je ovde u centru Ljubljane, u Trubarjevoj ulici, pomogao otvaranje novih prostorija za Tanjug. Zajedno sa mojom maćehom Paulom, koja je iz prvog braka imala ćerku, preselili su se u Ljubljanu i poveli mene sa sobom. Imao sam deset godina – sećao se Jovanović.

Zbogom Mujice: Preminuo Mustafa Nadarević

U svet pozorišta ušao je najpre kao kritičar, da bi potom osnovao Študentsko aktualno gledališče (ŠAG). Jedan je od osnivača i Gledališča Pupilije Ferkeverk krajem šezdesetih i Eksperimentalnega gledališča “Glej” početkom sedamdesetih, kada je napisao groteskni roman “Don Žuan na psu ili Zdrav duh u zdravom telu”.

Od 1978. do 1985. bio je umetnički rukovodilac Slovenskog mladinskog gledališča. Nekoliko godina kasnije postao je docent na Akademiji za kazalište.
Dušan Jovanović je u bogatoj karijeri potpisao režiju više od 100 dela. Napisao je brojne dramske tekstove, televizijske drame, eseje i kratke priče. Takođe, napisao je i scenario za film “Oslobođenje Skoplja”, koji je prvi put prikazan 9. aprila 1981.

Preminuo glumac Tihomir Tika Arsić

Dobitnik je brojnih priznanja u Sloveniji i na prostoru čitave nekadašnje Jugoslavije. Među njima su: Borštnikova nagrada za režiju; Prešernova nagrada; Sterijina nagrada; Gavellina; Nagrada “Bojan Stupica”… Na pozorišne scene je postavljao komade Miroslava Krleže, Branislava Nušića, Joneska, Beketa, Šekspira, Gorkog, Čehova, Molijera…
Predstave “Oslobođenje Skoplja” i “Karamazovi”, koje je radio za KPGT osamdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji su bile zabranjivane, a u inostranstvu nagrađivane.

RADKO POLIČ: Skoro da sam otišao na drugi svet

Kada je u oktobru 2019. proslavio 80. rođendan, Primož Jesenko iz Slovenačkog pozorišnog instituta napisao je: “Dušan Jovanović više od pet decenija sukreira slovenačke i šire pozorišne događaje”.
Pre dve godine objavio je autobiografski roman “U starim godinama sam se zaljubio u majku”, žanrovski hibrid eseja, autobiografija i memoara. Poslednji Jovanovićev tekst “Boris, Milena, Radko” objavljen je 2013. godine – a inspiraciju je pronašao u pravom ljubavnom trouglu između Milene Zupančič, Radka Poliča Raca i sebe.
Imao je običaj da kaže: “Ne žalim ni za čim, i mislim ozbiljno”.

Legende na Brionima: Pre tri decenije bili su u centru pozorišne pažnje

Iza sebe je ostavio suprugu, čuvenu slovenačku glumicu Milenu Zupančić, sa kojom je dobio ćerku Mašu Jovanović.

Od Jovanovića se na društvenim mrežama oprostio i predsednik Slovenije Borut Pahor koji je napisao: “Napustio nas je Dušan Jovanović, velikan pozorišta i reči. Zahvalni smo na njegovom nasleđu. Izražavamo najdublje saučešće njegovoj porodici”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde