Preminuo urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković

0
54

Napustio nas je veliki profesionalac, majstor pisane reči, urednik za primer.

Preminuo urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković
Dragoljub Žarković, Foto: N1

Istaknuti novinar i urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković preminuo je u 70. godini, posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija nedeljnika “Vreme”.
Čitav životni i radni vek proveo je u Beogradu, gde je rođen 1951. godine. Diplomirao je na novinarskom smeru Fakulteta političkih nauka.

Dragoljub Žarković, osnivač je “Vremena” i njegov glavni urednik od 1991. godine. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama “Politika” (1974-1987) i “Borba” (1987-1990). Bio je radijski komentator “Slobodne Evrope” (1993-1998); sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio); i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi (italijanska “Republika”; austrijski “Standard…).

Preminuo reditelj i profesor Vladimir Vlada Petrić

Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.
Bio je autor i više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni kolumnista dnevnog lista “Politika” i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

Preminuo urednik nedeljnika "Vreme" Dragoljub Žarković
Dragoljub Žarković, Foto: Printskrin YouTube

Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.
Godine 2016. objavio je “Naprednu knjigu” sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića”.

Preminuo glumac i voditelj Đorđe Nenadović

– Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija “Vremena” Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet – navela je redakcija “Vremena”.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće objavljeno naknadno.

E. A. / Izvor: Vreme

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde