Odlazak velikana muzičke scene: Preminuo Đelo Jusić

0
176

Napustio nas je tvorac brojnih evergrina, ali orkestralne muzike, umetnik koji je ostavio dubok stvaralački trag na jugoslovenskoj muzičkoj sceni.

Čuveni kompozitor, gitarista, aranžer i dirigent Đelo Jusić preminuo je 31. maja u Zagrebu u 80. godini, nakon teške bolesti. Naime, dugo se borio sa karcinomom prostate, pa je pre izvesnog vremena i operisan u bolnici u Dubrovniku. Decenijama su ga ubrajali među najznačajnije ličnosti muzičke i umetničke scene na ovim prostorima.

Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković

Đelo Jusić rođen je 1939. godine u Dubrovniku. Sa bratom Ibricom osnovao je 1961. vokalno-instumentalni sastav “Dubrovački trubaduri”. Za njihovu muziku kritičari su govorili da je spoj renesanse i etno zvuka, a višeglasje i srednjovekovna odeća bili su im zaštitni znak. Grupa je sa Đelinom pesmom “Jedan dan” 1968. predstavljala tadašnju Jugoslaviju na “Pesmi Evrovizije” u Londonu, gde je osvojila visoko sedmo mesto. Jusićeva dela izvodile su zvezde kao što su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Patiera, Neda Ukraden, Dubravka Jusić, Milo Hrnić i mnogi drugi. Učestvovao je na brojnim festivalima, osvajao nagrade… Bio je i umetnički direktor budvanske “Pjesme Mediterana”. Dobitnik je Porina 1997. godine , kao i za životno delo 2007. Početkom ove godine Jusić je dobio nagradu grada Dubrovnika za životno delo.

“Đerdan” ostao svog bisera: Preminula Mira Vasiljević
Dugogodišnji prijatelji i saradnici – Tereza Kesovija i Đelo Jusić

Neki od njegovih najpoznatijih hitova su “Mladosti, moja lijepa radosti”, “Stare ljubavi”, “Prijatelji stari, gdje ste” (Tereza Kesovija); “Volim te, budalo mala”, “Zagrljeni” (Frano Lasić); “Sinoć sam htjela” (Snježana Naumovska); “U svakom slučaju te volim” (Ibrica Jusić); “Dok palme njišu grane”, “Pusti da ti leut svira”, “Noćna muzika (La musica di notte)”, “Dalmatinski lero” (Dubrovački trubaduri)… Osnivač je i dečjeg hora “Mali raspevani Dubrovnik”, a u dugoj karijeri dirigovao je brojnim evropskim orkestrima.

Uz zabavnu, komponovao je i orkestarsku, vokalno-instrumentalnu, scensku, filmsku i televizijsku muziku. Ističu se svita “Dubrovački kantuni” i mjuzikl “Dundo Maroje”. A, oratorijum “De civitate libertatis veritas” (Istina o gradu slobode), u kojem opisuje najdramatičnije ratne dane svog rodnog grada, komponovao je na tekstove tadašnjeg dubrovačkog biskupa Želimira Puljića i stihove akademika Luke Paljetka.

Crna dama sa zvezdanom senkom: Preminula glumica Dušica Žegarac

– Izgubio sam najboljeg brata na svetu, koji je meni bio i ostao najveći uzor – rekao je neutešni Ibrica Jusić.
Pevačicu Terezu Kesoviju veoma je potresla vest o smrti kompozitora.
– Moja je tuga pregolema, a ljubav prema Đeli večna. Đelu sam veoma volela. Rasli smo zajedno, radili i stvarali. Poklonio mi je najbolji opus svojih pesama – izjavila je Tereza.

E. A, Foto: Facebook / Đelo Jusić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde