Preminuo operski reditelj Dejan Miladinović

0
147

Istaknuti reditelj i nekadašnji direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Miladinović preminuo je u Beogradu u 69. godini.

Dejan Miladinović je rođen 1948. u Beogradu, u porodici operskih umetnika. Posle završene beogradske Klasične gimnazije, diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, na odseku za pozorišnu režiju. Titulu magistra teatroloških nauka stekao je na FDU u Beogradu.

Preminuo glumac Toma Kuruzović

Dejan Miladinović
Foto: Narodno pozorište

Bio je prvi reditelj Opere i Drame, i dva puta umetnički direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Takođe, bio je i umetnički savetnik za velike scenske projekte Centra “Sava” u Beogradu.

Iz Novog Sada prelazi u Beograd gde je postavljen za reditelja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a na predlog i poziv celokupnog beogradskog operskog ansambla postaje umetnički direktor. Na toj funkciji ostaje i tokom NATO bombardovanja, uprkos brojnim pozivima koje je imao iz inostranstva. Posle nekoliko godina postaje, opet po pozivu, umetnički direktor Opere i Teatra Madlenianum u Beogradu.

Miladinović je rediteljski postavio ukupno 158 predstava, uglavnom operskih, od Monteverdija do savremenih domaćih i inostranih kompozitora – u profesionalnim pozorištima bivše SFRJ u Beogradu, Novom Sadu, Skoplju, Zagrebu, Splitu, Osijeku, Sarajevu, kao i u drugim zemljama.

Preminuo Milivoje Mića Marković, legenda džeza

Dobitnik je i većeg broja značajnih profesionalnih priznanja i nagrada za svoja rediteljska ostvarenja – jedini je trostruki laureat prvih nagrada za režiju Žirija jugoslovenske muzičke kritike na Festivalu kamerne opere i baleta “Anale” u Osijeku; dve nagrade Narodnog pozorišta za režije opera: Konjović – “Otadžbina”, Verdi – “Atila.

Godine 2014. dobio je Plaketu Narodnog pozorišta u Beogradu povodom značajnih aktivnosti u radu Narodnog pozorišta u Beogradu.
Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni, a komemoracija će se održati početkom nove sezone u Narodnom pozorištu u Beogradu.

E. A. /Izvor: Narodno pozorište

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde