Preminuo novinar Dejan Anastasijević

0
131

Dejan Anastasijević, urednik BBC-a na srpskom, preminuo je 24. aprila, posle duge i teške bolesti. 

Preminuo novinar Dejan Anastasijević
Foto: N1

Dejan Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine. Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju “Oblačić u stripu”. Takođe, bio je dugogodišnji novinar beogradskog “Vremena” i američkog magazina “TIME” i dopisnik Tanjuga iz Brisela. Izveštavao je sa ratišta u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

U aprilu 1999. Dejan je morao da pobegne u Beč sa porodicom jer su mu pretili i njegov život je bio ugrožen. U Beograd se vratio u avgustu 2002, na vreme da pokriva pad Slobodana Miloševića i njegov odlazak u Tribunal za ratne zločine u Hagu. Oktobra 2002, bio je prvi srpski novinar koji je svedočio protiv Miloševića u Hagu. U aprilu 2007. preživeo je pokušaj atentata. Tada je na simsu prozora njegovog stana eksplodirala bomba. Druga bomba, koja je takođe bila postavljena, nije eksplodirala.

Preminuo novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić, jedan od osnivača nedeljnika “Feral tribjun”

Anastasijević je bio urednik knjige o srpskoj opoziciji “Out of Time” (IWPR, London, 2000). On je 2002. bio dobitnik nagrade Nieman Fellowship za novinarstvo Harvard Univerziteta, dobio je dve nacionalne nagrade za novinarstvo (NUNS i Nagrada “Dušan Bogovac”), kao i 2008. nagradu holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja.

Kao novinar pokrivao je sve konflikte sa područja bivše Jugoslavije. Bio je poznat po svojim tekstovima o bezbednosnim snagama Srbije, kao i o člancima o ratnim zločinima, u poslednje vreme posebno o slučaju “Škorpiona” i braće Bitići. Njegovi izveštaji iz 1998. o okrutnosti nad etničkim Albancima na Kosovu doveli su ga do kriminalne optužbe od strane Miloševićevog režima za “širenje dezinformacija i pomaganje teroristima”.

Izvor: N1, Danas

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde