Preminuo Faris Arapović, nekadašnji bubnjar “Zabranjenog pušenja” i “Siktera”

0
1117

Na društvenim mrežama kolege i prijatelji opraštaju se od sarajevskog muzičara.

Preminuo Faris Arapović, nekadašnji bubnjar "Zabranjenog pušenja" i "Siktera"
Faris Arapović, Foto: faktor.ba

U Sarajevu je 18. septembra u svojoj 49. godini preminuo Faris Arapović, nekadašnji bubnjar “Zabranjenog pušenja” i bivši član i jedan od osnivača benda “Sikter”. Arapović je svirao na trećem i četvrtom albumu grupe “Zabranjeno pušenje”, “Pozdrav iz zemlje Safari” (1987) i “Male priče o velikoj ljubavi” (1989). Godine 1990. je zajedno sa Enesom Zlatarom Buretom, Igorom Čamom i Davorom Čolićem formirao grupu “Sikter”. Legenda kaže da je ova četvorka na jednom nastupu u Sarajevu prekinula svirku pop grupe “Regina” i ispratila ih s bine rečju “sikter!”, te zasvirala svoj punk rock.

Prerani odlazak bubnjara: Preminuo Goran Redžepi Gedža

GRUPA “SIKTER”:

“Sikter” je bio jedan od najaktivnijih bendova za vreme rata, kada su započeli tranziciju iz pank rok benda u alternativu. Grupa je od svog osnivanja kolektivno potpisivala svoje pesme. Njihovi prvi radovi, numere “Gudra” i “Alimentacija”, zahvaljujući lokalnim nezavisnim radio-stanicama, postaju i prvi hitovi. Učestvovali su u projektu “Rock under siege”, koji je sredinom 1994. kreirao Radio ZID. Iste godine nastupali su kao predgrupa na famoznom koncertu Bruce Dickinsona (frontmen “Iron Maidena”) u Sarajevu (Scream for me, Sarajevo). Prvi su BiH bend koji se “vrteo” na MTV-u; svirali su na turneji sa Vascom Rossijem; nastupali na La Batie Festival u Ženevi, sa “Babies In Toyland”, avgusta 1995; bili predgrupa velikog rock spektakla irske grupe “U2”, na sarajevskom stadionu Koševo, septembra 1997; u “Pavarotijevom centru” u Mostaru snimili prvu audio kasetu, juli-august 1998; a prvi album “Now, Always, Never” objavljen je u avgustu 2000. godine. Od prvog albuma “Sikter” se svrstava među lidere alternativnog rocka u BiH, mada su i pre toga u Sarajevu imali kultni status. Arapović je u “Sikteru” svirao do 2002. godine.

“Šok i nevjerica”: “Zabranjeno pušenje” objavilo spot za pesmu “Irska”

– Javili su mi tužnu vest. Nisam mogao da verujem. Šta reći o njemu kao muzičaru?! Do 17. godine Faris je snimio dva albuma sa “Zabranjenim pušenjem”. To sve govori kakav je muzičar bio. Videli smo se na koncertu u Domu mladih, on je i dalje pratio i voleo ovaj bend, bez obzira na to što nije više sa nama svirao – kazao je za Faktor.ba Davor Sučić alias Sejo Sexon. On je na Facebooku uz crno-belu fotografiju “Zabranjenog pušenja” napisao: – Dragi Farise, bio si sa nama kad je bilo najteže, kad smo pokušali zajedno odsanjati taj san. Ako te ova suza stigne, ne gledaj u naše prve bore, ogledaj se u njoj i kosu začešljaj, da budeš lijep na toj bini Gore. Zauvijek si u srcu!

SEJO SEKSON: Uskoro treći deo triologije o Pišonji i Žugi
Preminuo Faris Arapović, nekadašnji bubnjar "Zabranjenog pušenja" i "Siktera"
Postava “Zabranjenog pušenja” sa Sejom, Neletom, Farisom… Foto: Facebook / Zabranejno pušenje

– Faris je mene, Shobu, Esu i Rokvu naučio kako treba da zvuči ozbiljan bend. Najviše je voleo pesmu “Perfect Timing” Davida Lee Rotha, što zbog naziva, što zbog načina na koji je odsvirana. On je imao taj “perfect timing” kad je svirao. Trokut Dvotabanaš. Poslednji bubanj što je u životu snimio je za pesmu “Itna intervencija” sa Darkom Ostojićem, kod mene u studiju. Na spotu bubanj svira neki momak, ali na snimku je Faris. Bilo mi je strašno drago što se vratio muzici, bubnju. I odlično ga je odsvirao, skoro k’o nekad, kad je imao taj “perfect timing”. Ne mogu sad da se pomirim da je to poslednji bubanj što je ikad snimio – napisao je Enes Zlatar na svom Facebook profilu.

“Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji” – drugi deo triologije dr Neleta Karajlića

Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, dao je emotivnu izjavu za “Telegraf” o svom starom prijatelju.
– To je strašna vest. On je, posle mog brata Draleta, drugi čovek koji je svirao u “Zabranjenom pušenju”. Faris je bio neviđeni talenat. Kao tinejdžer je snimio “Pišonju i Žugu”, “Bos il Hadžiju”, “Guzonjinog sina”… Uvek je bio vedar i nasmejan. Nosio nas je. U to vreme je bio mnogo mlađi od nas. Svirao je i sa Kusturicom koji je bio duplo stariji od njega. Kusturica je svirao bas, a on bubanj. Imali smo jednu od najčudnijih ritam-sekcija u istoriji jugoslovenskog roka. Ova vest me je zatekla i pogodila. Kad sam čuo i da je krio to što je imao, i to vrlo vešto da niko nije znao… svaka mu čast da se sam uspeo s tim izboriti. Ima s kim da svira gore. Jednog dana ćemo svi gore napraviti “Zabranjeno pušenje” – kroz suze je rekao Nele.

Jedno od poslednjih medijskih pojavljivanja Farisa Arapovića zabeleženo je u februaru 2017. u priči o grupi “Sikter”, u programu Radio Sarajeva.

E. A. / Izvor: Radio Sarajevo, Faktor.ba, Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde