Preminuo glumac Božidar Bole Stošić

0
250

Napustio nas je glumac koji je obeležio detinjstvo i mladost mnogih gledalaca.

Preminuo glumac Božidar Bole Stošić
Božidar Bole Stošić, Foto: Pozorište na Terazijama

Glumac Božidar Bole Stošić preminuo je 13. decembra u Beogradu u 82. godini, posle duge i teške bolesti.

Preminuo pisac Goran Stefanovski

Rođen je 1937. godine u Skoplju. Zajedno sa porodicom, 6. aprila 1941. preselio se u Nišku Banju, a 1945. u Beograd. Posle završene osnovne škole pohađao je Treću beogradsku gimnaziju u kojoj je 1953.  upisao dramsku sekciju, koju je vodio Slobodan Aligrudić. Nakon završetka gimnazije upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, na kojem je studirao godinu dana, a za to vreme bio je član Omladinskog pozorišta “Lola Ribar”, gde je odigrao nekoliko uloga. Posle ispisivanja sa Medicinskog fakulteta, Stošić upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost i nakon završetka dobija angažman u Pozorištu “Boško Buha”, a posle toga u Beogradskom dramskom pozorištu, čiji je bio član sve do penzije.

Preminula glumica Radmila Andrić
Neki to vole vruće Bole Stošić i Bule Goncić Foto: Pozorište na Terazijama
Bole Stošić i Bule Goncić u predstavi “Neki to vole vruće”, Foto: Pozorište na Terazijama

Karijeru dugu više od pola veka počeo je kao Bole iz bureta u dečjoj emisiji “Hiljadu zašto”. Polovinom šezdesetih, kad su televizijski aparati bili prava retkost, ljudi su trčali kod komšija i prijatelja da pogledaju nove dogodovštine tog simpatičnog lika, kome ništa nije valjalo i stalno se na nešto žalio. Odigrao je veliki broj rola u pozorištu, na filmu i televiziji.

Bole iz bureta

Bio je jedan od osnivača Pozorišta na Terazijama, a od 2014. do smrti bio je predsednik Upravnog odbora tog pozorišta. U ovom teatru je igrao u predstavama “Beograd nekad i sad” (1970); “Dundo Maroje” (1973); “Bal lopova” (1973); “Neki to vole vruće” (2007); a poslednju ulogu ostvario je u predstavi “Fantom iz Opere” (2017).

Preminuo novinar Milorad Crnjanin
Stošić u TV seriji "Porodično blago", Foto: Printskrin YouTube
Stošić u TV seriji “Porodično blago”, Foto: Printskrin YouTube

– Kolege će ga pamtiti po visokim umetničkim i profesionalnim kvalitetima, vedrom duhu i izrazitoj spremnosti da u svakom trenutku pomogne u radu naše kuće – naveli iz Pozorišta na Terazijama.

Božidar Bole Stošić istakao se u serijama Siniše Pavića. Publika ga je volela u “Porodičnom blagu”; “Srećnim ljudima”; “Agenciji za SIS”; “Beloj lađi”; “Ljubav, navika i panika”; “Pozorištu u kući”…

E. A. 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde