Preminuo Bora Stanković: Odlazak čoveka koji je promenio košarku

0
39

Legendarni trener, dugogodišnji generalni sekretar FIBA i član MOK-a preminuo je u svom domu u Beogradu u 95. godini.

Preminuo Bora Stanković: Odlazak čoveka koji je zauvek promenio svetsku košarku
Borislav Bora Stanković, Foto: MIC Niš/Jelena Đukić Pejić

Umro je Borislav Bora Stanković, čovek koji je zauvek promenio svetsku košarku. Bio je širom sveta poznat i kao košarkaš, trener, dugogodišnji funkcioner Međunarodne košarkaške federacije, član košarkaške kuće slavnih i FIBA kuće slavnih. Bio je osoba koja je živela sa košarkom i za košarku. Njen savremenik od nastajanja i učesnik u njenom razvijanju.

Rođen je u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, otprilike u isto vreme kada je košarka i došla na ove prostore. Iako mu je košarka bila sve, njegov prvi sportski izbor bili su tenis i stoni tenis. U okupiranom Beogradu on postaje prvak Srbije u stonom tenisu 1943. godine. Isti uspeh ponavlja tri godine kasnije. Sa oslobođenjem, Bora se opredeljuje za košarku. U to vreme rata loptice za stoni tenis su bile jako skupe i retke za nabaviti, pa se celokupno društvo, a tako i Stanković, opredelilo za košarku.
Osnovao je KK Crvena zvezda, bio kapiten i trener, a dao je i prvi koš u istoriji Svetskih prvenstava.

Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli
Preminuo Bora Stanković: Odlazak čoveka koji je zauvek promenio svetsku košarku
Foto: sr.wikipedia.org

On je jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sednici SD Crvena zvezda 1945. i sa njenom košarkaškom sekcijom osvajao tri titule prvaka. To je bilo vreme začetaka ovog sporta u Jugoslaviji, basket se igrao na betonskim spoljnim terenima.
Posle tri godine u Zvezdi postaje trener KK Železničar i uvodi ga u prvu ligu. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je nekoliko godina. Bio je u ekipi koja je na prvenstvu sveta u Buenos Ajresu 1950. osvojila šesto mesto. Posle Crvene zvezde igrao je još nekoliko sezona u KK Partizan, negde do završetka studija veterine.

Uporedo sa poslom veterinara bio je i trener OKK Beograda od koga je napravio moćnu košarkašku dinastiju posleratnih godina.
Od 1953. do 1966. on je sa svojim saradnicima napravio bukvalno novi klub koji je tih godina mogao da parira nadmoćnoj Olimpiji iz Ljubljane. OKK Beograd (beogradski “klonferi”), predvođen herojskim strelcem Radivojem Koraćem Žućkom, osvajao je tri puta prvenstvo države u periodu kada je ondašnja reprezentacija počela da donosi medalje sa svetskih takmičenja. Takođe, igrali su nekoliko puta u polufinalu Kupa šampiona (danjašnji fajnal for Evrolige).

HUMANI MARATONAC: Goran Nikolić, Ginisovac velikog srca
Preminuo Bora Stanković: Odlazak čoveka koji je zauvek promenio svetsku košarku
Foto:it.wikipedia.org

Koliko je Stanković bio posvećen košarci govori i činjenica da je od 1956. do 1966. bio generalni sekretar košarkaške organizacije Jugoslavije, kao i glavni veterinarski inspektor na pijaci Zeleni venac.
Posle “klonfera” vodio je italijansku Oranžsodu iz Kantua i postao prvi trener stranac koji je osvojio italijanski šampionat. Tada je posle jedne utakmice, na kojoj je zbog visokog nivoa stresa nakupljenog godinama, kolabirao, pa je odlučio da napusti trenerski posao i posveti se radu u FIBA. Tu je bio od 1958. kao član komisije za Evropske kupove. Od 1969. je stalno zaposlen u svetskoj košarkaškoj organizaciji.

Posle osam godine rada u FIBA i nakon odlaska u penziju Viljema Džonsa, Bora Stanković 1976. postaje generalni sekretar Svetske košarkaške federacije. Kao generalni sekretar je aktivno radio na razvijanju košarke na svim merdijanima. Učestvovao je i u radu tehničke komisije kada su se menjala pravila.

U ringu sa životom: Nenad Pagonis predstavio svoju autobiografiju
Preminuo Bora Stanković: Odlazak čoveka koji je zauvek promenio svetsku košarku
Foto: KSS

U njegovoj eri koja je trajala sve do 2002. košarka je dobila najznačajnije promene. Uvedena je linija za tri poena, promenjena je dimenzija terena, pređeno je sa poluvremena na četvrtine kako bi se približili NBA košarci.
Stanković je takođe bio zagovornik ideje da na Olimpijskim igrama treba da igraju profesionalci iz NBA i to se 1992. desilo.

Učestvovao je na 28 evropskih prvenstava, 14 svetskih i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA. To je teško zamisliti.

E. A. / Izvor: Telegraf.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde