Preminuo Bane Kovačević, nekadašnji član grupe “187”

0
152

Reper je tokom noći 27. novembra preminuo u 41. godini. Ostavio je veliki trag na srpskoj rep sceni.

Preminuo Bane Kovačević, nekadašnji član grupe "187"
Foto: Facebook / Bane Kovačević

Posle duge i teške bolesti u Beogradu je preminuo Bane Kovačević, nekadašnji član rep sastava “187”. Tužnu vest potvrdio je za beogradske medije njegov veliki prijatelj i reper Nebojša Minić Hele.
– Stalo mu je srce sinoć. Pre tri, četiri meseca, letos… operisao je srce, te zaliske, sve je bilo uspešno. Međutim, organizam nije izdržao i došlo je do zastoja rada srca. Mi smo mnogo dobri drugari, ne mogu da verujem šta se desilo. Velika tuga! Pamtiću ga kao dobrog čoveka, prijatelja… Radili smo zajedno na albumima, snimali pesme zajedno. Imali smo mnogo planova, ali… Prvo nas je ostavio Gru, a sada i Bane… Tuga! – rekao je Hele, sa kojim je Bane snimio svoju poslednju pesmu.

Poginuo srpski reper Dalibor Andonov Gru

Kovačević je poslednjeg dana jula objavio na svom Facebook profilu fotografiju ispred Kliničkog centra Srbije, uz reči:”Borba je završena, izašao k’o pobednik.” Bilo je to posle operacije srca, koju je pomenuo Hele. Ispod ove objave ređale su se reči podrške. Mnogi nisu ni znali da reper ima zdravstvenih problema i da boluje od teške bolesti. Na žalost, njegovo srce nije izdržalo i preminuo je prethodne noći.

Bane Kovačević rođen je 10. novembra 1978. Bio je član grupe “187” od trenutka njenog osnivanja devedesetih godina, zajedno sa Marko Jankovićem i Peđom Radisavljevićem. Upoznali su se u Srednjoj grafičkoj školi na Novom Beogradu koju su pohađali. Zajedničko im je bila rep muzika koju su slušali, a koja u to vreme nije bila baš popularna.

Preminuo Ivan Ivica Maksimović, gitarista “The No Smoking Orchestra”

Prvu postavu grupe, koja nije imala ni ime, osnovali su Marko i Peđa. Bane je imao neku svoju grupu, ali ona se brzo raspala. Godine 1984. udružili su se i oformili, kako se ispostavilo se, prvi domaći numerološki bend – “187”. Neke od najpoznatijih pesama grupe “187” su: “Slikaj je”; “Mačke”; “Nikad nećeš znati”; “Kažeš mi da ideš”; “Kako me želiš”…

Obožavaoce hip-hopa potresla je vest o Banetovoj smrti, i to samo dva i po meseca pošto nas je napustio Dalibor Andonov Gru.
Bane, kao i preostali članovi grupe “187” bili su veoma dobri drugovi sa Gruom, još od samog početka bavljenja muzikom. Gru im je otpevao prateće vokale na koncertu, u tada popularnom beogradskom klubu “Prostor”. Momci iz grupe uvek su govorili da duguju veliku zahvalnost Andonovu, koji im je na samom početku dosta pomogao. Ubrzo su svi zajedno ponovo sarađivali na pesmi “Tamna strana”, sa kojom su članovi “187” bili gosti na Gruovom koncertu 1995.

Kako je nastala pesma “Jače manijače” Dina Dvornika

Godinu dana kasnije “Komuna” je izdala kompilaciju “Crni je zvuk za svaki struk”. Na njoj se našla i pesma “Da li osećaš želju” benda “187”. U septembru 1996. grupa je objavila su svoj prvi album “Tamna strana” za PGP RTS. Radili su muziku za film “Dorćol-Menhetn”. Mnogi pamte spot grupe za pesmu “Kako me želiš”, snimljen na bazenu, urađen u maniru crnačkih video-klipova.

Pre nekoliko godina Bane je napisao i otpevao pesmu “Ja bih pošao za njom”. Posvetio je Kseniji Pajčin, jednoj od najlepših pevačica, sa kojom je svojevremeno bio u vezi. Podsetimo, Ksenija je tragično izgubila život u 32. godini, kada je iz pištolja upucao i tom prilikom ubio tadašnji dečko Filip Kapisoda.
– U tvome oku video sam prelepi cvet, Gospod ga je ubrao i poneo na drugi svet – deo je emotivne numere u kojoj je Bane na kraju poručio: “Stop nasilju nad ženama”.

Preminuo Faris Arapović, nekadašnji bubnjar “Zabranjenog pušenja” i “Siktera”

Poslednje dane Bane je posvetio svojoj porodici, nevenčanoj supruzi Ivani i ćerki Tari.
Mnoge poznate ličnosti na društvenim mrežama opraštaju se od Baneta Kovačevića. “Slika tri lava od pre 20 godina. Noćas je jedan otišao. Mir sa tobom dobri moj”, napisao je Marko Janković uz fotografiju “187”. “Počivaj u miru kapetane moj… Putuj i nađi neku mirnu luku i čekaj me kad dođu i po mene… Nikada te neću zaboraviti!” – napisao je prijatelj i saradnik Hele.

Preminuo Bane Kovačević, nekadašnji član grupe "187"
Preminuo Bane Kovačević, nekadašnji član grupe "187"

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde