Preminula primabalerina Višnja Ðorđević

0
130

U Beogradu je u 79. godini preminula Višnja Đorđević, primabalerina, koreograf i nekadašnja direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

collage višnja đorđević primabalerina
Višnja Đorđević, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Čuvena srpska primabalerina, koreograf i nekadašnja direktorka Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Višnja Đorđević preminula je 28. septembra u Beogradu.

Barišnjikov u Beogradu

Rođena je u Pančevu 1938. godine. Srednju baletsku školu “Lujo Davičo”, završila je u Beogradu u klasi pedagoga Sime Laketića i Sonje Lankau. U Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu od 1956. godine najpre je igrala manje solističke, a zatim i glavne uloge.

Veoma zapažene kreacije u klasičnom repertoaru, ostvarila je u  baletima “Labudovo jezero”, “Žizela”, “Začarana lepotica”, “Ščelkunčika”, “Bahčisarajska fontana”, “Spirituels”, “Bludni sin”, “Ondina”, “Abraksas”, “Ana Karenjina”… Takođe i u domaćim delima “Ohridska legenda”, “Čovek pred ogledalom”, “Napuštene”, “Kineska priča”, “Katarina Izmailova 77” i drugim.

Preminuo operski reditelj Dejan Miladinović

collage višnja đorđević primabalerina
Iz baleta “Ana Karenjina” “Ohridska legeda”, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Sa baletom Narodnog pozorišta, gostovala je na pozornicama Evrope i Azije. Posebne uspehe je postigla u Barseloni, Teheranu, Edinburgu i Lozani. Samostalno je nastupila u Napulju, Parizu (u trupi Milorada Miškovića), i na Kubi (kao predstavnik jugoslovenskog baleta na proslavi srebrnog jubileja na Kubi).

collage višnja đorđević primabalerina
Višnja Đorđević, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Često je igrala u televizijskim baletima (više od 200 emisija, od kojih je jedna njoj posvećena). Posle aktivnog bavljenja baletom, Višnja Đorđević prenosila je koreografije Dimitrija Parlića: “Kopeliju” u Prištini i Splitu; “Žar pticu” i “Petrušku” u Splitu.

„Gospođa ministarka“ otvara 149. sezonu Narodnog pozorišta

Uspešno je radila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu kao umetnički direktor baletskog ansambla. U istom teatru, postavila je baletske delove u operama “Moć sudbine” i “Bal pod maskama”, dramama “Platonov” i “Opera za tri groša”.  Koreografisala je i kraće igračke sekvence u emisijama na TV Beograd.

U periodu od 2001. do 2005. godine bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Za svoj umetnički rad dobila je brojne nagrade i priznanja, među kojima su Nagrada za životno delo, Priznanje za izuzetan doprinos kulturi naše zemlje, Plaketa Narodnog pozorišta…

Kremacija će biti održana u ponedeljak 2. oktobra u 15 časova na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde