Preminula pevačica zabavne muzike Zdenka Vučković

0
122

Napustila nas je interpretatorka čuvenog jugoslovenskog hita “Tata kupi mi auto”.

Nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu je u 78. godini umrla pevačica zabavne muzike Zdenka Vučković. Preminula je u jednom staračkom domu, potvrdio je hrvatskim medijima prijatelj porodice.

Zdenka Vučković je odrasla u zagrebačkoj građanskoj porodici, koja je bila muzički nadarena. Nakon što je kao osmogodišnja devojčica pobedila na dečjem takmičenju, Zdenka je počela da pohađa muzičku školu. Tu je učila pevanje i tada vrlo popularan instrument – harmoniku. Prvi veći nastup imala je 1957. u zagrebačkom varijeteu, tadašnjem rasadniku mladih talenata, priredbi Vikija Glovackog – “Prvi pljesak”. Tada je osvojila drugo mesto.

Preminuo pevač narodne muzike Đorđi Želčeski

Pevačka karijera Zdenke Vučković, započela je u punom smislu te reči 1958. Petnaestogodišnji devojčurak nastupio je na prvom Opatijskom festivalu. Zdenka je izvela dve pesme “Moja mala djevojčica” (u duetu s Ivom Robićem) i “Kućica u cvijeću”. Oba nastupa su oduševila festivalsku publiku, a numera “Moja mala djevojčica”, koju su kasnije mnogi zvali “Tata kupi mi auto”, bila je pobednica festivala. Tako je Zdenka Vučković ušla na estradnu scenu na velika vrata.

Bila je prava tinejdžerska pop zvezda šezdesetih, koja je žarila i palila po tadašnjoj estradi čitavu deceniju. Takođe i visokotiražna “Jugotonova” interpretatorka.
Godine 1963. pobedila je na Zagrebačkom festivalu sa pesmom “Zagreb, Zagreb” (“Vraćam se, Zagrebe, tebi”). Ova numera je posle toga bila neslužbena himna glavnog grada Hrvatske. Na istom festivalu Zdenka je dobila i nagradu za izvođenje najbolje plesne melodije, Krajačevog tvista “Platno, boje, kist i tvist” koju je izvela u alternaciji sa kvartetom “4M” i sastavom “Bijele stijele”.

Preminula Ljiljana Petrović, prvi predstavnik Jugoslavije na “Pesmi Evrovizije”

Godina 1963. je bila sjajna za Zdenku Vučković, jer je osvojila i nagradu na Splitskom festivalu za “Veslaj, veslaj” (muzika Nikice Kalogjere, stihovi Arsena Dedića) koju je izvela u duetu s Arsenom Dedićem, dok su alternativno izvođenje otpevali Marko Novosel i Gabi Novak. Posle toga nije više imala toliko sreće sa festivalskim nagradama, ali su mnoge od pesama ispali domaći radijski hitovi, kao na primer “Makovi”; “Još samo pet minuta”; “Dalmatinke male”; “Čemu istina”; “Nije li čudo to?”; “On je moj, moj, moj”; “Pod lipovim cvijetom”…

Krajem pedesetih godina Zdenka Vučković upoznala je kompozitora Krešimira Oblaka. On je ubrzo postao njen nerazdvojni muzički pratilac (sa svojim malim orkestrom) i lični kompozitor. A, na kraju je postao i njen životni partner. Venčali su se 1971. godine.

Preminula glumica Marija Baksa, “femme fatale” sedamdesetih godina

Osamdesetih godina prošlog veka Zdenkini nastupi su bili sve ređi i ređi. Oproštaj od festivalske scene imala je na Zagrebačkom festivalu 1989. godine. Tada je nastupila sa pesmom vrlo simboličkog naziva – “Odrasla je djevojčica mala”. I zaista je bilo tako, Zdenka Vučković je bila poput svog italijanskog pandana Gigliole Cinquetti, interesantna publici samo kao devojčica.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde