Preminula Ljiljana Petrović, prvi predstavnik Jugoslavije na “Pesmi Evrovizije”

0
92

Napustila nas je interpretatorka specifičnog glasa.

Preminula Ljiljana Petrović, prvi predstavnik Jugoslavije na "Pesmi Evrovizije"
Foto: Printsrin YouTube/kliklakloklap

Pevačica Ljiljana Petrović preminula je u 81. godini u Novom Sadu. Bila je prva predstavnica Jugoslavije na “Pesmi Evrovizije” 1961. godine u Kanu. Tada je izvela pesmu “Neke davne zvezde”, koju je komponovao Jože Privešek na stihove Miroslava Mike Antića. Osvojila je osmo mesto sa devet poena. Često je pevačica za sebe govorila da je kroz evropska vrata ušla na jugoslovensku pop scenu.

Preminuo uvaženi srpski kompozitor Zoran Hristić

Ljiljana Petrović je rođena 1939. u Bosanskom Brodu, a veći deo svog života provela je u Novom Sadu. Učestvovala je na brojnim festivalima, a njena “lična karta” bila je pesma Jovana Adamova “Neka to ne bude u proleće”, koju je prvi put izvela na festivalu u Opatiji 1966. godine.
Iako nikada nije pripadala samom vrhu jugoslovenske zabavne muzike, ostaće upamćena kao uvek nasmejani interpretator brojnih balada prepoznatljivog zvuka, koje je najčešće izvodila uz gitaru.
Već krajem sedamdesetih povukla se iz javnog života. Kasnije se posvetila pisanju haiku poezije, a potom je i komponovala na haiku stihove.

Preminuo urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković
Preminula Ljiljana Petrović, prvi predstavnik Jugoslavije na "Pesmi Evrovizije"

Ljiljana Petrović je u jednom intervjuu ispričala kako je došlo do toga da se nađe na izboru jugoslovesnkog predstavnika za “Pesmu Evrovizije”.
– Bio je to splet neverovatnih okolnosti. Ja sam bila nepoznata pevačica, nastupala sam samo po Vojvodini. Moja prijateljica Vanja Stojković, koja je sa Mirom Pejić sačinjavala u to doba poznati duet “DD”, prepevala je na srpski tekst pesme “Sale long silvery moon” i dala mi ga da ga pevam. U leto 1960. pevala sam u “Vili Karolina” u Malom Lošinju, jer sam tako mogla da odem na more.

– Jedne večeri u publici je bio i direktor “Jugotona”. Prišao mi je i rekao da mu se naročito dopada kako sam otpevala pesmu koju je Vanja prevela. Pitao me je da li bi htela da za njih snimim ploču. Rekla sam da hoću i zaboravila na to. Ali, kada sam se vratila kući čekalo me pismo iz “Jugotona”. Pitala sam Vanju da li mi dozvoljava da snimim pesmu koju je ona prepevala. Pristala je, oduševljena zbog mog uspeha.

Beovizija 2020: Takmiče se Neda Ukraden, Bane Mojićević, Ivana Jordan…

Pesme su snimljene u studiju Radio Ljubljane i posle snimanja Ljiljana Petrović se vratila u Novi Sad. Slovenački kompozitor Jože Privšek prolazio je hodnikom Radio Ljubljane i iz jednog studija čuo njenu pesmu, koju su tonci pripremali za ploču. Ujurio je u studio i rekao da će “taj glas” pevati pesmu koju je on komponovao za jugoslovenski izbor za predstavnika na Evroviziji. Tonci su mu rekli da to ne radi, da je u pitanju neka nepoznata Novosađanka. Kao i da bi u tom slučaju tekst morao da se piše na srpskom, ali da je to ipak bolje raditi sa nekim ko ima više iskustva.

Preminula Ljiljana Petrović, prvi predstavnik Jugoslavije na "Pesmi Evrovizije"

– Jože je bio uporan, ponavljajući da će “taj glas” pevati njegovu pesmu. Sve vreme je govorio “taj glas” jer nije znao kako se zovem. Urednik zabavnog programa Televizije Ljubljana Dušan Hren me je pozvao i pitao hoću li da učestvujem na izboru za jugoslovenskog predstavnika na “Pesmi Evrovizije”. Pristala sam, nemajući pojma šta je to Evrovizija. Ona se kod nas nije prenosila, niti se o njoj govorilo – izjavila je Petrovićeva.

Nevena Božović “Top model Evrovizije 2019

Kada se postavilo pitanje teksta za Privšekovu kompoziciju, Ljiljana je rekla da poznaje novosadskog pesnika Miroslava Miku Antića i predložila da on napiše tekst. Tako su Antiću iz Ljubljane poslali note, Ljiljana mu je otpevala nekoliko taktova, a onda je on na pisaćoj mašini otkucao stih po stih. Ponekad bi se reči i melodija uklopile, ali najčešće nije bilo tako. Onda bi Mika besno iščupao list iz mašine… To je trajalo celog dana, ali predveče su imali tekst “Neke davne zvezde”.

Izbor za jugoslovenskog predstavnika održavao se u Dramskom pozorištu u Ljubljani. Učestvovale su sve tri tadašnje televizije, ljubljanska, zagrebačka i beogradska. Prilikom glasanja žiriji sva tri centra dodelili su “Nekim davnim zvezdama” maksimum poena.

Hit za sva vremena: “Odiseja” napisana u gradskom prevozu

– Posle proglašenja pobednika vratila sam se u garderobu i u njoj zatekla Lolu Novaković, koja se takođe takmičila. Lola me čekala da bi mi čestitala. Nikada joj to neću zaboraviti, ona je bila velika zvezda, a ja sam bila niko i ništa, a pobedila sam je. Imala je sve razloge da bude besna i da ode, a ona me sačekala i čestitala mi. U jednom trenutku Lola me pogledala i kazala mi: “Što ne plačeš od sreće? Imaš sve razloge za to. Ma, ti i ne znaš šta ti se dešava!” Bila je u pravu, nisam znala! – ispričala je pevačica.

Ljiljana Petrović je tek u vozu za Francusku shvatila šta joj se desilo. Trebalo je da peva u sali u kojoj se održava filmski festival. Uplašila se kao nikad do tada.
Po dolasku u Kan članovi jugoslovenske ekspedicije konstatovali su da se osećaju kao da su “pali s Marsa”.

Odlazak velikana muzičke scene: Preminuo Đelo Jusić

– Stigli smo u zoru i bili iznenađeni što nas organizatori čekaju jer smo mislili da ćemo sami morati da nađemo hotel. Kada smo izašli iz automobila pred hotelom su nas čekali fotoreporteri. U sobama smo zatekli ruže koje su nas fascinirale, jer su njihove stabljike bile dugačke pola metra što kod nas u to doba nije postojalo. Lisjen Moris, direktor Evrope 1, zatražio je da mu damo ploču sa našom pesmom. I danas se sećam izraza njegovog lica kada je čuo da ploča još nije snimljena.

– Prva proba bila je prelomni trenutak. Kada nas je ugledao francuski dirigent Frank Pursel rekao je: “Gle, Jugoslavija nam je poslala neku decu.” Kada smo to čuli, poželeli smo da se vratimo kući. Pošto to ipak nije bilo moguće, Jože je preuzeo dirigentsku palicu i mi smo izveli “Neke davne zvezde”. Članovi orkestra su počeli da nam aplaudiraju, kada smo završili. Bilo je očevidno da su iznenađeni i da nisu očekivali takvu pesmu. Tada smo pomislili da će se možda ipak sve dobro završiti.

Obožavaoci Pesme Evrovizije proglasile “Ono malo sreće” Zdravka Čolića za album godine

– Tokom proba Mika Antić je video da su predstavnice drugih zemalja obučene u haljine od srebrnog lamea koji je tada bio moderan. Pitao me je kakvu ću haljinu nositi i rekao da ne dolazi u obzir da šljaštim u nekoj kao što su njihove. Rekla sam mu da nemam takvu haljinu, a on meni da je haljina koju nosim najbolja za mene. Bila je to mala crna haljina. Prokomentarisala da ću morati da stavim neki nakit, na šta je Mika uzviknuo: “Da se nisi usudila! Ti nećeš šljaštati ko ovi kapitalisti!” Ipak sam na kraju bar malo zasvetlucala. Pre početka prenosa stajala sam iza zavese kada mi je, na putu do komentatorske kabine, prišla Saša Novak, zagrebačka spikerka koja je trebalo da komentariše prenos. Skinula je srebrni broš koji je nosila, prikačila mi ga i kazala: “Stoj tu da te Mika ne vidi”.

Pesma Ramba Amadeusa “Euro Neuro” proglašena najgorom u istoriji Evrosonga
Foto: Youtube/Sve što mi pripada

Te večeri se prvi put začulo “dobro veče, Jugoslavijo”. Posle glasanja Jugoslavija je bila na osmom mestu. Iako Ljiljana Petrović to nije kazala, njeno osmo mesto je mnogo veći uspeh nego što je to na prvi pogled izgledalo. Postignuto je u jakoj konkurenciji. Većina učesnika su u to doba bili velike zvezde u svojim zemljama. Uostalom, dovoljno je reći da je Ljiljana Petrović bila bolje plasirana od legendarne pevačice Lale Andersen, koja je prva otpevala “Lili Marlen”, a te godine je u Kanu predstavljala Nemačku.

Na banketu koji je posle Evrovizije priređen za učesnike Jugosloveni su doživeli neočekivano priznanje. Pobednik je bio Žan Klod Paskal, koji je predstavljao Luksemburg. Tokom večere on je u jednom trenutku ustao i rekao: “Po mom mišljenju najbolja je bila Jugoslavija!”, pa je i otpevao deo naše pesme. To je snimila i prikazala francuska televizija. Bila su to neka druga vremena…

E. A. / Izvor: Vreme, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde