Odlazak velike balerine i koreografkinje: Preminula Lidija Pilipenko

0
79

Napustila nas je jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja.

Odlazak velike balerine i koreografkinje: Preminula Lidija Pilipenko
Lidija Pilipenko, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Lidija Pilipenko preminula je 3. jula u Beogradu u 82. godini. Ceo svoj život posvetila je baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja. Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom. Zato će, kako ističu u Narodnom pozorištu u Beogradu, njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv.

Lidija Pilipenko rođena je 8. februara 1938. godine u Lapovu. Igračku karijeru započela još kao devojčica, učenica Baletske škole “Lujo Davičo” u Beogradu. Usavršavala se u Londonu, gde je 1965. kao stipendista Britanskog saveta bila na specijalizaciji kod čuvene Ninet de Valoa. Gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini, Edinburgu, Visbadenu, Veneciji, Lajpcigu, Beču, Kairu…

Preminuo glumac Igor Pervić

– Lidija Pilipenko, jedna od najvećih srpskih balerina, zvezda kojoj je aplaudirala publika dok je igrala na mnogim svetskim scenama, koreografkinja koja je mogla da radi u svim svetskim baletima samo da je živela u neko srećnije vreme, snagom svog umetničkog duha menjala je muzičku pozorišnu estetiku i uvela inovacije u stereotipni mjuzikl koji posle njene pojave u legendarnoj “Priči o konju” više nije bio isti na ovim prostorima – navode u Narodnom pozorištu.

U matičnom teatru nosila je repertoar igrajući u klasičnim baletima “Labudovo jezero”, “Žizela”, “Začarana lepotica”… Posebno se pamti njena uloga u “Čudesnom mandarinu”, kao i izuzetnom domaćem baletu “Darinkin dar”, na muziku Zorana Hristića.
Po završetku igračke karijere posvetila se koreografskom pozivu i veoma brzo izbila na vodeće mesto. Posebnu inspiraciju je nalazila u delima domaćih kompozitora. Među njenim nezaboravnim koreografijama u Beogradu, svakako su “Banović Strahinja” i “Jelisaveta”, na muziku Zorana Erića, a u Novom Sadu “Večiti mladoženja” i “Izbiračica” Zorana Mulića. Vrhunac svoje koreografske karijere imala je sa baletima “Samson i Dalila”, “Vaskrsenje” i “Dama s kamelijama”. Posebno treba istaći da je pored koreografije radila i libreto, a najznačajniju saradnju u tom smislu je ostvarila sa dirigentom Angelom Šurevim.

Narodno pozorište: Održana premijera baleta “Evgenije Onjegin”
lidija pilipenko
Foto: Printskrin YouTube/RTS

Njen koreografski rad u pozorišnim predstavama, kada je reč o mjuziklima u Srbiji, predstavljao je prekretnicu u pravom smislu te reči. Posle predstave “Priča o konju”, u Pozorištu na Terazijama, gde je sarađivala sa Miroslavom Belovićem i Vojkanom Borisavljevićem, mjuzikl više nije bio isti. Postao je igrački bogat, ispunjen i osmišljen sa profesionalnim pokretima.

Teško je nabrojati sve što je Lidija Pilipenko uradila u svojoj umetničkoj karijeri. Sarađivala je sa plejadom izuzetnih umetnika kao što su Zoran Hristić kompozitor; Miroslav Belović reditelj; Mira Trailović reditelj; Duška Dragičević balerina; Konstantin Kostjukov baletski igrač; Oskar Danon dirigent; Đorđe Pavlović dirigent; Jagoš Marković reditelj… različite generacije, različite umetnosti…

– Svi mi, složićemo se u jednom – Lidija je bila velika i mnogo će nam nedostajati. Iza sebe je ostavila ogroman opus – ističu u Narodnom pozorištu.

Preminuo uvaženi srpski kompozitor Zoran Hristić
Lidija-pilipenko narodno ok
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Igrala je i u filmovima “Kako su se voleli Romeo i Julija”, “Zvižduk u osam” i “Formula 1”.
Bila je direktor Baleta Narodnog pozorišta u dva mandata (1991–1993; 1997–2000). Ko god je sarađivao sa njom isticao je da je bila veliki umetnik sa stavom i vizijom, koji je znao da ceni talenat. Njena umetnost nadahnjivala je baletske igrače. Imala je istančano oko i umela je da prepozna ono najskrivenije u njima. Takođe, znala je da pruži priliku i da vetar u leđa kada je za to bilo potrebno. Mnogo je tražila, ali je još više davala.

– Danas razgovaram s Brehtom. Profesionalnost mora da opstane, škola, stalno učenje. Klasika neće umreti, to je jasno. Jednostavno rečeno ulaženjem u pravila, ti si već u klasici, neka niko ne kaže da sa školovanim igračem ne može da se uradi šta god želite. Treba istraživati književnost, slikarstvo, arhitekturu, muziku, vreme neće stati. Egzibicionizam iza koga ne stoji znanje opovrgava samo sebe. Treba da postoje eksperimenti, novi pravci, ali profesionalnost unutar malog broja ljudi će opstati! – izjavila je Lidija Pilipenko u jednom od intervjua.

Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan
kako su se voleli romeo i julija lidija pilipenko
Lidija Pilipenko u filmu “Kako su se voleli Romeo i Julija”, Foto: Printskrin YouTube

Tokom duge i veoma uspešne karijere, osvojila je brojne nagrade od koji se posebno izdavaju: Nagrada “Dimitrije Parlić” koju dodeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) za životno delo; Nacionalno priznanje za sveukupni doprinos kulturi Srbije; Nagrada na bijenalu u Ljubljani; nagrade SIZ-a Beograda i Novog Sada; Nagrade Narodnog pozorišta; Plaketa Narodnog pozorišta…
Lidija Pilipenko bila je supruga Muharema Pervića i majka koja je neizmerno volela svoje sinove Igora i Andreja. Nažalost, prošle godine je ostala bez sina, glumca Igora Pervića, koji je preminuo 23. aprila 2019.

– Uloga koja je obeležila stvaralački opus Pilipenkove svakako ostaje Darinka od Rajkovca. “Darinkin dar”, Zorana Hristića, postao je Lidijin dar. Dar publici koja je ovu predstavu imala prilike da gleda na raznim scenama, klasičnim, pozorišnim, i atipičnim za balet poput Slobodišta u Kruševcu ili Vukovog sabora u Tršiću. Gledaocima je zastajao dah pred burom istinski proživljenih, duboko humanih emocija koje je Lidija Pilipenko izlivala i kojima je bojila interpretaciju svoje Darinke – ističe Iva Ignjatović u publikaciji koju je priredila povodom 20 godina Nagrade za životno delo UBUS, a koju je Pilipenko dobila 2001. godine.

lidija pilipenko Stepart-septembar
Foto: Institut za umetničku igre

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde