Preminula novinarka Isidora Dora Sekulić

0
151

Ime Isidore Sekulić ostaće upamćeno među srednjom i starijom generacijom novinara po britkoj reči i predanom radu, među mlađima po umeću da i u najtežim uslovima prenese znanje i entuzijazam. Mnogi gledaoci još pamte “Kino-oko” koje je godinama uređivala na RTB, navodi se u saopštenju NUNS-a.

isidora dora sekulić foto nuns promo
Isidora Sekulić, Foto: NUNS

U Beogradu je u 74. godini posle duge i teške bolesti preminula Isidora Sekulić, dugogodišnji urednik kulture u Radio-televiziji Srbije.

Jedna od najpoznatijih serija koje je uređivala i vodila bila je “Kino oko”. Radila je intervjue za emisiju “Nešto sasvim lično”, osmislila emisiju “Petkom u 22”, bila urednik Kulturne rubrike Dnevnika u Informativnom programu. Posle odlaska u penziju ostala je aktivni saradnik “Redakcije za istoriografiju”. Bila je jedan od osnivača Nezavisnog sindikata u Televiziji Beograd.

Odlazak TV ikone: Preminuo Kamenko Katić
isidora dora sekulić foto printskrin rts
Foto: Printskrin RTS

– Dora je bila profesionalac u pravom smislu te reči, istovremeni borac protiv zloupotrebe medija, za poštovanje profesionalnog kodeksa i jedan od osnivača prvog nezavisnog sindikata na radiju i televiziji – ističe nekadašnji urednik Dramskog programa Televizije Beograd i književnik, Filip David. – Nama, njenim prijateljima i saradnicima ostaće u sećanju kao uzorni primer nekoga ko se borio za odbranu svoje profesije.

Bila je među 1.103 radnika Radio-televizije Beograd koji su se 1993. godine zbog javnog istupanja i neposlušnosti našli na listi za “prinudni odmor”.
Aktivno je učestvovala u projektima “Pravo na sliku i reč” koji su se bavili ulogom medija u vreme rata, ratnom propagandom i govorom mržnje. Oktobra 2000. godine vratila se na posao urednika. Tada je osmislila i novu seriju “Petak 21”.

Odlazak glumačke legende: Preminula Jelena Žigon
isidora dora sekulić foto printskrin rts
Foto: Printskrin RTS

– Pamtiću je kao urednicu Kulturne rubrike Informativnog programa koja se borila za svoje novinare i štitila ih.  Davala nam je nesebičnu podršku, podsticaj, da se konstantno profesionalno nadgrađujemo, iskoračimo u svet. Inspirisala nas je da kritički promišljamo da imamo svoj stav – rekla je urednica u Redakciji filmskog programa RTS Sandra Perović.
Prema njenim rečima, Isidora Sekulić je bila pre svega novinar starog kova Televizije Beograd, ali modernih shvatanja i pripadnik one generacije od koje se učilo novinarstvo.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde