Preminula književnica Grozdana Olujić

0
30

Delo Grozdane Olujić je obeležilo našu književnost. Ostale su njene knjige prevođene na više od 20 jezika.

Preminula književnica Grozdana Olujić
Foto: sh.wikipedia.org

Jedna od najznačajnijih ličnosti srpske književnosti, Grozdana Olujić, preminula je u subotu, 16. marta, u bolnici Kliničkog centra u Beogradu. Iza nje su ostala brojna dela iz različitih područja ovdašnje literature. U našoj istoriji književnosti ostaće upamćena po tome što je uvela novi pripovedni postupak, novi koncept oblikovanja likova, dramatične predstave o emancipaciji mladosti u odnosu na zatečene i okamenjene društvene i običajne odnose, lirizaciju proznog izraza koja počiva na životnom iskustvu gradskog čoveka.

“Adligat” preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić

Rođena je 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Prvi roman “Izlet u nebo” objavila je 1958, a njen romaneskni opus obuhvataju i “Glasam za ljubav” (1963); “Ne budi zaspale pse” (1964); “Divlje seme” (1967); “Glasovi u vetru” i “Preživeti do sutra” (2017). Njeni romani prevođeni su na više od 20 jezika širom sveta. Kao stipendista u više navrata boravila je u Americi (International Writting program u Ajovi 1969/70); i kao Fulbrajtov stipendista (1982-1984), na Univerzitetu u Kaliforniji i na Kolumbija univerzitetu u Olbeniju (Njujork). Česta destinacija Grozdane Olujić bila je i Indija.

Preminuo književnik Jovan Radulović, pisac “Golubnjače”, “Braće po materi”…
Preminula književnica Grozdana Olujić
Foto: sh.wikipedia.org

Iz njene pripovedne zbirke “Afrička ljubičica” (1985) gotovo sve priče ušle su u antologije širom sveta. Značajan deo svoje karijere posvetila je i pisanju bajki. Zbirke bajki “Sedefna ruža i druge bajke”; “Nebeska reka i druge bajke”; “Kamen koji je leteo”; “Snežni cvet”; “Jastuk koji je pamtio snove”; i roman bajka “Zvezdane lutalice”, prevedene su na oko 30 jezika. Za decu je objavila i jednu od svojih poslednjih knjiga, pripovednu prozu “Bili su deca kao i ti” (2017).

Kao esejista, Grozdana Olujić bavila se širokim krugom tema iz svetske književnosti – problem vremena u književnom delu; radovi o Kafki; Tomasu Vulfu; Marselu Prustu; Virdžiniji Vulf; te savremenoj indijskoj književnosti; poetikom bajke; i prirodom fantastike u književnosti za decu, a u manjoj meri i likovnom umetnošću.

Preminuo pisac Goran Stefanovski

Iza Grozdane Olujić ostala su visoka inostrana priznanja – viteški orden Danneborg za književno stvaralaštvo; mesto počasnog člana Univerziteta u Ajovi; počasnog građanina grada Osla. Tu su i nagrade za najbolju kratku priču u Arnsbergu; kao i nagrada Svetske akademije za umetnost i kulturu (SAD) – njena bajka “Varalica i smrt” proglašena je najboljom u svetu. Svoj rad ovenčala je i mnogim domaćim priznanjima, među kojima su Povelja za životno delo Ukruženja književnika Srbije; NIN-ova nagrada za roman “Glasovi u vetru”; nagrade “Borisav Stanković” za roman “Preživeti do sutra” i celokupan književni opus…

Legat glumca Ivana Bekjareva u “Adligatu”
Preminula književnica Grozdana Olujić
Foto: sh.wikipedia.org

Dubok trag u našoj književnosti Grozdana Olujić ostavila je i kao prevodilac dela Arnolda Veskera; Sola Beloua; Amrite Pritam; Viljema Kenedija; Jukima Mišime… ali i kao antologičar. Sačinila je i dve, po građi sasvim različite, antologije: Antologiju savremene indijske poezije; i Antologiju ljubavnih bajki sveta.

Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju “Adligat” kojem je poklonila svoju biblioteku.

Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde