Preminula glumica Radmila Andrić

0
255

Srpsko glumište ostalo je bez još jednog člana.

Preminula glumica Radmila Andrić
Foto: JDP

Prvakinja Jugoslovenskog dramskog pozorišta Radmila Andrić preminula je 20. novembra u Beogradu u 84. godini, saopšteno je iz tog teatra. Glumica je rođena u Beogradu 17. jula 1934. Diplomirala je na Akademiji za pozorišnu umetnost, a član ansambla JDP-a postala je 1965.

Preminuo Vladeta Jerotić

Među njene najznačajnije uloge u matičnoj kući spadaju Blanša u predstavi “Tramvaj zvani želja” (1973); Eliza Dulitl u “Pigmalionu” (1969); Džesika u “Prljavim rukama” (1966); Zoja u “Zojkinom stanu” (1982)… kao i uloge koje je odigrala na scenama ostalih beogradskih pozorišta, u predstavama “Pogled s mosta” A. Milera; “Proces” F. Kafke; “Beton i svici” O. Daviča; “Andora” M. Friša; “Bogojavljenska noć” V. Šekspira; “Crnina priliči Elektri” J. O’Nila…

Odlazak velikog umetnika: Preminuo Predrag Ejdus

Stvaralaštvo Radmile Andrić posebno su obeležile uloge u duodramama “Gospođa Deli ima ljubavnika” (1969) Vilijama Henlija, u režiji Slavoljuba Stefanovića Ravasija, sa Gojkom Šantićem; “Dogodine u isto vreme” (1978) Bernarda Slejda, u režiji Nikole Jevtića, s Miodragom Radovanovićem; “Noć i magla” (1988) Danila Kiša, u režiji Boška Dimitrijevića, sa Stojanom Dečermićem; kao i “Dragi moj lažljivče” (1961) Džeroma Kiltija, u režiji Milenka Maričića, s Mihajlom Viktorovićem; jednoj od najdugovačnijih predstava Ateljea 212 (odigrana je 210 puta, a poslenji put 1995).

Preminuo Boris Trivan, glavni i odgovorni urednik portala NOIZZ

Brojne uloge ostvarila je na radiju, kao i u televizijskim dramama “Dama s kamelijama” A. Dime; “Tanja” A. Arbuzova; “Meri Rouz” Dž. M. Barija; “Gospođa Deli ima ljubavnika” V. Henlija; “Jelena Gavanski” A. Tišme; “Na rubu pameti” M. Krleže… U televizijskom filmu Bore Draškovića “Žene” tumačila je sve uloge – Rozu Luksemburg, Klaru Cetkin, Aleksandru Kolontaj, Nadeždu Mandeljštam, Lizu Turajevu, Mariju Kiri, Isidoru Sekulić, Simonu Vejl, Margaretu Jursenar i Anđelu Dejvis.

Preminula glumica Marija Kon
Preminula glumica Radmila Andrić
Radmila Andrić sa Mihajlom Viktorovićem u predstavi “Dragi moj lažljivče”, Foto: Atelje 212

Za glumačka ostvarenja i celokupni doprinos pozorišnoj umetnosti, Radmila Andrić je dobila veliki broj nagrada, kao što su Oktobarska nagrada grada Beograda 1963. za ulogu Barbline u “Andori” Maksa Friša; Nagrada na festivalu Oktobarski dani u Sarajevu za ulogu Doris u predstavi “Dogodine u isto vreme”; Sedmojulska nagrada 1990; te posebno priznanje Vlade Republike Srbije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi (2008). Zlatnu arenu na festivalu u Puli Radmila Andrić osvojila je 1969, ulogom u filmu “Moja strana sveta” reditelja Vlatka Filipovića.

Preminula Kosara Balabanović, dugogodšnji urednik i autor emisija “Znanje – imanje”

Radmila Andrić biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u sredu 28. novembra u 14,30h. Komemoracija će se održati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu istog dana u 12h.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde