Preminula glumica Marija Kon

0
467
Marija-Kohn-1-Nacional
Foto: Nacional

Jugoslovensko glumište je ostalo bez još jedne zvezde.

marija kohnU 84. godini preminula je legendarna hrvatska glumica Marija Kon (Kohn), posle teške bolesti. “S tugom objavljujemo da je glumica Marija Kohn preminula je jutros 16. jula 2018. nakon teške bolesti. Ispraćaj će se održati u sredu 18. jula u 13,35h na zagrebačkom krematoriju. Počivala u miru!”, napisano je u objavi na službenoj Facebook stranici Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Marija Kon je bila jedna od najpoznatijih, ali i najnagrađivanijih hrvatskih glumica sa brojnim filmskim i televizijskim ulogama u kojima je jednostavno oduševljavala. Imala je vrlo turbulentan i zanimljiv život.

Odlazak glumačke legende: Preminula Jelena Žigon
marija kon ćopava ruža
Uloga šepave Rože u filmu “Svog tela gospodar” bila je veoma značajna za Marijinu karijeru

Glumica je rođena na Lopudu 1934. godine u jevrejskoj porodici.
– Celi Lopud je bio logor, veliko skupljalište židovske dece. Posle su ih, kažu, prebacili u logor u Italiju, a neki vele da su ih potopili na putu do tamo. Do smrti svoje neću zaboraviti sliku te gladne dece iza žice. Bile su dve velike murve, crvenkasta i bela, i mi smo se penjali po njima, brali ih i kroz male otvore pružali toj deci. Tako smo se s njima družili – izjavila je glumica pre nekoliko godina prisećajući se detinjstva.

Marija Kohn s Mirom Furlan u filmu LJubica koji je, prema Šenoinom predlošku, 1979. godine režirao Tomislav Žiro Radić
Marija Kon sa Mirom Furlan u filmu “Ljubica”

Marijin otac Antun bio je kapetan duge plovidbe, koji je nestao 1938. godine. Porodica je tada mislila da je regrutovan u rat, pa su ga smatrali nestalim. Marija je jedina verovala da je živ. Dvadeset godina kasnije, kada je došla u Zagreb da studira, uspela je da ga pronađe uz puno muke i truda preko jedne žene iz Argentine. Živeo je u Buenos Airesu sa suprugom, koja je bila poreklom s Korčule. Imali su tri ćerke. Mariju je odgojila baka pošto joj je majka Franka preminula od tuberkuloze 1945. godine.

Preminuo profesor glume Predrag Bajčetić
Mija Aleksic and Marija Kohn in Doci i ostati (1965)
Mija Aleksić i Marija Kon u ostvarenju “Doći i ostati” (1965)

Diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1956. Marija je godinama živela po malim zagrebačkim sobama i naporno radila kako bi uspela u glumačkom svetu, zbog čega joj je propao i brak. “Ko čeka, taj i dočeka”, pa su se tako Mariji Kohn vrata glumačkog raja otvorila 1957. godine ulogom šepave Rože u filmu “Svog tela gospodar”. Za nju je dobila brojne nagrade, između ostalih i nagradu na Filmskom festivalu u Puli.

marija kon pozorište
Brojne zapažene role Marija je ostvarila u pozorištu

Bila je članica Gradskog dramskog kazališta Gavella od 1957. Nastupala je u Teatru &TD i Teatru u gostima. Od 1987. do 1990. bila je članica Satiričkog kazališta Kerempuh, a potom, do odlaska u penziju članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nastupala je i na Dubrovačkom ljetnom festivalu, na filmu i televiziji. Veoma zapažena je bila njega uloga mucave Erminije u predstavi iz 1974. “Mirisi, zlato i tamjan” Slobodana Novaka.

Odlazak TV ikone: Preminuo Kamenko Katić
marija kon preminula u filmu godina majmuna igrala je vilmu
Poslednju filmsku ulogu ostvarila je u filmu “Godina majmuna”

Posle 40 godina radnog staža, glumica je 1999. godine otišla u penziju, ali se od glume nije oprostila. Poslednjih godina TV gledaoci su je gledali u brojnim popularnim serijama kao što su “Bibin svijet”, “Luda kuća”, “Stipe u gostima”, “Larin izbor”, “Najbolje godine”, “Kud puklo da puklo”, kao i u TV reklamama. Uloge u humorističnim serijama često je nazivala “malim preporodom u životu”.

Marija-Kohn-Nova-TV
Poslednjih godina glumila je u raznim TV serijama i reklamama

E. A. / Izvor: Dnevnik, tportal

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde