Preminula glumica Marija Baksa, “femme fatale” sedamdesetih godina

0
759

Važila je za jugoslovenski seks simbol, plenila je širokim osmehom, plavom kosom i zelenim očima.

marija baksa

Glumica Marija Baksa preminula je u 74. godini u svom stanu u Beogradu, u Kosovskoj ulici. Rođena je u Osijeku, živela je i radila u Italiji, snimala i u Americi, za njom je uzdisalo pola Jugoslavije. Popularnost je stekla sedamdesetih godina prošlog veka, a njeni najzapaženiji filmovi bili su “Kiklop” i “Davitelj protiv davitelja”.

Preminuo filmski producent Branko Lustig

Karijeru na filmu Marija Baksa započela je ostvarenjem “Svi bokseri idu u raj”, a pažnju je privukla i u filmu “Mlad i zdrav kao ruža”. U tom filmu je igrala glavnu junakinju, rame uz rame sa Draganom Nikolićem. Za Baksu su inače bile rezervisane kontraverzne i slobodnije uloge.

Kako je kročila na javnu scenu, postala je jedna od miljenica čitave Jugoslavije. Za nju su svi pričali da je “femme fatale”, misteriozna žena, jedna od najlepših glumica domaće kinematografije. Marija je bila svesna svoje lepote, a o njoj su se ispredale brojne legende.

Slobodna zona: Nagrada publike i Human Rights za “Dnevnik Diane Budisavljević”

Uprkos velikoj slavi koju je uživala na našim prostorima Marija se sedamdesetih godina preselila u Italiju, gde je snimala film za filmom. Zadržala je i status seks simbola. Tokom života u italijanskoj prestonici uspela je da se “progura” u javnim krugovima, a neverovatnom brzinom je osvajala svojim šarmom i lepotom. Vremenom se povukla sa filma i bavila se trgovinom antikviteta.

Zahvaljujući Baksi, u Beograd je svojevremeno dolazio čuveni fotograf Angelo Frontoni. U nju je beznadežno bio zaljubljen veliki producent grčkog porekla Ovidije Asonitis. Ovaj Grk je nekoliko puta prosio Baksu, koja ga je uporno odbijala. Ipak jedna osoba uspela je da osvoji srce lepe glumice, a radi se o biznismenu Milojku Veljoviću. Marija je uživala u srećnom braku s njim, a iz ljubavi su dobili i ćerku Taritu.

E. A. / Izvor: RTS, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde