Odlazak glumačke legende: Preminula Jelena Žigon

0
607

Jelena Žigon je dugo važila za jednu od najlepših domaćih glumica. Preminula je u Beogradu posle kraće bolesti.

Jelena Žigon Foto: BKTV
Foto: BKTV

Filmska legenda Jelena Jovanović Žigon (85) preminula je u utorak, 10. aprila. Prepoznatljiva po svojoj lepoti i harizmi, decenijama je bila aktivna na glumačkoj sceni.
Njeni filmovi koji su ostavili neizbisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji su “Lude godine”; “Došlo doba da se ljubav proba”; “Žikina dinastija”; “Kakav deda, takav unuk”; i mnogi drugi u kojima je proslavljena glumica tumačila lik Jelene Todorović, Milanove supruge i prije legendarnog Žike Pavlovića. Njihove nezaboravne dogodovštine, međuljudski odnosi i ljubavna priča Bobe i Marije decenijama su oduševljavale publiku sa ovih prostora.

Odlazak briljantnog umetnika: Preminuo Nebojša Glogovac
Jelena i Ivana Žigon
Jelena i Ivana Žigon, Foto: Promo

Jelena Žigon je nakon uloge Žikine prije imala niz angažmana u domaćim filmovima i TV serijama, ali čini se da je publici ipak ostala najdraža kao Jelena Todorović. Bila je udata za proslavljenog dramskog umetnika Stevu Žigona, koji je preminuo 2005. Bili su roditelji Ivane Žigon, takođe glumice, i Nikole, koji je slikar.
– Pretužna sam, moju mamu su svi voleli. Hvala vam na lepim rečima – rekla je Ivana Žigon za Žena.rs.

Glumačku karijeru Jelena Žigon je započela 1953. godine filmom “Opštinsko dete”. Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova među kojima se izdvajaju “Prvi građanin male varoši”; “Moja strana sveta”; “Jutro”; “Divlje seme”; “Sudar na paralelama”; “Kapetan Leši”. U Australiji je snimila filmove “Obećana žena” i “The picture show man”. U seriji o Vinetuu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma
stevo-i-jelena-zigon-glumci
Stevo i Jelena Živon, Foto: Privatna arhiva

Dobitnica je nagrade “Zlatni prsten” za najbolju glumicu 1961, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006. U martu je na Međunarodnom forumu “Zlatni vitez” u Rusiji dobila nagradu za životno delo “Sergej Bondarčuk”, koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski. Povodom nagrade “Sergej Bondarčuk”, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u “Prvom građaninu male varoši” Puriše Đorđevića. Prošle godine postala je počasni građanin Aleksandrovca i dobila ključ jednog od najplodnijih predela Srbije – Aleksandrovačke Župe.

došlo doba da se ljubav proba
Iz filma “Došlo doba da se ljubav proba”

U Republici Srpskoj Jelena Žigon je nagrađena ordenom Njegoša Prvog stepena za svoju brigu o ranjenicima, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila je medalju Njegoša za plemenitost.

Preminuo glumac Ljubomir Ubavkić Pendula

Dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije. Potpisala je i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla da govori puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pesmu.

Preminuo Miodrag Mališa Marinković, „otac“ TV Beograd
Jelena Žigon u seriji o Vinetuu
Jelena Žigon u seriji o Vinetuu

Sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem pre 14 godina osnovala je ansambl “Kosovski božuri”.
O privatnom životu Jelene Žigon nije znalo mnogo. Jednom prilikom njen sin Nikola je otkrio da je glumica zapravo imala kraljevsko poreklo.
– Rođen sam u Ljubljani, a ime sam dobio po crnogorskom kralju Nikoli I Petroviću, čiji potomak bila moja majka. Ja sam pola slovenačkog, pola crnogorsko-srpskog porekla. Prezime Žigon vuče francuske korene. Navodno je neki Žerar Žigon, Napoleonov vojnik, ostao da živi u glavnom gradu Ilirske provincije Ljubljani… Moja majka je od oca Jovanovića iz Bajine Bašte, a njena majka od Martinovića sa Cetinja, bila je u srodstvu sa kraljem Nikolom – ispričao je Jelenin sin Nikola svojevremeno u jednom intervjuu.
Porodica Žigon se nakon preseljenja iz Ljubljane u Beograd uselila u kuću na Senjaku, gde su Jelenina i Stevina deca, Ivana i Nikola, odrasli.

Odlazak TV ikone: Preminuo Kamenko Katić
grlom u jagode
U seriji “Grlom u jagode”

Odlazak Jelene Žigon ostavio je prazninu u srcima mnogih njenih kolega.
– Jelena je bila jedan od simbola srpske kinematografije i ne samo kinematografije, jer je radila i u pozorištu, za koje je bila vezana sa mužem, ćerkom i sestrom. To je jedna porodica predana umetnosti i nadam se da će tako i ostati upamćena – izjavio je Voja Brajović za “Blic”.

Jelena i Stevo Žigon u predstavi "Otelo"
Jelena i Stevo Žigon u predstavi “Otelo”

Glumica Vesna Čipčić koja je sarađivala sa Jelenom Žigon, kaže da ima lepe uspomene na taj period.
– Jako mi je žao što se ovo desilo. Radile smo zajedno kao mlade glumice i divno smo sarađivale. Bila je koleginica za poželeti – navodi Vesna Čipčić.

Preminuo Uroš Stojanović, reditelj filma „Čarlston za Ognjenku“

Snežana Savić je igrala sa Jelenom Žigon u popularnoj “Žikinoj dinastiji”.
– Izjavljujem najiskrenije saučešće Ivani i njenom bratu Nikoli povodom smrti majke. Ja nisam ni znala da je bila bolesna, mnogo mi je žao. Najviše ću je pamtiti po filmovima iz ciklusa “Žikine dinastije”. Mislim da ju je ta uloga nekako obeležila. Ona je igrala u onim starijim ciklusima, kao i u nekim našim prvim filmovima. Tada je bila jako mlada. Bila je izuzetno lepa žena. Markantna, i velika dama! – kazala je Snežana Savić.

Preminuo glumac Bogoljub Mitić Đoša

vesti jelena ŽigonPovodom smrti Jelene Žigon predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici glumice
– Ostali smo bez glumice koja je, igrajući s podjednakim uspehom veliki klasični repertoar i savremene uloge u filmovima i pozorištu, koji su snažno obeležili svoje vreme, ostala u trajnom nasleđu budućih pokolenja. Neponovljivim šarmom, ličnošću, bila je i ostaće zauvek u našim srcima. Poštovana i draga Ivana, dragi Nikola, svu vašu tugu iskreno i prijateljski delim sa vama – navodi se u telegramu saučešća predsednika Vučića.

Preminuo Mirko Alvirović
U seriji "Ravna Gora"
U seriji “Ravna Gora”

I ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u svoje lično ime i u ime Ministarstva uputio telegram saučešća porodici preminule glumice Jelene Žigon.
– Jelena Jovanović Žigon imala je, na počecima svoje karijere, nepodeljenu naklonost publike i plenila je svojom vanrednom mladalačkom pojavom i suptilnim izrazom. Voljno je izabrala da pređe u drugi plan, da služi svojoj porodici koja se odlikovala i odlikuje visokim umetničkim htenjima i dostignućima. Ipak je, do kraja, ostala u svom pozivu, prisutna, prepoznatljiva i poštovana. Pored priznanja koje je dobila kod nas, nedavno je, kao kruna, iz Rusije stigla i nagrada “Bondarčuk”, za životno delo. Često je pokazivala da joj je stalo do naroda kojem je pripadala. Mnoge zapažene uloge koje je ostvarila na filmu i na televiziji očuvaće sećanje na umetnicu i ženu retkog kova – naveo je Vukosavljević.

Izvor: Večernje novosti, Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde