Preminula legendarna voditeljka Danka Novović

0
217

Napustila nas je jedna od naših najpoznatijih spikerki, koja je bila sinonim za televizijsko novinarstvo.

Danka Novivić, Foto: RTS

Preminula je legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini. Bila je omiljena spikerka, gledaoci su voleli da je slušaju, ali i gledaju. Daleko je dopirala njena reč, baš kao i lepota.

Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković
Danka na audiciji 1963, Foto: RTS

Danka Novović je rođena u Prokuplju 1943. godine. Posle Prokuplja živela je u Uroševcu, a potom se preselila u Beograd. Još kao osnovac volela je da recituje, glumi, igra i peva na školskim priredbama.
– Otac je rano umro. Bio je učitelj. Majka nam je zameniila sve. Imala sam dva divna brata, pa kada smo bili zajedno, nije bilo veće sreće – ispričala je Danka pre nekoliko godina za emisiju “Moj Beograd”. Doselili su se u Šumice, u vilu Dana, gde je danas stambena zgrada. Legendarno TV lice je reklo da je njihova porodična kuća bila skromna, a veliku pomoć pružala im je tetka koja je živela u prizemlju.

Preminuo novinar Milorad Crnjanin
Foto: Printskrin Instagram

Završila je Šestu beogradsku gimnaziju, a pevala je u prvom Omladinskom klubu u Beogradu, na repertoaru koji je izvodila sa Minjom Subotom bile su italijanske kancone, džez i rokenrol. Studirala je Pravni i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi. Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru u direktnom prenosu – čitajući najavu programa. Radila je i kao urednik Dnevnika, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv.

Za svoje detinjstvo rekla je da je bilo najlepši deo života. Šumice ili Šangaj kako su ih nekad zvali zbog udaljenosti od centra, napustila je kada je postala član dramske sekcije Bate Miladinovića na Radiju Beograd. Dramskoj sekciji se pridružila, ali nije želela da bude glumica, iako je dobijala ponude za uloge. O profesiji spikera nije ni pomišljala jer je televizija bila “daleko od nje i svih”. Sudbina je odredila drugačije, pa je Danka ipak stala pred kamere. Nakon što se tadašanja spikerka (najavljivačica) Evica Laban razbolela, iz Televizije Beograd došli su po nju i saopštili joj da mora da odmah ide u studio na Sajmu i da snimi najave, sate i sate programa (koji se emitovao od pet do 11 časova). Prvu najavu je snimila 18. decembra 1964. i postala deo istorije televizije, menjajući je.

Preminuo Zoran Cvetanović vlasnik filmske kuće “Art Vista”
Foto: Mića Isailović

Nije propuštala igranke. Bila je prvakinja svoje gimnazije u gimnastici, družila se s ekipom s Crvenog Krsta, koja je bila nezamisliva bez Dragana Gage Nikolića. Nije propuštala ni čuvene zabave kod Laze Šećera. Za nju je čuveni Toma Zdravković napisao i otpevao pesmu “Danka”. Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji.

– Toma Zdravković je bio poslednji istinski boem kod nas. Srce je imao za sve, a inspiraciju tražio u ženama. Nekoliko puta sam vodila koncerte na kojima je on nastupao i, prema njegovom priznanju, on se mnogo zaljubio u mene. Nikada mi se nije udvarao, jer je znao da između nas ne može da bude ništa – rekla je u jednom intervju pre nekoliko godina Danka.

Preminuo doajen televizijskog novinarstva Zvonko Letica
Foto: Printskrin Nova S

Novovićeva je bila sjajna u smišljanju fora, dosetljivosti joj nikada nije nedostajalo. Na jednom ludom dočeku osamdesetih, na kojem je lumpovala do zore, srela je svog supruga.
– Lumpovala sam bez ideje da ću se ikad udati, ali mi je prišao tadašnji pomoćnik ministra ekonomije Milan Žikelić i rekao mi da nikako ne može da skrene pogled sa mene. Kao što sam samu sebe “izbaksuzirala” na početku večeri, kasnije sam se udala za njega. Dokazao je da voli mene, a ne moj posao. Posle 20 godina kvalitetnog braka, putevi su nam se razišli i razveli smo se. Sada smo najbolji prijatelji – ispričala je tada Danka.

Poslednjih godina Danka Novović bila je deo tima koji je realizovao emisiju “Veče sa Ivanom Ivanovićem”, čitajući “Vesti iz budućnosti”

E. A. / Izvor: RTS, Studio B

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde