Preminula proslavljena operska umetnica Biserka Cvejić

0
9

Umetnica je bila jedna od najznačajnijih operskih pevačica svih vremena kod nas. Bila je poznata i priznata u zemlji i svetu kao vrhunski muzički stvaralac i vokalni pedagog.

Preminula proslavljena operska umetnica Biserka Cvejić
Biserka Cvejić, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

U Beogradu je 7. januara preminula proslavljena operska umetnica i pedagog Biserka Cvejić. Primadona je u svojoj solističkoj karijeri ispisivala stranice operske umetnosti širom sveta i sarađivala sa najznačajnijim operskim kućama i umetnicima, a kasnije su to nastavili njeni učenici. Ostvarila je ukupno 77 mecosopranskih uloga u 1.800 predstava na scenama širom sveta.

Siniši Paviću nagrada “Dositej Obradović” za životno delo

Biserka Cvejić, pravi verdijanski mecosopran, rođena je 5. novembra 1923. u Krilu-Jesenice u Hrvatskoj. Detinjstvo i ranu mladost provela je u Liježu, u Belgiju, gde je spontano započala s pevanjem. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Josipa Rijaveca, istaknutog operskog tenora i pedagoga. Prvi nastup na sceni imala je 1950. u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Od 1951 do 1961. bila je članica Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, a u periodu od 1961. do 1979. angažovana je u Bečkoj državnoj operi, gde je ostvarila 25 uloga i više od 370 scenskih nastupa. Istovremeno je od 1975. do 1978. bila i član Zagrebačke opere. Ostvarila je antologijske kreacije Verdijevi uloga Amneris (Aida); Acučene (Trubadur); i Eboli (Don Karlos); kao i Bizeove Karmen.

Goreti vatrom Apolonovom: Nacionalni teatar proslavio 151. rođendan

Po završetku karijere, radila je dve decenije kao profesor solo pevanja na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Vodila je Operski studio u Operi i Teatru Madlenianum, kao i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Neki od njenih studenata, danas su, takođe operske zvezde na svetskim scenama: Željko Lučić, Milena Kitić, Svetlana Serdar, Boris Petronje, Nikola Kitanovski…

Sa prefinjenim osećajem stila i savršenim vladanjem francuskim jezikom, Biserka Cvejić je izvanredno tumačila i operske likove francuskih kompozitora. Od 1961 do 1967. redovno je gostovala u Metropoliten operi u Njujorku – pozornici njenih najvećih uspeha i priznanja. Pevala je i u milanskoj Skali, u Areni u Veroni, napuljskom “San Karlu”, londonskom “Kovent Gardenu”, Boljšom teatru u Moskvi, Teatru “Kolon” u Buenos Airesu… Sa grupom italijanskih pevača “Lirica Italiana” u operi “Don Karlos” gostovala je 1967. u Japanu. Ta predstava je snimljena i izdata na VHS.

Narodno pozorište: “Madam Baterflaj” povodom 100 godina Opere

Sa posebnim uspehom pevala je i Šarlotu u Masneovom “Verteru”; Preciozilu u Verdijevoj “Moći sudbine”; Dalilu u “Samsonu i Dalili” Sen Sansa; Princezu de Bujon u Čileinoj “Adrijani Lekuvrer”; i Đulijetu u Ofenbahovim “Hofmanovim pričama”.
Kako su mnogi stručnjaci navodi, Biserka Cvejić odlikovala se lepim, ujednačenim, snažnim i toplim glasom, sigurnih visina, vrhunskom muzikalnošću i izrazitim osećajem za muzičko-scensku karakterizaciju likova.
Bila je član žirija na takmičenjima solo pevača u Srbiji, nekadašnoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Narodno pozorište: Ovacije na premijeri Pučinijeve opere “Manon Lesko”

Biserka Cvejić je za svoj rad osvojila brojna domaća i međunarodna priznanja. Među njima su i najviše francusko odličje – Legija časti (2001.), zatim Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije 2007; a povodom Dana Univerziteta umetnosti u Beogradu 2011. dodeljeno joj je zvanje profesor emeritus. Nagradu za životno delo “Dositej Obradović” dobila je 2014. godine.

Sahrana će biti održana 13. januara (12,30h) na Novom groblju u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde