Narodno pozorište: Premijerno izveden “Balkanski špijun”, ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu

0
438

Novu verziju čuvene drame Kovačevića publika je imala priliku da vidi 1. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Narodno pozorište: Premijerno izveden "Balkanski špijun", ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Na Sceni “Raša Plaović” je premijerno izveden “Balkanski špijun”. Drama Dušana Kovačevića u novoj verziji je u režiji i dramaturgiji Tatjane Mandić Rigonat. A, ona je u fokus stavila temu društvene paranoje i proizvodnje neprijatelja, kao i preuzimanje uloge žrtve.

Narodno pozorište u Beogradu: Premijera predstave „Balkanski špijun“ 1. oktobra
Narodno pozorište: Premijerno izveden "Balkanski špijun", ansambl predstavu posvetio Predragu Ejdusu
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Ljubomir Bandović tumači lik Ilije Čvorovića, čoveka koji živi i deluje po svom principu, a koji mu govori da je sve suprotno od onoga što izgleda da jeste. Njegovu suprugu Danicu Čvorović igra Nela Mihailović. U ovom izvođenju Ilijin brat Đura je zapravo sestra bliznakinja, koju jeoživela Dušanka Glid Stojanović. Ćerku Sonju tumači Katarina Marković, a ulogu podstanara Petra Jakovljevića dočarao je Milutin Milošević, dok je Radio-spikerka Vanja Milačić. U filmskim scenama, koje je snimio Dejan Stojanović, a montirala Jelena Tvrdišić, pojavljuju se Boris Komnenić; Branko Vidaković; Vjera Mujović; Olja Bećković; Aleksandra Kolarov; Dunja Kostić; i Nemanja Konstantinović.

Pomerena premijera u Beogradu: „Zaspanka za vojnike“ na centralnoj proslavi obeležavanja završetka Velikog rata
balkanski špijun premijera
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Kompozitor je Irena Popović Dragović, scenografiju je uradio Branko Hojnik. Za kostime je bila zadužena Ivana Vasić, a za scenski pokret Anđelija Todorović. U predstavi učestvuju i muzičari Vladimir Gurbaj (klarinet); Elio Rigonat (gitara); Ivan Mirković (harmonika); i Relja Derbogosijan (bubanj).

U radu na predstavi uporište je bila drama koja je manje poznata od scenarija, a veoma se razlikuje i od kultnog filma iz 1984. godine. Tema komada je društvena paranoja, medijska propaganda, proizvodnja straha i neprijatelja, sve što je u njega dodato je dokumentarna građa iz raznih srpskih medija, a svaki lik predstavlja paradigmu određenih stanja, profila, tendencija…

Odlazak velikog umetnika: Preminuo Predrag Ejdus
balkanski špijun premijera
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Oduševljena publika u prepunoj sali ispratila je višeminutnim burnim aplauzom i ovacijama kompletnu ekipu predstave urađene u ključu tragedije – tragedije vremena, jedne porodice i svih onih koji su u toj priči. Posle nekoliko biseva, na scenu je izašao v.d. direktora Drame Željko Hubač. On je rekao da je predstava posvećena prvaku Drame Narodnog pozorišta Predragu Ejdusu. Posetioci su ustali i zajedno sa akterima na sceni uputila dug i snažan aplauz za poslednji pozdrav doajenu srpskog glumišta koji je preminuo 28. septembra u 71. godini.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde