Premijerno izveden “Kaligula” sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi

0
72

Na Velikoj sceni u Narodnom pozorištu u Beogradu 5. februara publika je imala priliku da prisustvuje premijeri nove predstave.

kaligula
“Kaligula” sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi

Izvedena je drama “Kaligula” Albera Kamija u režiji Snežane Trišić sa Igorom Đorđevićem u naslovnoj ulozi. Posle više od dva sata veoma nadahnute igre, publika u prepunoj sali pozdravila je burnim i dugotrajnim aplauzom kompletan ansambl.

Slavni francuski nobelovac kroz priču o starorimskom diktatoru bavi se savremenim čovekom i pitanjima smisla života. U tom kompleksnom filozofskom delu sa snažnom društvenom oštricom i kritikom, uloge su ostvarili i Sena Đorović (Cezonija); Đorđe Marković (Helikon); Bojan Žirović (Hereja); Nemanja Stamatović (Scipion); Petar Božović (Mereja); Dimitrije Ilić (Senekt); Vladan Gajović (Oktavije); Zoran Ćosić (Lepid); Bojan Krivokapić (Mucije); i Sanja Marković (Mucijeva žena). U predstavi učestvuju i violončelistkinja Aleksandra Lazin; kao i solisti Baleta Narodnog pozorišta Olga Olćan; Iva Ignjatović; i Čedomir Radonjić.

Narodno pozorište: Premijera predstave “Kaligula” 5. februara
kaligula

Iako je komad zasnovao na istorijskoj ličnosti, Kami nije napisao istorijsku dramu, već je priču o Kaliguli koristio da govori o vremenu u kome je tada živeo, a to je bilo tokom Drugog svetskog rata, u vreme koncentracionih logora i zločina, kada se nešto suštinski i drastično promenilo u tome šta znači biti čovek.

Adaptacija Milana Markovića Matisa oslonjena je na samo delo za koje, s obzirom na to da je veoma moderno napisano, nije bilo potrebe da se dodatno osavremenjuje.
Predstava pokreće najvažnija pitanja o položaju čoveka i smislu života; mogućnosti pobune; pojmu slobode; idolopoklonstvu; značaju visoke umetnosti i kulture u konceptima i ograničenjima savremenog sveta…

Povratak Petra Božovića u Narodno pozorište posle dve i po decenije

Scenograf je Darko Nedeljković; kostimografkinja Marina Medenica; kompozitorka Irena Popović Dragović; a koreografkinja Isidora Stanišić.
“Kaligula” je do sada samo jednom premijerno izveden u Narodnom pozorištu u Beogradu – bilo je to 11. maja 1979. godine u režiji Petra Šarčevića. U scenografiji Petra Pašića i kostimima Ljiljane Orlić, igrali su Predrag Miki Manojlović (Kaligula); Olivera Marković (Cezonija); Pavle Minčić (Helikon); Mihajlo Viktorović (Kerea); Bogdan Diklić (Scipion); Predrag Tasovac (Senektus); Boško Puletić (Mucije); Ognjanka Ognjanović (Mucijeva žena); Branko Jerinić (Pesnik)…

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde