Narodno pozorište: Premijerna obnova Rosinijeve komične opere “Pepeljuga” 25. aprila

0
254

obnova komične opere pepeljuga narodno pozorišteNa Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu posle više od dve decenije ponovo će biti izvedena poznata opera.

Premijerna obnova komične opere Đoakina Rosinija “Pepeljuga”, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Jagoša Markovića, biće održana 25. aprila (19,30h). U podeli su Ljubica Vraneš (Angelina); Marko Živković (Don Ramiro); Vladimir Andrić (Dandini); Nebojša Babić (Don Manjifiko); Ivanka Raković Krstonošić (Klorinda); Tatjana Mitić (Tizbe); i Sveto Kastratović (Alidoro).

SNP: „Pop Ćira i pop Spira“ kao komična opera
ljubica vraneš mecosopran narodno pozorište obnova komične opere pepeljuga
Mecosopran Ljubica Vraneš, Foto: Narodno pozorište

“Pepeljuga”, premijerno izvedena 17. oktobra 1998. godine u okviru 30. BEMUS-a, od prvog trenutka zaslužila je epitet istorijske predstave. Publika je ovacijama ispratila Jadranku Jovanović; Dejana Maksimovića; Vladimira Andrića; Miodraga D. Jovanovića; Sanju Kekrez; Natašu Jović Trivić; i Nenada Jakovljevića, koji su, u maštovitoj Markovićevoj režiji, maestralno dočarali svoje uloge. Solistima, Horom i Orkestrom Opere dirigovao je tada Dejan Savić, a scenografiju je uradio Miodrag Tabački. Glamurozne kostime dizajnirao je proslavljeni italijanski modni kreator, ikona modne industrije i jedno od najvećih imena iz prvih generacija modnih gurua Renato Balestra.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo
pepeljuga
Foto: Narodno pozorište

Bilo je to prvo izvođenje u Beogradu ovog operskog remek-dela koje je Rosini napisao za manje od tri nedelje u toku januara 1817, koristeći libreto Jakopa Feretija, na osnovu motiva poznate bajke Šarla Peroa. “Pepeljuga” je nekoliko sezona bila najgledanija predstava Narodnog pozorišta, a na ukupno 57 izvođenja, videlo ju je blizu 30.000 gledalaca. Poslednji put bila je na repertoaru 22. decembra 2005.

ljubica vranješ nagrada oskar danon
Nedavno je Ljubica Vranješ dobila Nagradu “Oskar Danon”, koju joj je uručio v. d. direktor Opere Nacionalnog teatra Janko Sinadinović, Foto: Narodno pozorište

Inače, mecosopranu Ljubici Vraneš nedavno je uručena Nagrada “Oskar Danon” za 2017. godinu. Ovo priznanje Narodno pozorište u Beogradu dodeljuje mladom umetniku na osnovu postignutih umetničkih rezultata, a koja nosi ime tog velikana srpske muzičke scene. Nagrada je ustanovljena 2011. U obrazloženju direkcije Opere, između ostalog, ocenjeno je da ova umetnica svojim visokim profesionalizmom, može da služi kao primer, kako svojoj, tako i generaciji mladih pevača koji tek treba da stupe na scenu. Ljubica Vraneš je u prošloj sezoni sa uspehom nastupala u zemlji i inostranstvu u sledećim ulogama – Fenena (“Nabuko”); Frugola (“Plašt”); Mercedes/Karmen (“Karmen”); Eboli (“Don Karlos”); Ćeska (“Đani Skiki”); Madalena (“Rigoleto”); Preciozila (“Moć sudbine”); Emilija (“Otelo”); i Kerubin (“Figarova ženidba”).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde