Madlenianum: Premijerna obnova opere “Pajaci” 27. septembra

0
168

Madlenianum: Premijerna obnova opere "Pajaci" 27. septembraOpera i teatar Madlenianum novu sezonu, pod sloganom “Bliži vama”, otvoriće 22. septembra izložbom fotografija “Sećanja” Mihaila Karađorđevića, unuka kneza Pavla i poslednjeg italijanskog kralja Umberta Drugog. Reč je o prijatelju Madlene Cepter koji se predstavlja kao “princ od Jugoslavije”.

Sezona 2018/2019 donosi nove premijere, ali i obnove starijih predstava. Onih koje je publika volela, a koje sticajem okolnosti nisu imale dovoljno dug scenski život.
– Započinjemo premijernom obnovom opere “Pajaci” Ruđera Leonkavala, u režiji i inscenaciji proverenog i priznatog ruskog reditelja Jurija Aleksandrova, sa osveženom ekipom izvođača – najavljuju iz Madlenianuma prvu premijeru u novoj sezoni 27. septembra. Prva repriza “Pajaca” biće 14. oktobar na Velikoj sceni.

SNP: „Pop Ćira i pop Spira“ kao komična opera

U ovoj umetničkoj kući prvi put je izvedena pre sedam godina, takođe na otvaranju sezone. “Pajaci”, u obnovljenoj režiji Jurija Aleksandrova koju potpisuju Vesna Ćurčić Petrović i Tadija Miletić, vraćaju se na scenu u Zemunu kao jedna od najtraženijih predstava u Maldenianumu. Ali, sada u novoj pevačkoj podeli: Nikola Kitanovski; Branislava Podrumac; Marko Pantelić; Aleksa Vasić; Vasa Stajkić; i Ljubomir Popović. Dirigent je Đorđe Stanković, a scenograf i kostimograf Vjačeslav Okunjev.

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum
Madlenianum: Premijerna obnova opere "Pajaci" 27. septembra
Foto: Madlenianum

“Pajaci” su pravi primer verističke opere. Sa velikim arijama, koje su pevali vrhunski svetski solisti od Karuza do Pavarotija. Ujedno i sa snažnom, uzbudljivom dramskom radnjom visokog naboja. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta zvanog commedia dell’arte. Strast, ljubav, ljubomora, žestina emocija vode u tragediju.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde