Premijera pilot-epizode serije Dragana Bjelogrlića “Senke nad Balkanom” na SFF-u

0
455

Pilot-epizoda serije “Senke nad Balkanom” autora Dragana Bjelogrlića biće premijerno prikazana na Sarajevo Film Festivalu. Najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Scena-iz-serije Senke nad BalkanomZa ovu krimi-misteriju u epohi scenarij su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić. Ogradivši se kako je posljednjih godina teško definisati žanr serija i filmova, Bjela je rekao da su “Senke nad Balkanom” triler-drama sa elementima misterije i istorijska. Pošto su istorijske događaje i istorijske ličnosti ubacili u fiktivni svet koji su kreirali.

Scena-iz-serije-Senke-nad-Balkanom

 

Ocenio je kako su poslednjih godina serije u svetu postale hrabrije od filmova. Pogotovo u pogledu tema kojima se bave i načina na koji im pristupaju. Dodao je da je pre šest-sedam godina dobio predložak od Koprivice, rešio da napravi seriju po ugledu na one koje voli da gleda i koje danas dominiraju svetskim tržištem.

– Rizik je bio, s obzirom na to da ovakve serije nisu snimane do sada kod nas. Poznavaoci kinematografije će u “Senkama nad Balkanom” prepoznati pojedine „citate“ Žike Pavlovića, Dušana Makavejeva, Slobodana Šijana. U prednosti su oni koji dobro poznaju istoriju, ali i oni koji nisu upoznati sa događajima i istorijskim ličnostima, moći će da prate priču jer je u pitanju fikcija – rekao je reditelj.

Scena-iz-serije-Senke-nad-BalkanomRadnja prve sezone serije “Senke nad Balkanom” smeštena je u burno razdoblje kraja dvadesetih godina prošlog veka koji se završio uvođenjem Šestojanuarske diktature. U Beogradu, u kome se ukršaju i sukobljavaju interesi sa različitih strana sveta, glavni likovi, dvojica inspektora za krvne delikte, koje tumače Bjelogrlić i Andrija Kuzmanović, suočavaju se sa nizom neočekivanih obrta.

Bjelogrlić je najavio da će pilot epizoda u trajanju od sat i po imati premijeru na Sarajevo Film festivalu. U dogovorima su i da se prikaže na Filmskom festivalu u Nišu, kao i na festivalima u Makedoniji i Rusiji, s obzirom na to da su te dve zemlje partneri u projektu.

Scena-iz-serije-Senke-nad-BalkanomPrva epizoda istoga dana u čitavom regionu

Kuriozitet je, prema Bjelogrlićevim rečima, što će iste večeri, 21. oktobra, kada počinje emitovanje serije na RTS-u, prva epizoda od ukupno 11 biti prikazana i na televizijama u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH. Blizu su dogovora i sa televizijom Slovenije, a nadaju da će se dogovoriti i sa nekom hrvatskom televizijom.

Scena-iz-serije-Senke-nad-BalkanomReditelj je rekao da će narednih dana predstavnici nekoliko stranih kompanija pogledati pilot-epizodu. Dodao je da mu je želja da napravi nešto autentično sa ovih prostora što bi komuniciralo sa čitavim svetom. Bjela je rekao i da serija “Senke nad Balkanom” traži angažovanost gledalaca i izrazio nadu da će njen kvalitet prepoznati najšira javnost.

U seriji igraju Aleksandar Galibin; Žarko Laušević; Marija Bergam; Gordan Kičić; Nenad Jezdić; Branimir Brstina; Slobodan Boda Ninković; Dragan Petrović Pele; Goran Bogdan; Milica Gojković; Toni Mihajlovski; Miloš Samolov; Marko Živić; Iva Kevra i drugi.

A. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde