BDP: Premijera “Romana o Londonu” 27. oktobra

0
209

U Beogradskom dramskom pozorištu obeležavajući 125 godina od rođenja znamenitog književnika Miloša Crnjanskog biće premijerno izveden komad po njegovom tekstu.

BDP: Premijera "Romana o Londonu" 27. oktobraPremijera “Romana o Londonu” biće održana u subotu, 27. oktobra, a naredno izvođenje je za dva dana, 29. oktobra. Predstavu po tekstu Miloša Crnjanskog je režirala Ana Đorđević, koja je i adaptirala tekst, a i odabrala muziku. U glavnoj ulozi Rjepina je mladi i sve popularniji glumac Milan Marić. Pored njega igraju i Milica Zarić, Ljubinka Klarić, Milan Čučilović, Ivana Nikolić, Aleksandar Vučković, Srđan Dedić i Branko Cvejić. Scenografkinja je Jasmina Holbus, a kostimografkinja Adrijana Pajić.

BDP premijerom predstave „Poslednji rok“ proslavilo 70. rođendan

– Poistovetio sam se sa likom kojeg tumačim, te na leđima nosim jaku kičmu, svestan vremena u kojem živim ali i nemogućnosti da se sa istim izborim. Ipak, dovoljno hrabar da pokušam – rekao je Marić na konferenciji za novinare u BDP. On je dodao da je akcenat lika koji igra na dostojanstvu, a da ton atmosfere predstave, iako je u pitanju priča o egzilu, tuđinstvu, životu u neizvesnosti i siromaštvu, neće biti samo melanholičan.

MILAN MARIĆ: Odrastao sam igrajući Dovlatova

BDP: Premijera "Romana o Londonu" 27. oktobra“Roman o Londonu” je zasnovan na ličnom iskustvu pisca Miloša Crnjanskog. To je priča o tegobnom životu emigranata u tuđini. Prati život dvoje izbeglih Rusa, bračnog para, koji u Londonu u godinama posle Drugog svetskog rata, jedva sastavlja kraj sa krajem u nepoznatom, negostoljubivom, stranom gradu… Ima li mesta sreći u posleratnom svetu u kome nema prijatelja, već samo poznanika i prolaznika, u kome je, čak i u gomili, svako sam… Trošni i memljivi londonski stančići i sobičci slika su puste duše emigranata, bračnih parova poput Rjepnina i Nađe, u kojima u tišini i nemaštini, životare uz bolna sećanja, osećaje nepripadanja, izgnanosti, neuklopljenosti i strepnje. Kakva je to egzistencija u kojoj vam, osim golog života, nedostaje sve: otadžbina, prijatelji, porodica, pa čak i oni koji su neposredno pored vas?

„Utopljena duša“ u BDP: Sergej Trifunović u ulozi Disa

– Kapitalno delo iznenađuje, opija, potresa, inspiriše… ali i odaje snažan utisak duboke vere autora da koliko god život bio surov i razarajući, glavni junak zadržava dostojanstvo, pravičnost i ljubav prema najdražem, isto koliko i najdaljem, prema zemlji – zaključio je Boris Mišković, producent predstave iz Beo Arta.

BDP: Premijera "Romana o Londonu" 27. oktobraAna Đorđević, reditelj i autor dramatizacije, napominje da stvaralaštvo Crnjanskog je bilo prisutno na srpskim scenama, ali nedovoljno. Pre svega imajući u vidu njegov značaj i obim opusa. Jer, Miloš Crnjanski je autor svetskog nivoa, za kog je Ivo Andrić izjavio da je “jedini rođeni pisac među nama”. “Roman o Londonu” nedvosmisleno govori o poziciji emigranta u stranoj sredini; o razlozima za emigraciju; emotivnoj, duhovnoj i egzistencijalnoj borbi koju vodi sa sobom i sa drugima; osoba naterana na život van svoje zemlje.

Otvoren Legat Milovana Vitezovića u Kosjeriću

Dileme i krize koje preživljavaju mnogobrojni naši sunarodnici u emigraciji ne razlikuju se od sudbine Rjepnina i njegove supruge Nađe. Kako je i sam Crnjanski bio emigrant, a “Roman o Londonu” ima delimično autobiografski osnov, snaga i peciznost s kojim su u njemu izražena stanja su fascinantni. Teško da postoji literarno delo koje nadahnutije govori o životu u stranoj zemlji, o čežnji za sopstvenom, i očajanju usled saznanja da je život u njoj ultimativno nemoguć.

„Dovlatov“ u užem izboru Evropske filmske akademije za nominacije za najbolji igrani film

BDP: Premijera "Romana o Londonu" 27. oktobraMiloš Crnjanski (1893-1977) jedan je od najznačajnijih i najplodnijih stvaralaca srpske literature XX veka. Istakao se kao pesnik, pripovedač, romansijer i publicista. Bavio se i likovnom kritikom. Školovao se kod fratara pijarista u Temišvaru, studirao u Rijeci i Beču, završio komparativnu književnost, istoriju i istoriju umetnosti u Beogradu.

Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču

Crnjanskog je početak Prvog svetskog rata zatekao u Beču, gde je mobilisan. Borio se na frontu u Galiciji, gde je ranjen. Iskustva iz Velikog rata uzrokovala su začetak novog pravca avangardne književnosti, poznatog kao sumatraizam, a zasnovanog na zamisli o kosmičkoj harmoniji. Manifest sumatraizma predstavlja njegova pesma “Sumatra”. U međuratnom periodu bio je profesor i novinar, istaknuta figura modernističke književnosti, polemičar u nizu raznorodnih pravaca, urednik antikomunistički orijentisanog lista “Ideje”. Kao niži diplomatski službenik, kao ataše za štampu i dopisnik Centralnog presbiroa, boravio je u Berlinu i Rimu. Kao novinar, specijalni dopisnik i reportažni pisac reprezentativnih beogradskih listova “Politika” i “Vreme”, izveštavao je iz Španskog građanskog rata i iz skandinavskih zemalja.

Atelje 212: Počele probe predstave „Petrijin venac“, premijera 24. novembra

BDP: Premijera "Romana o Londonu" 27. oktobraPočetkom Drugog svetskog rata bio je službom u Rimu, odakle je – posle nemačke okupacije i rasparčavanja Kraljevine Jugoslavije 1941. godine – sproveden, poput ostalih diplomatskih službenika, za Madrid i Lisabon. U 1941. godini priključio se emigrantskoj vladi Kraljevine Jugoslavije u Londonu. Budući da je bio novinar izrazito antikomunističke orijentacije, otpušten je iz diplomatske službe 1945. godine. Ostao je u emigraciji, u Londonu, u periodu između 1945. i 1966. godine. Označan kao predratni simpatizer pronemačke politike nije mogao dobiti prikladno zaposlenje – radio je kao knjigovođa u obućarskoj radnji i prodavac knjiga, ostajući često bez posla i u krajnjoj životnoj oskudici. Tek 1966. godine dozvoljeno mu je da se vrati u Beograd.

Nagrada za Milana Marića na festivalu u Moskvi

Književno delo Miloša Crnjanskog je obimno i raznovrsno. Afirmisao se kao pesnik, pripovedač, romansijer, dramski pisac, putopisac, esejista, publicist, pisac memoarske proze. Najpoznatija dela: “Lirika Itake”; “Lament nad Beogradom”; “Ljubav u Toskani”; “Knjiga o Nemačkoj”; “Dnevnik o Čarnojeviću”; “Seobe”; “Roman o Londonu”; drame “Maska”; “Tesla”…

J. D. / Foto: BDP

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde