Premijera predstave “Žanka” 7. novembra u Madlenianumu

0
202

Drama Miodraga Ilića “Žanka”, sa Jelicom Sretenović u glavnj ulozi, premijerno će biti odigrana na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 7. novembra u 20 časova.

predstava Žanka Madlenianum Jelica Sretenović Milan Caci Mihailović i Petar MihailovićU jubilarnoj, 20. sezoni Madlenianum ovom predstavom obeležava 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti glumice Žanke Stokić. Ujedno i odaje počast velikoj Žanki, koja je celo svoje biće posvetila humanoj misiji teatra. Kamernu predstavu po drami “Žanka” Miodraga Ilića režirala je Milica Kralj. Osim Jelice Sretenović u predstavi igraju Milan Caci Mihailović (Tošić, Nušić, putujući glumac) i Petar Mihailović (islednik, Aleksandar, Moris). Scenograf i kostimograf je Milica Bajić, kompozitor Miroljub Aranđelović – Rasinski, dizajner svetla Srđan Jovanović, lektor Miodrag Ilić.

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum

predstava Žanka Madlenianum Jelica Sretenović Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović
Petar Mihailović, Jelica Sretenović i Milan Caci Mihailović, Foto: Madlenianum / Milan Đakov / Promo

Ljubimica publike pamti se po svojim čuvenim pozorišnim ostvarenjima, ali i po životnoj priči obeleženoj tragičnim nerazumevanjem vlasti koja se u Srbiji ustoličila 1944. godine. U košmaru predsmrtne noći velika glumica Žanka Stokić evocira svoj mukotrpan i slavan umetnički i dramatičan lični život. Troje glumaca osvetljava celu jednu traumatičnu istorijsku epohu, da bi u središtu bilo pitanje moralne krivice umetnika, s obzirom da svaka vlast hoće da ih upotrebi za svoje ciljeve.

Premijera Mocartovog „Don Đovanija“ na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra
predstava Žanka Madlenianum Jelica Sretenović Milan Caci Mihailović i Petar Mihailović
Jelica Sretenović i Petar Mihailović, Foto: Madlenianum / Milan Đakov / Promo

Autor drame bio je zaokupljen mnogobrojnim pitanjima, piše u saopštenju Madlenianuma. Koliko je Žanka Stokić uistinu bila kriva što je svoje blistavo glumačko umeće stavila u službu režima pod okupacijom u Drugom svetskom ratu? Da li je na to bila prinuđena ili nije mogla da se odupre iskonskom porivu zabavljača da bude na sceni, pred očima publike, bez obzira na vreme u kome živi? Da li je bila svesno opredeljena protiv narodnooslobodilačke borbe i protiv saveznika ili je kao apolitično biće, boem, prihvatala komične uloge u pozorištu Centrala za humor da bi opšti jad naroda ublažila i njegove ratne muke potisnula smehom i igrom? Kako se osećala kao zabavljač u godinama opšte nacionalne tragedije, a kako na saslušanjima pred islednicima partizanima na suđenju, i potom u mesecima po izlasku iz zatvora?

Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Svetlani Bojković
Žanka Stokić Foto: Pozorišni muzej Srbije
Žanka Stokić Foto: Pozorišni muzej Srbije

– Žankin slučaj potvrđuje činjenicu da je samo umetnik bezopasan po društvo razumljiv i pogodan vlastima. Ali i negira mogućnost jednostavnog odgovora na večito pitanje: smeju li umetnici da zabavljaju narod u teškim vremenima; imaju li uopšte pravo na igru… Žanka igra da bi živela. Igra jeste pitanje života za glumca. Zbog te igre slavna komičarka nosi tragedijsku krivicu. I naša predstava je svojevrsna igra, igra snoviđenja, odnosno predstava koju režiraju isprepletana Žankina sećanja. Od čamotinje, od palanke, od batina, od gubitaka, od lomova, od razočaranja, od bolesti, od boli, od hladnoće, od gladi, od stradanja… Živana iz Rabrova bežala je u pozorište. Tamo je uvek bilo čarolije, i strasti, i lepote, i smeha… U pozorištu je uvek sloboda – kaže rediteljka Milica Kralj.

Predstava „Voz“ 100. put pred publikom za početak sezone Zvezdara teatra

Reprize su 11. i 13. novembra.

Branislav Nušić i Žanka Stokić Foto Promo
Branislav Nušić i Žanka Stokić, Foto: Promo

– Nušić je bio moj roditelj. Roditelj moga repertoara. On je načinio od mene ono što sam sada, ulogama koje je za mene pisao. Bio je to veliki čovek, veliki toliko da mi još dugo i dugo nećemo imati sličnog po veličini… Nušić je za nas glumce značio ogromno. Mi smo ga voleli kao oca i mazili ga kao dete. On je kao otac brinuo o nama, starao se da nam da najbolje uloge, a mi smo ga zbog toga pazili i čuvali. Nušić nas je danas ostavio. Ali dok je pozorišta i dok je glumaca, znaće se za Nušića i on će među nama uvek biti živ – rekla je Žanka Stokić o Nušiću.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde