JDP: Premijera predstave “Vrat od stakla” 5. oktobra, Vesna Trivalić posle 16 godina na pozorišnoj sceni

0
1906

JDP: Premijera predstave "Vrat od stakla" 5. oktobra, Vesna Trivalić posle 16 godina na pozrišnoj sceniPrva premijera u novoj sezoni u Jugoslovenskom dramskom pozorištu biće 5. oktobra na sceni “Ljuba Tadić”.

Tada će biti izveden komad Biljane Srbljanović “Vrat od stakla” u režiji Jagoša Markovića. Uloge tumače sjajni glumci, a na pozorišnoj sceni posle 16 godina biće Vesna Trivalić.

JDP: Jagoš Marković režira dramu Biljane Srbljanović „Vrat od stakla“

– Velika produkcija okupila nas je u Jugoslovenskom dramskom. Komad “Vrat od stakla” je tužan, smešan, bolan. Reč je o porodičnoj drami, kroz nju i o našem vremenu i o onima pre. Kako je to govorila divna, naša i moja, Đurđija Cvetić, sva vremena žive u nama… Ansambl je savršen, jedan glumac bolji od drugoga. To i jeste, ili bi trebalo da bude, pozorište. Trudimo se, lepo i složno radimo, jer bez sloge nema ni etike ni estitike u teatru. Ova ekipa radi puno, što je osobina velikih. Ništa bez posvećenosti, koju publika ume uvek da prepozna – izjavio je za “Novosti” Jagoš Marković.

Obeleženo 70 godina Jugoslovenskog dramskog pozorišta dodelom godišnjih nagrada
JDP: Premijera predstave "Vrat od stakla" 5. oktobra, Vesna Trivalić posle 16 godina na pozrišnoj sceni
Jagoš Marković, Foto: CNP

Reditelj je rekao da je komad odličan i da ga je tekst poneo na prvo čitanje. U njemu se prepliću velike i važne teme ovog vremena i naših života.
– Sjajan Biljanin tekst, živ i uzbudljiv, bolan, pun razumevanja za čoveka. Bez osuda i moralisanja, bez spaljivanja čoveka, sa empatijom za naše jade, razočarenja, izdaje, ideale. Sa čovekom u epicentru kroz čiju se dušu i život prelamaju politika, istorija, društvo… Drama mi je bliska kao da je pisana za mene. Nisam se, takoreći, morao ni pripremati, a gotovo uvek to činim ozbiljno, temeljno, pa i dugo. Toliko mi je blisko – kazao je za “Blic” Marković.

Snima se: „Žigosani u reketu“, priča o košarci, ljubavi i prijateljstvu
JDP: Premijera predstave "Vrat od stakla" 5. oktobra, Vesna Trivalić posle 16 godina na pozrišnoj sceni
Vesna Trivalić, Foto: Filmski susreti

Za svakog glumca imao je reči hvale.
– Ansambl sjajan na čelu sa Jelisavetom Sekom Sablić. Tu je Vesna Trivalić posle toliko vremena na pozornici. Zatim, mlada Milica Gojković, glumica koja jako obećava. Pa vrsni Dragan Mićanović i Anita Mančić, divni Marko Janketić, koga lepo vidim kako raste u glumačkog gorostasa. Onda je tu i veliki glumac i srčani pozorišni čovek Irfan Mensur… dragocene glumačke boje daju Miloš Samolov i Slobodan Tešić… i, maestralna kostimografkinja svetske reputacije Bojanom Nikitović – rekao je reditelj.

Reditelj Jagoš Marković je do sada u JDP-u postavio predstave “Tako je (ako vam se tako čini)” Luiđija Pirandela; “Uobraženi bolesnik” Žan-Batista Poklena Molijera; “Sumnjivo lice” Branislava Nušića; “Govornica” (po svom tekstu); “Skup” Marina Držića; “Bogojavljanska noć” Vilijama Šekspira.

35. Nušićevi dani: „Ožalošćena porodica“ najbolja predstava po oceni publike
tako je seka sablić -Nenad-Petrovic-5s
Jelisaveta Seka Sablić, Foto: Nenad Petrović

Drame Biljane Srbljanović premijerno su izvedene u preko 200 domaćih i svetskih pozorišta, a prevedene su na 27 jezika. U JDP-u igrani su njeni komadi “Beogradska trilogija” (režija Goran Marković, 1997); “Supermarket” (Alisa Stojanović, 2001); “Skakavci” (Dejan Mijač, 2005); “Barbelo, o psima i deci” (Dejan Mijač, 2007.); i “Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu)” (Slobodan Unkovski, 2011).

Pored šest nagrada na Sterijinom pozorju za najbolji dramski tekst, Biljana Srbljanović je dobitnica i nagrada “Slobodan Selenić”; “Ernst Toller”; “Joakim Vujić”; “Osvajanje slobode”; velike evropske nagrade “Premio Europa – Nova pozorišna realnost za 2007”; dve godišnje Nagrade za najbolji strani tekst koju dodeljuje ugledni nemački časopis “Teatar hojte”; i Francuskog ordena viteza umetnosti i književnosti.

E. A. / Izvor: Blic, Novosti, JDP

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde