Premijera predstave “Urednik” Reflektor teatra 6. marta

0
89

Nova predstava Reflektor teatra je drama o posledicama igranja istinom.

Premijera predstave “Urednik” zakazana je za 6. mart u Dorćol Platzu (Dobračina 59b). Na istom mestu imaće izvođenje i 9, 10. i 11. marta. Režiju potpisuje Vojkan Arsić po tekstu Sare Radojković. U predstavi igraju: Jelena Rakočević; Vladan Slavković; Tanja Petrović; Darko Ivić; Miloš Lazarov; Mirjana Zeljković; Marko Panajotović; i Maja Šuša. Produkcija: Reflektor teatar i Dorćol Platz.
Ulaznice su u prodaji preko sajta i na prodajnim mestima Tickets. Cena karte za premijeru 6. marta je 1.200 dinara, a za naredna izvođenja 1.000 dinara.

Mirjani Karanović uručena nagrada za životno delo “Dobričin prsten”

Vera je posvećena autorka analitičko-političke emisije. Ona ima desetominutni prostor nakon dnevnika i završava emisiju sa gostom na “nezgodnu” temu. Vrlo brzo shvata da je najavljena letnja pauza u stvari spremanje njenog otkaza. Ne dobija podršku od svog kolektiva, koji čine ljudi koji predstavljaju razne aspekte (ne)reagovanja i podnošenja manipulacija istinom. Nakon toga Vera u programu uživo daje otkaz razotkrivajući manipulacijski sistem. To joj se obija o glavu kad krene medijska odmazda. Borba sa vidljivim i nevidljivim neprijateljem za nju tek počinje…

Manipulacije istinom i informacijama nisu stvar samo savremenog trenutka. Ono što jeste karakteristično za današnji trenutak jesu lakoća i raznovrsnost načina kojima se istina relativizuje kao i alati koji nam pomažu u tome da laži obučemo ruho istine. Da forma zameni svaku naznaku suštine. Međutim, ono što ni u jednom vremenu neće moći da se “spinuje” i neutrališe jesu posledice koje zbog medijskog zamajavanja manje ili više primećujemo na sopstvenoj koži. Sve dok nas ne udare pravo usred lica.

2. Teatar na raskršću: Festival u Nišu od 11. do 19. marta

Drama “Urednik” zato prati dinamiku jedne televizijske redakcije i kako se ona, što u kolektivnom što u individualnom obliku, nosi sa time kako i koje će informacije prenositi. Iako se čini da utiču na sudbinu “tamo nekih ljudi” vidimo kako zapravo utiču na sudbinu sebe samih. Shvatamo zašto se nalaze u pozicijama u kojima se nalaze i kako ih neinformisanost i neangažovanost za sopstvene živote dovode tu. Kako iz njih pokušavaju da se izvuku i da li i zašto (ne)uspevaju…

Dvadeset i prvi vek je, stvari deluju zastrašujuće složeno, a sve što je stvoreno da bi pomoglo čoveku, uključujući pre svega i savremeni sistem informisanja i oglašavanja u najširem smislu, kao da se okreće protiv njega. Osim što ova drama treba da edukuje gledaoca kako da prozre u suštinu informacija iza njihove forme, ona nas podseća i na to zašto uz sve složenije sisteme uvek stoji i napomena – korišćenje na sopstvenu odgovornost.

BDP: Proslavljen Dan pozorišta i dodeljene godišnje nagrade

Čini se da danas, više nego ikad, kada su pred nama alati čije moći tek počinjemo sagledavati, moramo osvestiti ulogu lične odgovornosti kao presudnog faktora za kreiranje sopstvene realnosti. Svakim danom u kome se poigravamo lažima, dug koji imamo prema istini se uvećava i čeka da dođe na svoju naplatu. Opomene tada neće biti od velike vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde