UK “Vuk Stefanović Karadžić: Premijera predstave “Šuplji kamen” 15. maja

0
216

Šuplji kamen vuk“Šuplji kamen” je drama čežnje, neprolazne čežnje za čudesnim koje se krije u ljubavi, u potrebi da volimo i budemo voljeni.

U utorak, 15. maja, na velikoj sceni Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić” premijerno će biti izveden najnoviji komad Nikolaja Koljade “Šuplji kamen”. A, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i u prevodu Novice Antića. U predstavi igraju doajeni naše pozorišne scene: Branka Petrić, Ljiljana Stjepanović, Rada Đuričin, Milan Lane Gutović i Katarina Marković. Autor kostima i koautor scenografije je Ivana Vasić, a kompozitor Irena Popović Dragović.

Sterijina „Laža i paralaža“ u režiji Juga Radivojevića odigrana 150. put

Više od veka posle Čehova, Nikolaj Koljada piše razgranatu, bujnu komediju “Šuplji kamen” u kojoj se, na jednom od njenih nivoa, poigrava sa motivima i likovima iz Čehovljeve drame “Tri sestre”. Samo za razliku od likova Olge, Irine i Maše, koje su mlade, u Koljadinom delu svi likovi, osim Natalije, su u trećem dobu. U penziji su! Galina i Vera Sergejevna su bivše nastavnice književnosti i maternjeg jezika, Larisa Sergejevna je nekadašnja nastavnica fizike, a Igor Petrovič je bivši violinista u Operi.

U Užicu završeno snimanje filma „Ajvar“
Šuplji kamen vuk
Foto: Promo

O čemu misle, šta osećaju, čemu se nadaju? Donose li godine neku višu mudrost? Izoštravaju li godine naše karaktere? Ili sa godinama sve gasne? Šta su godine uopšte u našim životima? Šta reč starost označava? Šta je mladost? Šta dušu čini živom, a šta je ubija? Kakva je uloga mašte, poezije, sveta čudesnog, u našim životima? Može li se živeti punim životom i u penziji? Šta je punoća života, a šta praznina? Sva ta pitanja kruže po neočekivanim putanjama i kristališu se u metaforičnoj priči o Šupljem kamenu.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde