8. P(h)antomfest: Premijera predstave “Muškarci su drugačiji, žene još više”

0
48
8. P(h)antomfest: Premijera predstave "Muškarci su drugačiji, žene još više"

Osmo izdanje Međunarodnog festivala pantomime P(h)antomfest održaće se 9. decembra u Vranju. Organizuje ga Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje.

U okviru 8. P(h)antomfesta u obnovljenom Pozorištu “Bora Stanković” biće premijerno izvedena predstava pantomime Damira Dantesa “Muškarci su drugačiji, žene još više” (20.30h).
Damir Dantes je majstor fizičke komedije iz Švajcarske, poreklom iz Bosne. U svojoj novoj predstavi “Muškarci su drugačiji, žene još više” prolazi pozornicom kao uragan. U ovoj komediji, koja traje 70 minuta, on odgovara na neka pitanja – zašto žene često ogrebu auto, a muskarci nikad; je l‘ ti mene slušaš; hoćemo li da to uradimo zajedno…

8. P(h)antomfest: Premijerno izvođenje predstave “Plejade”

Festival će svečano otvoriti u 19h zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke (presecanjem zamišljene crvene vrpce) Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje; Nebojša Novković, direktor festivala; i Zorica Jović, gradska većnica za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja.
Pored “Muškarci su drugačiji, žene još više” publiku očekuju još dve predstave. I one će takođe biti premijerno izvedene u Srbiji.

8. P(h)antomfes: Predstava “Skoplje ’63” o velikom zemljotresu
8. P(h)antomfest: Premijera predstave "Muškarci su drugačiji, žene još više"
Damir Dantes

Posetioci će odmah nakon svečanog otvaranja Festivala (19.10h) videti predstavu pantomime “Plejade”, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala. U njoj igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.
Posle toga, od 20h, biće izvedena predstava “Skoplje ’63”, u režiji Trajčeta Gjorgieva i izvođenju glumca Meta Janakievskog,
– “Skoplje ’63” je pantomimska predstava – prigodni čin kojim doprinosimo sećanju na žrtve skopske katastrofe iz 1963 godine. U 30 minuta pantomimska igre rekonstruisano je vreme života pre katastrofe i posle nje – navodi Gjorgiev.

Uspešno završen 7. Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest
8. P(h)antomfest: Premijera predstave "Muškarci su drugačiji, žene još više"
Damir Dantes

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje.
P(h)antomfest je pokrenut 2012. sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

PR / Foto: Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde