Premijera predstave “Mobi Dik” u Malom pozorištu “Duško Radović”

0
200

U Malom pozorištu “Duško Radović” u petak, 8. decembra u 20h biće premijera predstave “Mobi Dik”, rađene po istoimenom romanu Hermana Melvila, a u režiji Snežane Trišić na tekst Dimitrija Kokanova. Naredno izvođenje je u subotu, 9. decembra, u 17h.

mobi-dik-plakatČuveni kit Mobi Dik, nemilosrdna morska neman koja potapa brodove i jede mornare, strah je i trepet za sve, osim za devojčicu Rejčel. Ona na prvi pogled izgleda kao sasvim obično dete koje je sa roditeljima na letovanju. Ali, njoj je poveren važan zadatak – da spase Mobi Dika od kapetana Ahaba i njegove posade. Rejčel jedina na svetu zna mesečevu tajnu i jedina ima moć da odbrani vodeni svet od čovekovog uništenja.

Koncert Dečje filharmonije u Sava centru „Deset veličanstvenih – Zimska muzička čarolija“

U ovoj pustolovini, Rejčel će, da bi zaštitila starog i mudrog kita od sigurne smrti u mrežama kitolovaca, morati da se vrati u prošlost, i da se suoči sa svojim najvećim strahom – strahom od plivanja. Kroz avanturu koju će Rejčel doživeti, gledaoci će videti kako velika i strašna bića ponekad mogu biti slaba i bespomoćna. A, i kako mali i slabi mogu da postanu heroji koji će pomiriti čoveka i prirodu.

Brankica Sebastijanović i Luka Raco u novogodišnjoj predstavi „Ponoćna čarolija“

Mobi Dik Foto N. Kukolj Promo
Iz predstave “Mobi Dik”, Foto: N. Kukolj / Promo

Za razliku od slavnog dela gde nema ženskih likova, glavna protagonistkinja predstave je devojčica iz sadašnjosti. Ona kroz svet snova putuje u prošlost, gde se suočava sa narativom Mobi Dika. Kroz to predstava se bavi i pitanjem odnosa čoveka i prirode, tj. pomirenja čoveka sa prirodom.
Uloge tumače: Jovana Gavrilović; Dušica Sinobad; Damjan Kecojević; Jelena Ćuruvija Đurica; Miloš Anđelković i drugi.

Predstava „Lepotica i zver na ledu“ biće sinhronizovana na srpski

– “Mobi Dik” je u ovom svom adaptiranom obliku priča o avanturi koja spaja svet realnosti i fantazije. A, ta avanutura je u stvari put koji dete prolazi kako bi se suočilo i oslobodilo svojih strahova. Ovo putovanje je ispunjeno temama odnosa čoveka i prirode, odnosno čoveka i životinja. Mobi Dik i more se preuzimaju i kao simboli straha od nepoznatog i kao simboli prirode koju savremeni čovek uništava na najrazličitije načine – kaže Dimitrije Kokanov, dramski pisac.

Nove animirane avanture: „Zaleđeno kraljevstvo – Praznik sa Olafom“

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde