Narodno pozorište u Beogradu: Premijera opere “Na uranku” 30. oktobra

0
246
Narodno pozorište u Beogradu: Premijera opere "Na uranku" 30. oktobra

Na konferenciji za novinare najavljena premijera opere Stanislava Biničkog “Na uranku”.

Ona će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u sreda, 30. oktobra, pod dirgentskom upravom Stefana Zekića i u režiji Ane Grigorović. Opera Stanislava Biničkog “Na uranku” nastala je prema libretu Branislava Nušića.
Upravnica Ivana Vujić je na konferenciji za novinare podsetila da će premijera biti održana na dan kada je pre 150 godina prvi put u novoj zgradi izvedena predstava, a reč je o “Posmrtnoj slavi Kneza Mijaila M. Obrenovića III”, autora Đorđa Maletića.

Narodno pozorošte: Opera Petra Konjovića “Koštana” posle 60 godina premijerno izvedena

Opera “Na uranku” se smatra prvom srpskom operom, Upravnica je ocenila da je Nušić napisao veličanstven libreto koji je “mitski, antički i u kome, naravno, kao i u antici, čovek podleže strastima, a u našem slučaju, podstaknut sredinom, podleže strastima i ubija svoju majku”.

Na konferenciji za novinare, Foto: Narodno pozorište u Beogradu

– Ubistvo majke, kao i ubistvo sopstvene dece, ako pravimo paralelu sa Medejom, jesu iskonski činovi pokušaja samospasavanja ili samoiskupljenja u okviru jedne opšte neodgovarajuće klime – rekla je Ivana Vujić.

Holivudski glumac Kevin Spejsi posetio Narodno pozorište u Beogradu

Prema njenim rečima, ova opera je u vezi i sa prosvetiteljskom ulogom nacionalnog teatra. Kako je naglasila, mi moramo da se upoznamo sa svojim dobrom, a kad se upoznamo, bivamo pozitivno iznenađeni.
– Na kontrolnoj probi smo videli jedan sklad, vrednoću rada, dinamiku mizanscena, vrednoću hora, odličnog dirigenta, reditelja, mlade soliste i glumca…Mi se trudimo da što više mladih ljudi uključimo u rad opere. A, ova predstava je upravo pokazatelj toga! – poručila je upravnica.

Opera na vodi 2019: Ovacije za muzički spektakl kraj Save

Direktorka Opere Jasmina Trumbetaš Petrović je istakla da opera “Na uranku” pripada verističkom pravcu. Naglasila je da se to delo “poslednjih godina veže za mladost”.
– Zašto insistiramo na mladosti? Zato, što i sama poruka ovog dela jeste ljubav koja je pokretačka snaga, naročito među mladim ljudima. Sama priča, odnosno siže opere, govori o ljubavi između Radeta i Stanke, u čemu im smeta Redžep. Takođe, ova opera zavređuje posebnu pažnju jer je prepuna, već poznatih, prokomponovanih melodija koje se mogu čuti širom naše zemlje – kazala je direktorka Opere.

“Rock opera 2” u Sava centru 28. novembra

Ona je posebno pohvalila rediteljku Anu Grigorović zato što je na jedan poseban način osmislila postavku ove opere iz koje se vidi da to delo “zaista poseduje veliku snagu i nadovezuje se, na neki način, na Konjovićevu ‘Koštanu'”.

Jasmina Trumbetaš Petrović je najavila da će na trećoj reprizi 23. novembra ulogu Redžepa pevati bas Vuk Matić. On će tom prilikom obeležiti i 20 godina umetničkog rada.

53. BITEF: Gran pri za “Ali: strah jede dušu”

Dirigent Stefan Zekić je rekao da se trudio da se što više “drži” partiture Stanislava Biničkog. Posebno mu je drago što će “Na uranku” biti izvedena sa orkestracijom koja je poslednji put bila izvedena 1968.
– Ova opera predstavlja izuzetan spoj tadašnjih evropskih tendencija i našeg folklora. Verujem da će publika uživati u tome, kao i sa svim ovim mladim ljudima, okupljenim oko nje! – ocenio je Zekić.

Narodno pozorište: Počele probe predstave “Livada puna tame”

Rediteljka Ana Grigorović je kazala da joj je želja bila da postavku opere približi aktuelnom trenutku “ne samo zbog aktuelnog trenutka, nego i radi interesovanja publike”.
– Ne želim da nam opera bude nešto što je daleko i nečitljivo, nego da to bude jedan novi pravac koji tek treba da stvori svoju publiku. Trudila sam se da u mizanscenu i postavci što više razigram sve elemente te opere – od solista, preko Hora do glumca iz ansambla Drame – rekla je rediteljka.

Održan multimedijalni spektakl “Pozorište na Trgu – portal ka vekovima”
Marija Jelić i Evgenija Jeremić

Sopran Evgenija Jeremić će na premijeri pevati ulogu Stanke. Umetnica je istakla da je veoma srećna i da ima veliku čast što će samo nakon nekoliko meseci, koliko je prošlo od premijere “Koštane”, u kojoj je pevala naslovnu rolu, nastupiti u još jednoj domaćoj operi.

Tenor Marko Živković ocenio je da je uloga Radeta veoma kompleksna i zahtevna. Srećan jer mu je ovo, u veoma kratkom vremenskom periodu, već treća premijera u Narodnom pozorištu.
– Ova opera ima jednu izuzetnu vrednost, partitura joj je veoma bogata i mnogo mi je drago što se ponovo našla na repertoaru – kazao je Živković.

“Zlatni vek” serijal posvećen obeležavanju jednog veka beogradske Opere

Baritonu Vuku Zekiću je poverena uloga Redžepa. Veoma mu je drago što će pevati u ovoj operi, koja predstavlja naše nacionalno blago. Izrazio je uverenje da će se i “u budućnosti nastaviti sa negovanjem srpske kulturne baštine kroz opersku muziku”.

U podeli su Evgenija Jeremić/ Marija Jelić/ Sofija Pižurica (Stanka); Marko Živković/ Dejan Maksimović (Rade); Dubravka Filipović/ Svetlana Đokić/ Tamara Nikezić (Anđa); Vuk Zekić/ Mihailo Šljivić/ Vuk Matić (Redžep); Mihailo Otašević/ Milan Panić/ Siniša Radin (Mujezin); glumac Hadži Nenad Maričić (Industrijalac)… U predstavi učestvuju Hor, Orkestar i članovi Operskog studija Narodnog pozorišta.

Narodno pozorište: Operskim Gala koncertom završena 150. sezona
Hadži Nenad Maričić

Scenografkinja je Dunja Kostić; kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić; za koreografiju je bio zadužen Miloš Kecman; dok je autor scenskog pokreta Suzana Lukić. Asistent reditelja je Isidora Goncić; inspicijentkinje su Ana Milićević i Mirjana Goločevac; a korepetitori Srđan Jaraković, Nevena Živković, Nada Matijević i Gleb Gorbunov.

Opera “Na uranku” praizvedena je u Narodnom pozorištu u Beogradu 20. decembra 1903. Sledeći put se na sceni našla tek povodom 25 godina umetničkog delanja Stanislava Biničkog, u okviru trodnevne proslave (3, 4. i 5. februara 1924). Štampa beleži: “4. februara u veče bila je u Pozorištu svečana predstava. Izvedena je jednočina opera G. Biničkog (na libreto G. Nušića) “Na uranku”, sa G-đom Adom Poljakovom u ulozi Stanke, i našim, srpskim solistima: G-đom Pinterović i G. G. Turinskim i Stefanovićem u ostalim glavnim ulogama. Dirigovao je G. Brezovšek”.

Narodno pozorište: Premijerno izveden Lorkin klasik “Dom Bernarde Albe”

Binički je razrešen dužnosti direktora Opere Narodnog pozorišta, 11. novembra 1924. i njegova opera “Na uranku nije izvođena pune 44 godine. Do danas, na sceni Nacionalnog teatra premijerno je izvedena još tri puta – 26. septemnra 1968; 7. oktobra 1999; i 4. decembra 2003.

Radnja se dešava u srpskom selu pod Turcima. Ljubav Stanke i Radeta blagosilja Radetova majka Anđa. Iz prikrajka ih posmatra Turčin Redžep koji, kada Rade odlazi sa majkom, izjavljuje Stanki ljubav. Pošto ga ona odbija, ljutiti Redžep sprema osvetu. Uz pesmu nailaze momci i devojke, i vesele se zbog predstojeće svadbe. Međutim, Redžep na sav glas izjavljuje da se Radetu ne zna otac…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde