Premijera Mocartovog “Don Đovanija” na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra

0
197

Dan Narodnog pozorišta u Beogradu, 22. novembar, biće obeležen tradicionalnom dodelom godišnjih nagrada, a uveče premijerom Mocartove opera “Don Đovani”.

Narodno pozprište u Beogradu
Foto: Narodno pozorište u Beogradu

“Don Đovani” je rađen u koprodukciji sa Operom i teatrom “Madlenianum”. Opera će biti izvedena pod dirigentskom upravom i u režiji gostiju iz Italije – Marka Boemija i Alberta Triole.

Počele probe pete postavke predstave „Ožalošćena porodica“ u Narodnom pozorištu
Sa probe opere "Don Đovani" u Narodnom pozorištu
Sa probe opere “Don Đovani”, Foto: Facebook / Narodno pozorište u Beogradu

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Scenografiju je kreirao, takođe, gost iz Italije Santi Ticiano. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, asistent reditelja Ana Grigorović, a scenografiju realizuju Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić.
Prva repriza biće održana 28. novembra u “Madlenianumu”.

JADRANKA JOVANOVIĆ: Vreme diva je prošlo

skice kostima za operu Don Đovani Narodno pozorište
Skice kostima za operu “Don Đovani”, Foto: Facebook / Narodno pozorište u Beogradu

Intrigantni legendarni španski plemić i beskrupulozni zavodnik Don Huan poslužio je Mocartu da stvori, kako je sam govorio, svoju najozbiljniju operu. Nešto kasnije filozof Kjerkegor opisao je kao “delo bez mane, neprekinuto savršenstvo”.

Monografija u tri toma za početak 20. sezone Opere i teatra Madlenianum

kostimi u izradi za operu Don Đovani Narodno pozorište
Kostimi u izradi, Foto: Facebook / Narodno pozorište u Beogradu

Sam Don Đovani je oblikovan kao prvi “libertinski” operski heroj – antijunak bez ideala i skrupula, koga pokreću individualizam i želja za zadovoljstvima. Ova opera u dva čina, za koju je libreto napisao Lorenco da Ponte, premijerno je izvedena 29. oktobra 1787. godine u Državnom pozorištu u Pragu. U Narodnom pozorištu u Beogradu do sada je imala četiri premijerne postavke, a prva je bila 17. januara 1938. godine. Naredna premijera održana je 20. oktobra 1953, potom 8. novembra 1982, i poslednja 12. oktobra 2006. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde