Ovacije na premijeri: Nušićeva “Ožalošćena porodica” u Narodnom pozorištu

0
601

Nova postavka čuvene drame Branislava Nušića “Ožalošćena porodica”, u režiji i adaptaciji Jagoša Markovića, premijerno je izvedena 19. januara na Velikoj sceni, tačno na 80-tu godišnjicu smrti slavnog komediografa.

Jagoš Marković Ožalošćena porodica Narodno pozorište
Publika je nagradila aplauzom reditelja Jagoša Markovića i glumce predstave “Ožalošćena porodica”

Bila je to peta inscenacija ovog svevremenog komada u Narodnom pozorištu u Beogradu, (gde je i praizveden 28. novembra 1934.), a koji je još jednom podsetio da su ambicije i težnje nekih ljudi da se domognu nasledstva, novca i imanja – večne. U žanrovskom smislu, “Ožalošćena porodica” je i komedija i tragedija, gde su činjenice tragedija, dok ugao Nušićevog posmatranja na te crne činjenice ukazuje da je reč o komediji.

Narodno pozorište: Obeležavanje 150. sezone uz premijere domaćih autora

Uprkos pohlepi, gramzivosti, samoživosti, licemerstvu… junaka ove priče, Marković ih, ipak, ne osuđuje. Već, sa određenom dozom ljubavi i empatije, ukazuje da i u njima, bez obzira na sve te devijantnosti, postoji zrno ljudskosti. Ali i, ponekad, odlika beskrajno šarmantnih stvorenja. Ti i takvi, i danas, veoma prepoznatljivi likovi, koji na razne načine, kroz niz elemenata verbalne i komedije situacije, pokušavaju da se domognu nečega što nije njihovo, izazivali su tokom predstave, u prepunom gledalištvu, puno smeha, ali i komentara da Nušićeve replike nikad ne zastarevaju i da pripadaju svakom vremenu.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“

premijera Ožalošćena porodica Narodno pozorišteNjihove karaktere maestralno su dočarali Saša Torlaković (Agaton Arsić); Radmila Živković (Simka); Danica Maksimović (Sarka); Nebojša Dugalić (Proka Purić); Vanja Ejdus (Gina); Aleksandar Srećković Kubura (Tanasije Dimitrijević); Nela Mihailović (Vida); Slobodan Beštić (dr. Petrović, advokat); Suzana Lukić (Danica); i Dušan Matejić (Mića). Publika ih je ispratila višeminutnim ovacijama i uzvicima “bravo”.

Danica Maksimović: Ne mogu da budem klasična penzionerka

premijera Ožalošćena porodica Narodno pozorišteReditelj Jagoš Marković potpisao je i izbor muzike. U autorskom timu su i Molina Udovički Fotez (dramaturg); Ljiljana Mrkić Popović (scenski govor); Matija Vučićević (scenograf); Maria Marković Milojev (kostimograf); i Vladimir Petričević (dizajn zvuka). Premijeri su, između ostalih, prisustvovali predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić; predsednik Skupštine Maja Gojković; reditelji Kokan Mladenović i Goran Paskaljević; glumci Nataša Ninković i Dragan Vujić Vujke; i druge ličnosti iz političkog, javnog i kulturnog života Srbije.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

premijera Ožalošćena porodica Narodno pozorište
Premijeri je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić

Ranije, u toku dana, povodom 80. godina od smrti našeg velikog komediografa, ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Dejan Savić, položili su venac na spomenik Branislavu Nušiću, koji se nalazi prekoputa zgrade pozorišta, na mestu gde je planirano da bude izgrađena nova dvorana Nacionalnog teatra. Posle toga, u foajeu Druge galerije, u prisustvu ministara Vukosavljevića. otvorena je izložba “Sva lica srpskog diplomate Nušića”.

Publika i žiri saglasni: Predstava „Ivanov“ najbolja na festivalu u Užicu

premijera Ožalošćena porodica Narodno pozorište Maja Gojković
Maja Gojković na premijeri u Narodnom pozorištu u Beogradu

Ovim događajima Narodno pozorište u Beogradu započelo je obeležavanje veoma značajnog jubileja – vek i po od osnivanja. Obeležavanje jubileja trajaće i naredne, 2019. godine, dok će se 2020. slaviti sto godina od osnivanja Opere.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde