Mjuzikl “Jesenjin” premijerno izveden u Novosadskom pozorištu

0
187

Druga premijera 44. sezone Novosadskog pozorišta održana je u petak, 27. oktobra, uz veliko interesovanje gledalaca. Reč je o jedinstvenom mjuziklu “Jesenjin”, rađenom po libretu Roberta Lenarda, a u režiji Milana Belegišanina, gde je muziku komponovao Kornelije Bata Kovač.

Mjuzikl Jesenjin Novosadsko pozorišteMjuzikl “Jesenjin” ima slikoviti podnaslov – “Muzička pesnička biografija sa votkom”. On ukazuje da je mjuzikl obojen neobičnim i burnim detaljima o životu slavnog ruskog pesnika Sergeja Jesenjina, koji je tragično okončan u tridesetoj godini. Kompozitor Kornelije Kovač je još 1978. godine, dok je živeo u Engleskoj, napisao veliki broj pesama inspirisanih Jesenjinom. On je dugo tražio nekoga u pozorištu sa kojim bi mogao da sarađuje na ovakvom projektu.

Besplatan seminar Soft Skills Academy za studente u novembru u Novom Sadu

Mjuzikl Jesenjin Novosadsko pozorište– Vrativši se u Beograd, imao sam već dosta toga gotovog, i shvatio sam da mi treba saradnik. To traganje trajalo je sve do pre nekoliko meseci. Ja prosto nisam hteo da neki dramaturg dođe i napiše priču jer priča je već postojala – u Jesenjinovoj poeziji. Hteo sam mozaik njegovih reči, misli, priča, pojmova. Da sam pisac bude dramaturg… Kada sam došao do kontakta direktora pozorišta Valentina Vencela, napisao sam mu pismo dugo 7-8 strana… Rezultat je ova predstava – saopštio je Bata Kovač povodom premijere mjuzikla.

Jasno je da je jedan od saradnika kojeg je poznati kompozitor čekao upravo dramaturg na ovoj predstavi Robert Lenard. Njegovo ime već je poznato radom na drugim predstavama, poput “Fama o biciklistima”, koju je režirao po istoimenom delu Svetislava Basare. Lenard je rad na mjuziklu “Jesenjin” opisao i kao višečasovne razgovore sa rediteljem o burnom životu Jesenjina i epohe u kojoj je živeo, radu na songovima…

Premijera mjuzikla „Fantom u operi“ u Pozorištu na Terazijama 7. oktobra

Mjuzikl Jesenjin Novosadsko pozorište
Sergeja Jesenjina tumači Gabor Karaljoš

– Imao sam veoma mnogo razgovora sa rediteljem dok sam pisao ovaj tekst. I posle smo satima razgovarali o Jesenjinu. Imao je šest žena. Koju da uzmemo? Naravno, znamo da moramo uzeti Isidoru Dankan, ali koju drugu od ostalih pet? Ili, da dodamo sedmu, koja mu i nije bila žena, Galinu Belislavskaju, koja se posle ubila na njegovom grobu? Zatim, koliko sve “staviti” u epohu, u njegov lični život, odnos sa majkom? Pokušavaš da utoneš u epohu punu krvi, političkih i umetničkih ideologija, pokušavaš da nacrtaš paralelu između njih i nas. A onda plačeš kako se ništa od 1917. nije promenilo. Seljaci se streljaju, nova vlast je još krvavija nego prethodna, na ulicama su krv i votka. I ljubav! – izjavio je Lenard. On je dodao da iako je Jesenjin živeo kratko, svega trideset godina, “toliko života u tim godinama ima”.

Festival Slobodna zona u znaku žena

Mjuzikl Jesenjin Novosadsko pozorište
Arpad Mesaroš igra Crnog čoveka, pesnikov dopelgenger

– Bavili smo se i “crnim” i “belim” Jesenjinom. On je bio jako čudna ličnost. Možda je to bilo najteže uhvatiti. Imamo čoveka koga voli cela Rusija, jednog prelepog plavog dečka, koji konstantno slama ženska srca. Ali, s druge strane, on je alkolholičar, agresivac, rekao bih narcisoidna ličnost, možda i na patološkom nivou – ukazuje Robert Lenard.

Pitanje je bilo i kako sve to “smestiti” u sat i po. Dramaturg je objasnio da im je u tome pomoglo što su uzeli Jesenjinovu pesmu “Crni čovek” i sve bazirali na priči o dopelgengeru – dvojniku. Ta dvojnost je, po rečima Lenarda, centralna u ovoj predstavi.

Aleksandra Kovač dobitnik priznanja svetske organizacije World Animal Day UK

Izvesno je da se ovakav mjuzikl idejno dugo rađao u njegovim autorima. Kako je izjavio reditelj Milan Belegišanin, priča o Jesenjinu je priča svih naših romantičnih ili romantičarskih mladosti, o svetlosti, senci i tankoj liniji među njima koje svaki čovek nosi u sebi, kao i davnašnjem vremenu u kojem je, za razliku od današnjeg, bilo više vremena za živeti, voleti, pa i patiti se.

Mjuzikl Jesenjin Novosadsko pozorištePrva repriza mjuzikla je u utorak, 31. oktobra. Zatim će se predstava igrati na sceni Novosadskog pozorišta / Ujvideki sinhaz 10. i 21. novembra. Jesenjina igra gost iz Mađarske Gabor Karajoš, dok Arpad Mesaroš predstavlja demone ruskog pisca – Crni čovek. Kako je objasnio Karajoš: “Svako od nas dvojice igra, dakle, samo pola jednog čoveka.”

25 godina „Nevernih beba“: Koncertom u Novom Sadu počinje obeležavanje jubileja

Koreografkinja je Ista Stepanov, scenografkinje Maja Ivanović i Luna Šalamon, a kostimografkinja Senka Radosavljević.

Mjuzikl Jesenjin Novosadsko pozorište– Volim da igram negativce, ludake, demonske figure. Nekako mislim da, što više iživim taj mrak u sebi, više će svetlosti, radosti i ljubavi biti u mom ovozemaljskom životu za – meni drage ljude, biću im podnošljiviji – rekao je glumac Arpad Mesaroš. – Istovremeno, volim da iz tog demona koga igram izvučem i neki ljudski osmeh koji će izmamiti osemh i na licu publike. Jer, niko od nas nije potpuno beo ili potpuno crn. Kod Jesenjina je zavisnost, prvenstveno od alkohola pa onda i od žena, taj demon koji ga izjeda.

EXIT PUSTOLOVINA: Moje leto ljubavi

Mjuzikl Jesenjin Novosadsko pozorišteDodao je da ima kod tih ljudi sa velikim darom i jedna zanimljiva stvar, da se kad-tad dohvate i politike i to one najbanalnije.
– Verujem da je to zato što pomisle da će, kad već nisu mogli svojom čistom potikom da promene nešto, biti efikasniji ako se uhvate u kolo sa politikom. Razmišljao sam, ima li danas neko ko tako kompleksno poetizuje naš XXI vek kako je to u svoje vreme činio Jesenjin. Nekada sam mislio da je to Bono iz “U2”, ali sam u međuvremenu shvatio da se i on okliznuo. Uvek se čovek nekako oklizne, negde, pre ili kasnije. Možda je u tom svom slikanju sveta danas najčistiji Bob Dilan – smatra Mesaroš.

NS Koncert godine slavi punoletstvo

Pored pomenutih glumaca u predstavi igraju i Gabriela Crnković (Ana Izrjadnova, prva žena Jesenjina); Agota Ferenc (Zinaida Rajh, glumica, druga žena Jesenjina); Emina Elor (Isadora Dankan, kraljica gesta, treća žena Jesenjinova); Gabor Pongo (Aleksandr Blok, pesnik); Daniel Gomboš (Vladimir Majakovski, pesnik); Silvia Križan (Tatjana Jesenjinova, Jesenjinova majka) i drugi.

A. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde