JDP: Premijera predstave “Mesec dana na selu” 2. februara

1
302

Pred beogradskom publikom biće premijerno izveden 2. februara dramski klasik – “Mesec dana na selu” Ivana S. Turgenjeva. Postavka koju je režirala Iva Milošević u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u duhu je tradicije ovog teatra koji neguje rusku klasiku.

Mesec dana na selu JDP Foto Nenad Petrović
“Mesec dana na selu”, Foto: Nenad Petrović

Predstava “Mesec dana na selu” je drama o ljubavi – njenoj misteriji, sreći, tragediji, patnji.
– Kada smo zaljubljeni, duša kao da se budi iz duboke usnulosti i doživljava svoje proleće. To je nešto poput drugog rođenja koje nam uliva osećanje da ranije pravog života nije ni bilo. Kontrola razuma biva uzdrmana. Događa nam se nešto veliko, nečuveno – kaže rediteljka Milošević. Ona dodaje da čovek kada je zaljubljen otkriva svoju prosečnost.

Počele probe za predstavu „Kralj Betajnove“ u JDP

Mirjana Karanović Svetozar Cvetković Mesec dana na selu JDP Foto Nenad Petrović
Mirjana Karanović i Svetozar Cvetković, Foto: Nenad Petrović

– Ljubav je misterija. Zaljubljen čovek je veličanstven u svom zaljubljeničkom ludilu, ali je i smešan. Da li ljubav čoveka istovremeno uzdiže u njegovoj lepoti i ogoljava bedu njegove egzistencije? Da bi sva ta pitanja otvorili glumački smo slikali vrlo finim četkicama – napominje rediteljka. Iva Milošević je rekla da su likovi u komadu logoreični, te da je trebalo otkriti odakle dolazi taj nemir koji ih tera da toliko govore.

Srđan Timarov Irfan Mensur Mesec dana na selu JDP Foto Nenad Petrović
Srđan Timarov i Irfan Mensur, Foto: Nenad Petrović

U predstavi koja će biti izvedena na sceni “Ljuba Tadić” lik Natalije Petrovne tumači Mirjana Karanović. Mihaila Aleksandroviča Rakitina igra Svetozar Cvetković, a Aleksija Nikolajeviča Beljajeva Marko Janketić. Igraju i Milica Gojković, Branka Petrić, Marko Baćović, Srđan Timarov, Milena Vasić, Dubravko Jovanović, Irfan Mensur, Bojan Lazarov, Marija Klanac i dečaci Relja Vasić i Pavle Orlić.

Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču

Branka Petrić Mesec dana na selu JDP Foto Nenad Petrović
Branka Petrić, Foto: Nenad Petrović

Glumica Mirjana Karanović rekla je da je ovo jedna od onih predstava gde ima teksta koji zapravo izlazi kao posledica onoga što se iznutra dešava.
– To nije formalan i informativan tekst, već je pokrivalica onoga što je ispod toga – emotivnog statusa koji je vrlo buran. Kada imate puno teksta, nije dovoljno samo da to izgovorite na sceni. Borila sam se s tim šta ja kao lik otkrivam, a šta krijem i pokušavam da učinim nevidljivim. Zašto je tu važna svaka reč i šta ona znači. Kao profesor glume, bavim se tim sa svojim studentima. Sada sam bila i sebi samoj profesor – istakla je glumica.

Marko Janketić i Milica Gojković, Foto: Nenad Petrović

Inače, Mirjana Karanović ima u JDP-u već tri uspešne saradnje sa rediteljkom Ivom Milošević. I to u predstavama “Fedrina ljubav”, “Drama o Mirjani i ovima oko nje” i “Zmajeubice”.  Rolu u “Mesec dana na selu” su, pored brojnih vrhunskih ruskih glumica, igrale i Ingrid Bergman i Helen Miren, i to dva puta – na Brodveju i Vest Endu.

MIRJANA KARANOVIĆ: Mene ili obožavaju ili mrze iz dna duše

Mirjana Karanović Svetozar Cvetković Mesec dana na selu JDP Foto Nenad Petrović
Mirjana Karanović i Svetozar Cvetković, Foto: Nenad Petrović

Reprizna izvođenja predstave “Mesec dana na selu” zakazana su za 3, 10. i 17. februar. Scenografiju je postavio Gorčin Stojanović, a kostimograf je Boris Čakširan. Kompozitor je Vladimir Pejković.

1 KOMENTAR

  1. JDP u poslednje vreme, ima dosadne, preživljene i potpuno besmislene predstave “Aveti” “Ujka Vanju” i ovaj balsat “Mesec dana na selu”
    Tri sata mučenja, na momente čak i gori utisak nego prva čitajuća proba amaterskog društva neke varošice u Srbiji.
    Mirjana Karanović, umorna, prazna i nemoćna da iz sebe izvuče bilo šta osim glumatanja.
    Svetozar Cvetković niije u stanju da odglumi ni pogrebnika u trupi doma staraca.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde