Bokserske legende SFRJ na premijeri predstave “Doručak šampiona”

0
406

U tvrđavi Minor na Brionima u subotu uveče, 12. avgusta, premijerno je izvedena predstava “Doručak šampiona”, kojoj su prisustvovali jugoslovenske bokserske legende, Dragan Vujković, Damir Škaro, Tadija Kačar, Mirko Puzović, Otto Gerlić.

Doručak Šampiona plakat Brioni UlissesPozorište Ulysses, u koprodukciji sa BITEF T​eatrom iz Beograda, izvelo je novu ovosezonsku predstavu “Doručak šampiona” u režiji Aleksandra Švabića. Uoči premijere, sve oči bile su uprte u nebo, a pošto nije bilo kiše, sve je teklo po planu. Uloge u komadu tumače Slavko Štimac, Lucija Šerbedžija, Jerko Marčić, Dejan Dedić i Katarina Bistrović–Darvaš. Dramaturgiju potpisuje Nataša Rajković, muziku Damir Urban, scenografiju Davor Sanvincenti, scenski pokret Staša Zurovac, a kostime Maria Marković. Predstava je na redovnom repertoaru do 16. avgusta na Brionima.

Porodica Parlov „nokautirala“ Šerbedžiju

Predstava je još u nastajanju podigla prašinu, jer je prvobitno nazvana “Mate Parlov”. Posle spora producenata sa naslednicima pokojnog boksera naziv predstave je promenjen u “Doručak šampiona”. U objašnjenju autora predstave se navodi da nisu mogli pretpostaviti da će njihova namera odavanja pozorišne počasti Mati Parlovu predstavljati problem njegovim najbližima. Sa druge strane, porodica Parlov ističe da je za predstavu saznala iz medija i odmah je kontaktirala producente kako bi videli o čemu se radi, kao i da nikakvog zavlačenja od porodice Parlov nije bilo.

lucija šerbedžija i slavko štimac Doručak šampiona Brioni Ulisses
Lucija Šerbedžija i Slavko Štimac na probi predstave “Doručak šampiona”, Foto: Ulysses

– “Doručak šampiona” je autorski projekt tima koji je okupio različite autore iz različitih umetničkih područja oko jedne osobe. Ona nam je poznata posredno ili neposredno, jer smo za nju čuli, o njoj čitali, za nju navijali. Poznati ljudi često nam se čine bližima nego što uistinu jesu. Pa njihove osobnosti ponekad podrazumevamo čak više nego vlastite. Lako zaključujemo o njihovim manama i vrlinama. Lako zaključujemo o njihovim životima, razlozima i odlukama, lako umišljamo da znamo ono što samo pretpostavljamo. U tom smislu se svaka poznata osoba, bila ona sportista ili glumica u našim interpretacijama već pretvorila u fiktivni lik koji smo opisali sami. A, njegov ili njen život postala je priča koju smo sami napisali i sami je sebi pričamo. Pa tako o drugima pričamo priče u različitim žanrovima, radeći od njihovih života male drame ili komedije, ili velike tragedije. Sve u zavisnosti od naših iskustava – rekla je pred premijeru dramaturg Nataša Rajković hrvatskim medijima.Doručak Šampiona plakat Brioni Ulisses

Legende na Brionima: Pre tri decenije bili su u centru pozorišne pažnje

Ona je i dodala:
– Pričati priču ionako možemo samo o drugima, o njihovim životima. Jer jedan drugome život svedočimo. Svoje pak životne priče tek živimo. I ostaje nam da se nadamo da će svedoci naših života pokušati da budu blagi i preslagaće činjenice i događaje naših života u tonovima boja koje volimo. Kao i izgovarati one naše rečenice koje bi i sami bez srama ponovili. Time smo se vodili radeći predstavu inspiriranu stvarnom osobom, jednim od najvećih šampiona naše sportske istorije, znajući da ćemo na kraju stvoriti fiktivni lik u koji će biti moguće poverovati. A, da svi na kraju znamo da to nije on, nego naša priča o nekom drugom.

Posle premijere "Doručak šampiona", Dragan Vujković, Rade Šerbedžija, Slavko Štimac, Damir Škaro, Tadija Kačar i Mirko Puzović, Foto: Facebook / Ulisses
Posle premijere “Doručak šampiona”, Dragan Vujković, Rade Šerbedžija, Slavko Štimac, Damir Škaro, Tadija Kačar i Mirko Puzović, Foto: Facebook / Ulysses

Na Facebook stranici teatara Ulisses objavljena je ova fotografija, sa sledećim tekstom:
– Šampioni nakon premijere “Doručka šampiona”: Dragan Vujković, Rade Šerbedžija, Slavko Štimac, Damir Škaro, Tadija Kačar i Mirko Puzović!

Proslavljeni jugoslovenski bokseri su u subotu pre podne u društvu prijatelja posetili grob Mate Parlova, jednog od najboljih sportista XX veka u bivšoj SFRJ. Dragan Vujković, svetski viceprvak u teškoj kategoriji, Tadija Kačar, svetski i olimpijski viceprvak, Damir Škaro, bronzani olimpijac i bronzani sa Svetskog prvenstva 1988. godine, Mirko Puzović, dvostruki prvak Evrope i i dvostruki viceprvak sveta, kao i nosilac olimpijske medalje, i Otto Gerlić, Matin prijatelj, klupski kolega i sparing partner bili su uveče gosti pozorišta Ulysses na premijeri na Brionima.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde