Premijera baleta “Evgenije Onjegin” 23. decembra u Narodnom pozorištu

1
315

U čuvenoj priči o ljubavi i časti učestvuje celokupni baletski ansambl Nacionalnog teatra.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Balet “Evgenije Onjegin”, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, biće premijerno izveden 23. decembra u 19,30h na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. A u koreografiji i režiji priznate umetnice Lidije Pilipenko, koja potpisuje i libreto. Inače, njena brojna veoma uspešna baletska ostvarenja već godinama su sastavni deo repertoara Nacionalnog teatra.

15. Beogradski festival igre: Trupe iz Hong Konga, Sidneja i Izraela premijerno u Srbiji

U ovom spektaklu učestvuje celokupni baletski ansambl i solisti koji pripremaju uloge u više podela. Viziju priče o ljubavi i časti Lidije Pilipenko, između ostalih, dočaraće Jovan Veselinović / Dejan Kolarov (Onjegin); Bojana Žegarac Knežević / Tatjana Tatić (Tatjana); Igor Pastor / Nikola Bjanko (Lenski); Teodora Spasić/ Ada Raspor (Olga)…

lidija pilipenko
Lidija Pilipenko, Foto: Printskrin YouTube / RTS

Orkestrom će dirigovati maestro Đorđe Pavlović, koji je u saradnji sa koreografkinjom uradio adaptaciju i napravio izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog.
Scenografiju će kreirati Boris Maksimović, dok je izrada kostima poverena Katarini Grčić Nikolić. Asistent koreografa je Duška Dragičević, a repetitorka Marija Vještica.

Narodno pozorište u Beogradu obeležilo 149. godina postojanja

Čuveno delo “Evgenije Onjegin”, biser ruske, ali i svetske književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin napisao je 1831. godine.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde