Predstavljena knjiga “Mnogo više od igre” o seriji “Više od igre”

0
74

“Više od igre” je TV serija, snimljena u produkciji Televizije Beograd, koja je premijerno emitovana u proleće 1977. godine. Imala je devet epizoda, a autori serije su bili režiser Zdravko Šotra i scenarista Slobodan Stojanović.

Predstavljena knjiga "Mnogo više od igre" o seriji "Više od igre"
Foto: RTS

U Galeriji RTS-a predstavljena je knjiga “Mnogo više od igre” RTS Izdavaštva i Fondacije “Slobodan Stojanović” o jednoj od najpopularnijih serija na ovim prostorima – “Više od igre”. O knjizi i o delu scenariste Slobodana Stojanovića govorili su reditelj Zdravko Šotra; glumci Petar Božović i Ljiljana Dragutinović; dramaturg Dimitrije Vojnov; i priređivači izdanja Dragana Bošković i Dragan Inđić.

ZDRAVKO ŠOTRA: Hercegovački susret usred Amerike

Knjiga sadrži sećanja reditelja Zdravka Šotre; glumaca Ljiljane Dragutinović (Milica); Petra Božovića (Danilo); Voje Brajovića (Becić); autora muzike Vojkana Borisavljevića; i montažera Petra Aranđelovića. Tu su i tekstovi istoričara Predraga J. Markovića; publiciste Zorana Panovića; i dramaturga Dimitrija Vojnova i Vladimira Arsića. Oni su iz svog ugla analizirali seriju “Više od igre” i njeno mesto u istorijskom i medijskom kontekstu.

Predstavljena knjiga "Mnogo više od igre" o seriji "Više od igre"
Promocija knjige “Mnogo više od igre” u Galeriji RTS-a, Foto: RTS

Na kraju knjige se nalazi tekst dve epizode nastavka serije koji govore o tome šta se desilo u Gradini i među Gradinarima, 15 godina kasnije. Te dve epizode nisu nikada snimljene, a devet emitovanih digitalizovane su u RTS u visokoj rezoluciji. Upravo je u toku emitovanje na Trećem programu RTS, nedeljom u 21h.

VOJKAN BORISAVLJEVIĆ: Moja odiseja

Jedna od najomiljenijih serija Televizije Beograd odvija se u Gradini, izmišljenoj varošici u Srbiji. Prati zbivanja u periodu od 1931. do 1941. godine. Serija beleži događaje velike ekonomske krize, pa preporoda, onda sudara sa fašizmom, i na kraju ustanka, prateći ih u maloj sredini. Poseban segment serije čini i rivalstvo između dva fudbalska kluba – Građanskog i Radničkog. Igra sa loptom je samo povod, a sve ono “više od igre” je suština.

Predstavljena knjiga "Mnogo više od igre" o seriji "Više od igre"
Slobodan Stojanović, Foto: Fondacija “Slobodan Stojanović”

U seriji su opisane mnoge autentične ličnosti iz Požarevca, grada u kome je scenarista Slobodan Stojanović (1937-2000) proveo detinjstvo i mladost. Stojanović je u svoja dela pretakao događaje i ljude iz svoje okoline, tipove ličnosti koje je sretao u svakodnevnom životu. Na neke od likova iz ove nezaboravne TV serije Slobodana Stojanovića Požarevljani su ponosni, za neke bi više voleli da nisu bili odavde, ali su svi složni oko istine – “Više od igre” je slojevita priča, vanvremena i svima nama dobro znana…

Kusturica o Mihiću: Bio je naš filmski Čehov

Decenije su munjevito prošle, mnogi učesnici, pa i sam pisac su nas napustili. Ali, serija “Više od igre” ostala je aktuelna! Imala je u svakoj reprizi ogromnu glednost i postala, zasigurno, model za televizijsku tačnost i istinitost, dve ključne osobine dramskog žanra, kao i za glumačku igru kojoj nema ravne.

Glumačke veličine iz ove serije poput Pavla Vuisića, Slobodana Aligrudića, Zorana Radmilovića, Voje Brajovića, Miće Tomića, Nikole Simića… ne bi prikazali na delu svoje umeće, da nisu imali ispred sebe takav izuzetan scenario.

ZORAN SIMJANOVIĆ: Kako je nastala muzika za “Grlom u jagode”, “Nacionalnu klasu”, “Maratonce”…

TV serija “Više od igre” je priča posle koje smo često u našoj okolini tražili tipove kao što je bio Guliver, Leka Bankrot, Kostolomac, Bečić… Smejali se detaljima i replikama, ali u isto vreme često ostali zamišljeni pred precizno opisanim situacijama velikih teškoća i životnih izazova.

Takav je bio Slobodan Stojanović. Stvarnost nije ulepšavao, govorio je o lepim i ružnim stranama života. Ali, uvek je nalazio opravdanja za ljudske greške, ostavljajući nam poruku da niko nije savršen… Osim, možda, njegovog dela koje je i danas 18 godina posle njegove smrti i 42 godina od emitovanja njegove najznačajnije televizijske serije za sve nas mnogo više od igre, a on mnogo više od pisca!

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde