6. Valjevski filmski susreti: Predstavljen program festivala

0
75

Pod sloganom “Van okvira”, od 12. do. 15. decembra, održaće se 6. Valjevski filmski susreti.

6. Valjevski filmski susreti: Predstavljen program festivala

Na konferenciji za medije u Centru za kulturu Grada Valjeva je predstavljen program šestog izdanja manifestacije. Dragana Jakovljević, izvršna direktorka Valjevskih filmskih susreta, govorila je o novom konceptu festivala, koji je prerastao u regionalni, upravo ovogodišnjim izdanjem.

– Pre svega mi je drago da smo uspeli da podstaknemo klimu i dobijemo jednu modernu bioskopsku salu. Tim festivala nastavio je sa svojom misijom negovanja filmske publike i edukacije mladih. Šesto izdanje festivala Valjevski filmski susreti je izašao iz tog svog lokalnog okvira i prerastao u jedan svež, regionalni festival filma. Donosimo ne samo kratkometražne, već i dugometražne dokumentarne i igrane naslove iz regiona – rekla je izvršna direktorka festivala.

Evropski filmski izazov: Odgledaj 10 filmova i osvoji putovanje u Berlin
6. Valjevski filmski susreti: Predstavljen program festivala
Program festivala predstavljen je na konferenciji za medije u Centru za kulturu Grada Valjeva

– Prvi put ove godine imamo saradnju sa EU Info centrom, čije naslove donosimo u okviru Programa evropskog filma. U ovoj selekciji ćemo prikazati filmove: “Ćutanje drugih”; “Stranac u raju”, i “Belgijski kralj”. Svi ovi filmovi, a u skladu sa sloganom festivala, pozivaju gledaoce da izađu iz svojih okvira i stavova, van konteksta na koji su navikli, da preispitaju svoja uverenja i budu otvoreni za pitanja i prihvatanje novih ideja i perspektiva u intimnoj atmosferi i razgovoru sa autorima nakon projekcija. Festival je od prvog izdanja podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Valjeva. A, ove godine imamo i podršku od strane Filmskog centra Srbije, koji pomaže održavanje filmske radionice uz pokriviteljestvo Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO kao glavnog finansijera radionica za srednjoškolce – kazala je Dragana Jakovljević.

6. Valjevski filmski susreti: Srpska premijera filma “Grudi” Marije Perović
6. Valjevski filmski susreti: Predstavljen program festivala
Bojana Andrić

Bojana Andrić, osnivačica i koselektorka festivala, predstavila je celokupan program festivala. Valjevske filmske susrete će svečano otvoriti apsolutni pobednik Pulskog festivala “Dnevnik Diane Budisavljević” u velikoj sali Centra za kulturu 12. decembra u 20h. Sutradan, 13. decembra, biće prikazani filmovi: “Belgijski kralj”, reditelja Petera Bronsensa; dokumentarni film “Električni orgazam za ljude budućnosti”, rediteljke Marije Vukić (koja će biti i gost festivala); i “Koja je ovo država” reditelja Vinka Brešana (uz podršku “Zillion filma”).

Subota, 14. decembar, rezervisana je za srpsku premijeru filma “Grudi” Marije Perović, a rediteljka će biti gost festivala; ostvarenje “Stranac u raju”, reditelja Gvido Hendriksa; “Godina majmuna” Vladimira Blaževskog (koji je ove godine jedan od članova žirija i takođe gost festivala); “Moj jutarnji smeh” Marka Đorđevića, koji će biti gost festivala. U subotu će biti i premijerno prikazana 10. epizoda serije “Grupa”, čiji će se glumci takođe pokloniti publici nakon projekcije.

6. Valjevski filmski susreti: Program evropskog filma

Poslednjeg dana festivala, nakon španskog filma “Ćutanje drugih”, biće prikazano ostvarenje Dragana Marinkovića “Pijavice”, a reditelj je gost festivala; makedonski film “Zemlja meda”, reditelja Tamare Kotevske i Ljubimira Stefanova; kao i slovenački film “Izbrisana”.

6. Valjevski filmski susreti: Predstavljen program festivala
Ivana Antonijević

I u okviru takmičarskog programa kratkog igranog filma od skoro 50 prijavljenih odabrano je 18 ostvarenja. Oni će se boriti za dve nagrade. Najbolji film po izboru stručnog žirija dobiće nagradu “Slobodan Golubović Leman”. Tročlani žiri ove godine čine reditelj Vladimir Blaževski; Dušan Spasojević, scenarista; i Drita Llolla, direktorka Seanema film festivala.

6. PAFF: Pančevački festival otvara film “Moj jutarnji smeh”

U okviru selekcije kratkih igranih filmova dodeliće se i Nagrada Mladi autor, koja podrazumeva novčani iznos od 25.000 dinara. Ove godine Mladi autor se dodeljuje najboljem direktoru fotografije. O dobitniku će odlučivati žiri u sastavu: Zoran Đorđević, reditelj; Dušan Đorđić, fotograf i snimatelj; i Nenad Stevanović, filmski i TV snimatelj.

Ove godine mladi iz Kolubarskog okruga i Crne Gore, učestvovali su u omladinskom projektu SEAVA Youth, koji se sastoji od dve radionice kratkog igranog filma. Prva radionica održana je u okviru Seanema film festivala u Ulcinju u septebru, a druga će se održati u okviru Valjevskih filmskih susreta. Uz podršku Regionalne kancelarije za saradnju mladih Zapadnog Balkana i Filmskog centra Srbije, a u saradnji sa istraživačkom stanicom Petnica.

5. KMMFF: 13 filmova na festivalu od 11. do 14. decembra u Gračanici

Ivana Antonijević, predstavnica Regionalne kancelarije za mlade, kancelarije iz Beograda (RYCO), obratila se medijima povodom podrške i saradnje sa Valjevskim filmskim susretima:
– Zadovoljstvo nam je da smo imali priliku da podržimo Valjevsku kulturnu mrežu i da su mladi iz regiona imali priliku da se upoznaju, ostvare kontakte i uče o filmu. Na taj način kroz radionice filma, razvijaće svoje interkulturalne veštine u duhu pomirenja u regionu Zapadnog Balkana.

Valjevski filmski susreti su festival koji neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program; omogućava razvoj mlade publike; kao i filmsku edukaciju srednjoškolaca.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde