Publika i žiri saglasni: Predstava “Ivanov” najbolja na festivalu u Užicu

0
221

Završen je 22. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu, najboljima po oceni stručnog žirija dodeljenje su nagrade “Ardalion”.

"Ivanov", Narodno pozorište Beograd, najbolja predstava na 22. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu
Predstava “Ivanov” Narodnog pozorišta iz Beograda pobednik Jugoslovenskog pozorišnog festivala u Užicu, Foto: Narodno pozorište Užice

Predstava “Ivanov” najbolja je na festivalu u Užicu. U tome su bili saglasni žiri i publika. Naime, predstava Narodnog pozorišta Beograd “Ivanov”, po Čehovljevom tekstu a u režiji Tatjane Mandić Rigonat, od posetilaca festivala je dobila je najvišu ocenu 4.75. A istog mišljenja bio je i stručni žiri, koji je ove godine bio u sastavu, Dejan Mijač, pozorišni reditelj (predsednik žirija); Radivoje Dinulović, arhitekta – scenograf; Željka Turčinović, dramaturškinja; Zoran Ljutkov, glumac; Nataša Nelević, pozorišna kritičarka.

Otvoren 22. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu

"Ivanov" NP BGD Predrag Ejdus
Predrag Ejsus prograšen je najboljim glumcem festivala za ulogu Šobeljskog u predstavi “Ivanov”, Foto: Narodno pozorište Užice

Za ulogu Šobeljskog u pobedničkom ostvarenju, Predrag Ejdus je osvojio priznanje – “Ardalion” za najboljeg glumca. Njegova koleginica iz iste predstave, Hana Selimović, dobila je za ulogu Saše “polovinu” nagrade za najbolju glumicu. Jer, žiri je odlučio da priznanje ravnopravdno podeli sa glumicom Natašom Janjić, koja je igrala Janju u “Pričama iz bečke šume” u izvođenju Kazališta “Gavella” iz Zagreba, u režiji Igora Vuka Torbice. “Gavella” se iz Užica vraća sa još dve nagrade. Pripale su Branki Hojnik za scenografiju i Martinu Ćopu za kostim.

Zlatni ćuran: Nagrada za životno delo Predragu Ejdusu

PRIČE IZ BEČKE ŠUME 00
“Priče iz Bečke šume” nagrađene za najbolju scenografiju i kostim, Foto: Narodno pozorište Užice

Nagrada za najbolju režiju pripala je Arpadu Šilingu, koji je na scenu postavio “Dokle pogled seže”, autorsku predstavu Kraljevskog pozorišta “Zetski dom na Cetinju”. Glumci iz ove predstave, Srđan Grahovac i Jelena Simić, proglašeni su za najboljeg epizodistu, odnosno mladog glumca.

Romčević, Bradić i Medenica u pratećem programu JPF-a u Užicu

Specijalna nagrada pripala je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu Selevdina Avdića “Moja fabrika”, a u režiji Selme Spahić. Obrazloženje je da se ova nagrada dodeli Zeničanima za posvećenost problemima sopstvene zajednice.

MOJA FABRIKA 2
Iz predstave “Moja fabrika”, Foto: Narodno pozorište Užice

Osim nagrađenih predstava, od 13. do 20. novembra na festivalu u Užicu koji, po izboru selektora Bojana Munjina i Zirana Stamatovića, okuplja najbolje predstave iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, prikazana su i ostvarenja: “Tako je, ako vam se tako čini” (Luiđi Pirandelo/Jagoš Marković/JDP); “Samoubica” (Nikolaj Erdeman, Veljko Mićunović/CNP Podgorica); “Svedobro” (Stevan Vraneš/Nemanja Ranković/NP Užice) i “Moja ti” (Olga Dimitrijević/Aleksandra Milavić Dejvis/Atelje 212).

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde