Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej

0
211

Posle 15 godina, vrata Narodnog muzeja u Beogradu ponovo su otvorena za posetioce.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej
Foto: Narodni muzej u Beogradu

Stalna postavka Narodnog muzeja u Beogradu od 28. juna 2018. je dostupna svim građanima Srbije i gostima Beograda. Muzej je u prisustvu predsednice Narodne skupštine, članova Vlade Srbije, predstavnika diplomatskog kora, kulturnog života i velikog broja medija, svečano otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, čiji kabinet je bio zadužen za otvaranje Narodnog muzeja, koji je punih 15 godina bio zatvoren.

Multimedijalni spektakl za svečano otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu 28. juna
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je Narodni muzej, Foto: Narodni muzej u Beogradu

Predsednica Vlade je u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini, pre tačno godinu dana, obećala da će Narodni muzej, kao i Muzej savremene umetnosti biti otvoreni u manadatu ove Vlade. Oba muzeja otvorena su u prvih godinu dana rada.

Narodni muzej otvaranje
Foto: Narodni muzej u Beogradu

– Otvaranje Narodnog muzeja veliki je i svečani dan za kulturu i za našu zemlju. Nakon 15 godina, vratili smo građanima Srbije našu najznačajniju kulturnu ustanovu. Otvaranje dva velika muzeja za samo nekoliko meseci, Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, potvrđuje da kultura dobija mesto koje joj zapravo oduvek pripada. Narodni muzej je srž naše kulturne tradicije i baštini remek dela vrhunskih srpskih i svetskih umetnika. Drago mi je što će se posetioci iz celog sveta upoznati sa bogatom kulturom i istorijom naše zemlje. Posebno je važno što će mladi ljudi iz Srbije sada imati priliku da vide i dožive naše najveće umetničko blago i dela svetski poznatih umetnika. Kultura inspiriše, oplemenjuje i čini od nas bolje ljude, istovremeno podstiče društveni razvoj! – izjavila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Na dan oslobođenja Beograda otvoren rekonstruisani Muzej savremene umetnosti
Narodni muzej otvaranje
Foto: Narodni muzej u Beogradu

Multimedijalni program na Trgu Republike, označio je trenutak prekretnice i početak novog poglavlja u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture u kojoj će ona više pažnje posvetiti mladima i prilagoditi se njihovom načinu komunikacije. Petnaestominutni video koji je prikazan na zgradi Narodnog muzeja pred okupljenim građanima, simbolično je predstavio novu eru ove nacionalne institucije. Na fasadama zgrade oživela su njegova najznačajnija dela uz čarobni ples jednog od najvećih baletskih umetnika današnjice, Sergeja Polunjina.

U čast otvaranja Narodnog muzeja najveće institucije kulture u Beogradu i širom Srbije, kao o važna zdanja poput Narodnog pozorišta, Palate Albanije i mosta na Adi osvetljene su u plavo. Od 23 časa Muzej je otvorio vrata svim posetiocima i biće otvoren naredna 24 časa uz besplatan ulaz prva tri dana. Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagođeni svim generacijama. A, sa posebnom pažnjom će se kreirati programi za mladu muzejsku publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture.

JEREMIJINO ŽIVOTNO DELO: Muzej hleba u Pećincima
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej
Foto: Narodni muzej u Beogradu

Polazište u osmišljavanju nove muzejske postavke, u kome su učestvovali kustosi Narodnog muzeja i dizajneri Jelena Stefanović, Igor i Irena Stepančić, bilo je nastojanje da uravnoteženim kombinovanjem konvencionalnog i inovativnog, postavka omogući otvoreni uvid kako u umetnost, tako i u prošlost.
– Naši posetioci će moći da vide eksponate odabrane među 400.000 kulturnih dobara u okviru nove stalne postavke. Ona su deo kolekcije koju čine reprezentativna kulturna dobra, svedočanstva razvoja i civilizacijskih promena od praistorijiskih vremena do poznog srednjeg veka, kao i reprezentativna dela ključnih umetničkih stilova i pokreta od novog veka sve do savremenog doba. Više od 30 kustosa radilo je na postavci. Sa željom da eksponati među sobom korenspodiraju i kao nosioci čudesnih priča o području na kome živimo! – izjavila je Bojana Borić Brešković, direktor Narodnog muzeja u Beogradu.

Održana 15. Noć muzeja – Pobeda koju je slavila cela Srbija
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila Narodni muzej
Foto: Narodni muzej u Beogradu

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti XX veka. Organizovana na tri nivoa reprezentativnog zdanja zgrade koja i sama predstavlja spomenik kulture, postavka će biti raspoređena na 5000 kvadratnih metara izložbenog prostora. “Kićenje neveste” Paje Jovanovića, deo vilice homenina stare 400.000 godina, mozaici iz manastira Svetih Arhangela kod Prizrena… samo su deo umetničkih dela iz riznice Narodnog muzeja. Prizemlje i atrijum sa bočnim prostorijama su rezervisani za arheološku zbirku. A, u nekadašnjim trezorima banke biće predstavljena bogata numizmatička zbirka. I to – od prvog kovanog novca na ovom tlu s kraja VI veka pre nove ere, do danas.

Buđenje po muzici: Sergej Polunjin, najbolji igrač današnjice, u promo spotu Narodnog muzeja
Narodni muzej otvaranje
Foto: Narodni muzej u Beogradu

U želji da Muzej bude što pristupačniji i za različite posetioce, velika pažnja posvećena je vizuelnom skladu kako bi svi prateći materijal u vidu tekstova, legendi i digitalnih sadržaja omogućili, najpre, prijatan boravak u muzeju, a onda i priliku za otkrivanje, saznanje, učenje i uživanje. Priliku da prvi vide stalnu postavku Narodnog muzeja imali su najbolji učenici beogradskih osnovnih škola. Oni su dan pre svečanog otvaranja prvi put u svom životu kročili u Narodni muzej.

RADNO VREME
Od četvrtka 28. juna u 23h pa sve do petka u 22h muzej će raditi neprekidno. Tokom vikenda 30. juna i 1. jula Muzej će biti otvoren od 10 do 22h. Tokom ovih dana ulaz je besplatan za sve posetioce. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme: utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova; četvrtak i subota od 12 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan. U Muzej će se, ulaziti iz Vasine ulice, gde će posetioci prvo ugledati karijatide Ivana Meštrovića, a izlaziće se na Trg Republike.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde