Priprema se komad „Pravi zapad“ Sema Šeparda u Srpskom narodnom pozorištu

0
40

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada u koprodukciji sa Umjetničkom akademijom iz Osijeka, počelo je rad na predstavi „Pravi zapad“ Sema Šeparda (1943-2017). Ovaj umetnik je ostavio neizibrisiv trag kao američki glumac, dramski pisac, scenarista i reditelj. On je i autor nekoliko kratkih priča, eseja, memoara, a mnogi ga pamte i kao dobitnik Pulicerove nagrade za delo „Pokopano dete“ 1979. godine.

Pravi zapad SNP proba
Čitajuće probe, Foto: SNP

Prva proba predstave „Pravi zapad“ održana je 18. decembra u SNP-u. Reditelj je Dmitri Pjer Udovički; scenograf Davor Molnar; kostimografi Davor Molnar i Snežana Horvat. Za izbor muzike je zadužen Josip Horvat. U predstavi igraju: Saša Anočić (Ostin); Igor Pavlović (Li); Domagoj Mrkonjić (Saul Kimer); i Aleksandra Pleskonjić (Majka).

Novogodišnji spektakl „Rok opera“ u SNP-u

Pravi zapad SNP probaKomad „Pravi zapad“ nominovan je za Pulicerovu nagradu (Pulitzer Prize), američku nagradu koja se dodeljuje za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike.

Monografija o pozorišnom reditelju Dejanu Mijaču

snp novi sad„Pravi zapad“ je subverzivna američka drama, koja opisuje gubitnike, ljude koji nisu uspeli u ostvarenju „američkog sna“. I koji kao neostvareni dramski junaci u sebi nose nepomirene suprotnosti i neostvarene zadate obrasce uspeha. Ova drama Sema Šeparda imala je svoju praizvedbu u pozorištu „Magic Theatre“ u San Francisku 1980. To je priča o dva brata, od kojih jedan deluje veoma uspešno i ostvareno, dok je drugi gubitnik, odmetnik od društva i samoga sebe. S vremenom postaje jasno da je zamena uloga lako moguća i vodi ka ravnopravnosti zasnovanoj na ironiji…

Premijera je planirana za 27. februar 2018. godine na sceni „Pera Dobrinović“ u SNP-u.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde