Pozorište na Terazijama: Stoto izvođenje mjuzikla “Zona Zamfirova” 23. maja

0
204

zona zamfirovaU subotu 21. aprila od 13h počeće prodaja ulaznica za predstave sa majskog repertoara Pozorišta na Terazijama.

Ansambl ovog teatra obeležiće jubilej vredan pažnje – 100. izvođenje mjuzikla “Zona Zamfirova” (23. maj). Premijera ove predstave u režiji Kokana Mladenovića bila je u novembru 2012. Od premijere do danas ovaj mjuzikl je videlo preko 43.000 gledalaca. Godinama je jedan od najgledanijih mjuzikala na osnovu domaćeg teksta. Na festivalu “Sterijino pozorje” 2013. “Zona Zamfirova” bila je apsolutni pobednik, osvojivši sedam nagrada. Iste godine na Festivalu komedije u Jagodini – čak osam!

DANICA MAKSIMOVIĆ: Zbog politike sam izašla iz pozorišta!
zona zamfirova
Foto: Pozorište na Terazijama

Inače, dugo se čak i među učenim ljudima nije znalo da je Stevan Sremac svoje najbolje delo napisao na osnovu istinitog događaja koji se odigrao u Prištini krajem XIX veka. Celu priču pisac je čuo od Branislava Nušića, koji je 1895. bio srpski konzul u Prištini.

zona zamfirova
Foto: Pozorište na Terazijama

Nušić je Sremcu ispričao sve jedne letnje večeri na Kalemegdanu u šetnji. Sremac se oduševio i zamolio prijatelja da mu dozvoli da obradi ovu priču. Jedini uslov koji je izrekao Nušić bio je da u delu ne spominje Prištinu, jer je u kući čorbadži Zamfira mnogo dobrih kafa popio!
– Odvešću ja tvoju Zonu u moj lepi Niš! Neće je tamo ni rođeni tatko prepoznati – odgovorio je Sremac.

Srpski glumac Slobodan Stefanović u bolivudskom filmu glumi albanskog narko bosa
zona zamfirova
Foto: Pozorište na Terazijama

Inače, u stvarnom životu, Zona se posle “skandala” udala za siromašnog i lepog mladića, šnajdera Aleksu Grbića. Mladi supružnici Aleksa i Zona preselili su se odmah u Prizren gde su izrodili tri sina i dve kćeri. Zona je, zatim, sa porodicom prešla u Uroševac, a za vreme okupacije 1943. došla je u Beograd. Prvo se nastanila u Resniku, pa na Zvezdari, i na kraju u Ulici 27. marta broj 89.

zona zamfirova
Foto: Pozorište na Terazijama

Svoju starost provodila je nečujno i tiho sve do 1952. kada je istina o Zoni otkrivena. Iste godine u Narodnom pozorištu, za vreme upravnika Raše Plaovića, postavljena je i predstava “Zona Zamfirova”. Zona je u tradicionalnoj nošnji, sa neizbežnim šalvarama, prisustvovala premijeri u drugom redu. Umrla je 1952. godine, nedugo nakon premijere komada, u 75. godini. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu. Na njenom grobu i danas piše: “Ovde počiva Zona Zamfirova”.

Počelo snimanje druge sezone serije „Urgentni centar“
zona zamfirova
Foto: Pozorište na Terazijama

Za mjuzikl “Zona Zamfirova” u Pozorištu na Terazijama reditelj Kokan Mladenović je napisao i songove, koje je komponovao Marko Grubić. Ivan Bosiljčić tumači lik Maneta, a Zonu u alternaciji igraju Ivana Popović i Milena Živanović. Hadži Zamfir je oživeo Nebojša Dugalić, Doka je Danica Maksimović, a Manulać Slobodan Stefanović. Igraju i Maja Noveljić, Desimir Stanojević, Ivana Knežević, Ana Radivojević Zdravković, Miroljub Turajlija, Saša Joksimović…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde